Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalaisten koululaisten vanhemmat saivat viime perjantaina sähköisen Helmi-viestin, jossa varoitetaan huumeista.
Viestin mukaan tietoon on tullut, että Hervannan alueella on myyty huumausaineita alaikäisille lapsille, esimerkiksi ostoskeskus Duon ympäristössä.
– Olemme saaneet poliisilta tietoa huumeiden myymisestä alaikäisille Hervannassa. Kyse on lähiaikoina tapahtuneesta asiasta, kertoo Pohjois-Hervannan koulun rehtori Ilpo Nybacka.

Nybackan tietoon ei ole tullut, että Pohjois-Hervannan koulussa olisi ollut huumeita. Kouluun ei ole tehty ratsiaa.
– Emme ole saaneet ketään kiinni, mutta niin sinisilmäinen en ole, etteikö huumeita voisi koulussa olla, Nybacka kertoo.

Nybacka kertoo, että koulun alueella on ollut iltaisin epäilyttävää liikehdintää.
– Olemme välillä ottaneet yhteyttä poliisiin, ja poliisi on käynyt näyttäytymässä koululla. Toissa vuonna kesäloman aikana koulun alueelta löytyi huumeidenkäyttöön liittyviä välineitä. Silloin uusimme kamerat.

Nybackan mukaa on hyvä, että opettajat ja vanhemmat puhuvat lapsille huumeiden vaaroista.
– En näe, että kouluihin pitäisi tehdä ratsia. On hyvä, että asioista puhutaan ennen kuin niistä tulee ongelmia. Siksi päätimme muiden rehtoreiden kanssa laittaa vanhemmille helmi-viestin.

Etelä-Hervannan koulun rehtori Ulla Ojalammi kertoo, että hänen tietoonsa ei ole tullut, että Etelä-Hervannan koulussa olisi ollut huumeita.
– Poliisin kanssa olemme puhuneet tilanteesta. Olen informoinut opettajia ja teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, Ojalammi sanoo.

Ojalammin mukaan nyt on tärkeää, että asialle tehdään jotain.
– Osa kommentoi, että huumeita on ollut kautta aikojen. Vaikka näin on, ennaltaehkäisevä työ on todella tärkeää.

Rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista kertoo, että Hervannassa on lapsia, jotka käyttävät huumeita.
– Hervannassa on alle 15-vuotiaita huumeidenkäyttäjiä. Tutkintailmoitusten perusteella kyse ei ole mittavasta ilmiöstä, vaan yksittäistapauksista.

Luodon mukaan huumeiden käyttö ja myynti ovat usein piilorikollisuutta, joka alkaa näkyä vasta paljon myöhemmin esimerkiksi näpistelytapausten takia.
– Meillä ei ole tutkinnassa tällä hetkellä yhtään konkreettista tapausta, jossa olisi lapselle olisi myyty huumeita.
Luoto on työskennellyt polisissa huumepuolella yli 30 vuotta.
– Soittoja tulee välillä, että koulujen alueella on ollut huumeita. Myös Pohjois-Hervannan koululta on tullut ilmoituksia ja olemme käyneet paikan päällä. Asiassa liikkuu myös paljon huhuja ja kolmannen käden tietoa, mutta varmasti on myös aiheellisia soittoja.

Luodon tietojen mukaan koulujen alueilla ei käydä huumekauppaa.
– Meidän tiedossamme ei ole, että koulujen lähellä olisi ollut aggressiivista huumekauppaa. Usein reitti huumeisiin kulkee vanhempien sisarustensa välityksellä.

 

FAKTA:  Huomioi nämä

Päihteiden käyttö voi ilmetä seuraavasti:
Opiskelusuoritukset heikentyvät.
Poissaolot lisääntyvät. Ilmenee luvattomia poistumisia kesken koulupäivän.
Elämäntapa ja käyttäytyminen muuttuvat. Harrastukset ovat jääneet ja kaveripiiri vaihtunut sekä rahankäyttö lisääntynyt.
Ulkoisessa olemuksessa tapahtuu muutoksia. Vaatetus ja arvot muuttuvat.
Päihteiden käyttöön on tullut mukaan puolusteleva asenne ja myönteinen suhtautuminen.
Fyysinen ja psyykkinen olemus muuttuu. Lapsi esimerkiksi laihtuu, mielialat vaihtelevat.
Lähde: Helmi-viesti hervantalaisille vanhemmille

 

KUVA: Pohjois-Hervannan koulun valvontakamerat uusittiin, kun koulun alueelta löytyi huumeiden käyttöön liittyviä välineitä.

 

 

Äiti on huolestunut huumeista Hervannassa
Hervantalainen äiti Merja on huolestunut huumetilanteesta. Hän on yksi sadoista vanhemmista, jotka saivat viime perjantaina Helmi-viestin, jossa Hervannan koulujen rehtorit varoittavat vanhempia. Viestin mukaan lapsille on myyty huumeita Hervannassa.

Merjan 9-vuotias poika käy Pohjois-Hervannan koulua. Merja oli kuullut pojaltaan, että koulun oppilaille on käyty tarjoamassa huumeita niin ala- kuin yläkoulun puolellakin. Hänen omalle pojalleen huumeita ei ole tarjottu.
– Olen jutellut poikani kanssa. Kävimme läpi, mitä huumeet ovat ja mitä ne voivat aiheuttaa. Kyllä tämä aika pysäyttävä asia vanhemmalle on varsinkin kun viime aikoina on uutisoitu lasten huumeiden käytöstä Valkeakoskella.

Valkeakoski on viime aikoina ollut otsikoissa huumeiden takia. Aamulehti uutisoi, että Valkeakoskella on jopa 11-vuotiaita huumeidenkäyttäjiä (15.9.2017).

Merja kertoo, että on itse pannut merkille Hervannassa, että keskustan alueella liikkuu aiempaa enemmän epämääräistä porukkaa ja tietynlainen epämääräinen säpinä on lisääntynyt.
–  Olen sanonut pojalleni, että mitään ei saa ottaa tuntemattomilta. Olen myös sanonut, että Kauppakeskuksen ympäristöön tai Käärmekalliolle ei saa mennä hengailemaan yksin eikä kaverin kanssa. Kotiin pitää tulla viimeistään seitsemältä illalla.

Merjan mukaan vanhempien pitää nyt yhdessä ottaa asiaksi lapsista huolehtiminen ja varoittaa heitä.
– Tämä on vakava asia. Välinpitämättömyyden kulttuuri pitää lopettaa. Lapselle voi ihan hyvin soittaa välillä, että tietää, missä hän on ja mitä tekee.

 

Freija Metsähalme

 

 

Pin It on Pinterest