Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

NäyttelyNettiinHervannan kirjastossa avautui maanantaina valokuvanäyttely Vaellus väreissä. Tamperelaisen Harri Ahosen kuvat on otettu Pohjois-Skandinaviaan suuntautuvien vaellusretkien aikana.
– Halusin tuoda esiin pohjoisen luonnon laajan värimaailman, Ahonen kertoo.
– Usein ensimmäinen ajatus on ruska, mutta pohjoinen luonto on paljon muutakin. Värit voivat olla kirkkaita kuin trooppisilla kasveilla.
Miehen vaellusharrastus alkoi 15 vuotta sitten.
– Ensimmäinen vaellukseni kesti vain yhden yön ja matkaa oli 12 kilometriä. Tänä vuonna olen lähdössä 12 viikon vaellusretkelle ja taivallettavia kilometrejä on edessä noin 980.

Viime vuonna Ahoselta ilmestyi kirja, joka esittelee Pohjois-Skandinavian vaellusreittejä. Kirja on hyvä apuväline vaelluksen suunnitteluun tai vaikka nojatuoliretkeilyyn.
Näyttelyn kuvat on otettu viimeisen viiden vuoden aikana, samalla kun Ahonen keräsi materiaalia kirjaan.
– Taulut on nimetty kuvauspaikkojen saamenkielisin nimin. Näyttelyä varten paikannimet on suomentanut Ritva Loimio, Ahonen kertoo.

Vaellusten aikana saamen kieli on tullut hiukan tutuksi, vaikka onkin vaikeaa.
Ahonen valokuvaa sekä maisemia että luonnon yksityiskohtia.
– Vaikka kyseessä ovat luontokuvat, minua monesti kiinnostavat kuvan abstraktit piirteet, esimerkiksi millaisia linjoja harjanteista muodostuu.
Tähän näyttelyyn kuvat ovat valikoituneet värien vuoksi.

Mikä vaeltamisessa kiehtoo?
– Vapaus ja avara tila ympärillä. Pidän myös metsässä kävelemisestä, mutta vielä enemmän maisemista, joissa näkee kauas, Ahonen kuvailee.
– Vaeltaminen on harrastus, jossa toisaalta liittyy yksinäisyys ja jossa on myös vahva sosiaalinen puolensa. Vaelluksilla tapaa hyvin mielenkiintoisia, sydämellisiä ja auttavaisia ihmisiä. Vaeltamisen yksinäinen puoli taas on hyvin terapeuttista, omiin ajatuksiin uppoutumista.

Vaellus väreissä on esillä Hervannan kirjastossa 30.5. asti kirjaston aukioloaikoina.

Kaisa Muhonen

Pin It on Pinterest