Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalaislähtöisellä Piia Pulkkasella on kokemusta R-kioskin myyntitiskin takaa kahdenkymmenen vuoden ajalta. Ensikosketuksensa kaupan alaan hän sai jo nuorena.
– Tein 14-vuotiaana kesätöitä ja olin inventaarioapuna Tiimarissa tätini kanssa. Opiskelin myöhemmin markkinointimerkonomiksi, minkä jälkeen lähdin vuodeksi Englantiin au pairiksi.
Sieltä palattuaan Pulkkanen hankki ensin kokemusta Lindforsinkadun ja Linnainmaan R-kioskien esimiehenä. Hänen uransa Kauppakeskus Duon R-kioskikauppiaana alkoi vuoden 2014 maaliskuussa. Pulkkaselle yrittäjyys ja paluu Linnainmaalta lapsuuden maisemiin tuntui luontevalta valinnalta.
– Ikimuistoisinta olivat asiakkaiden reaktiot, kun he näkivät, että tulin takaisin, hän muistelee.
R-kioskeista lähes kaikki toimivat franchising-periaatteella eli ne ovat itsenäisten yrittäjien omistuksessa olevia osakeyhtiöitä. Pulkkasen mukaan kynnys kioskiyrittäjyyteen on matala, ja hän on tyytyväinen R-ketjun tukeen.
– Taustavoimat huolehtivat esimerkiksi markkinoinnista ja kouluttavat työhön. Yrittäjäksi voi hakea rekrytointitapahtumien kautta, kioskin nettisivuilla tai ottamalla suoraan yhteyttä aluepäällikköön.
Ketju kouluttaa yrittäjät työhön kuukauden mittaisella kauppiaskurssilla ja hoitaa myös muun muassa toimitilat, hankinnat, hinnoittelun, it-palvelut ja hallinnon. Kauppias vastaa asiakkaiden palvelemisen ohella tuotteiden tilauksesta, myynnistä, henkilökunnan palkkaamisesta ja koulutuksesta.
Pulkkanen on mukana R-kioskien toimintaa kehittävässä kauppiasneuvostossa.
– Vedän myös meidän Whatsapp-ryhmää, jossa ilmoitan avoimista työpaikoista ja työvuoroista Tampereen alueella.

Aito halu olla tekemisissä ihmisten kanssa
Pulkkanen luonnehtii itseään ahkeraksi ja aktiiviseksi, mutta rennoksi ihmiseksi. Työnsä parhaaksi puoleksi hän kokee monipuolisuuden.
– Henkilökunnan pitää tietää monesta asiasta, kuten esimerkiksi peleistä ja hevosista. Meillä on laaja tietotaitopankki. Osan oppii heti perehdytyksessä ja osan ajan myötä.
Monipuolisuuden lisäksi mielekästä Pulkkasen työstä tekevät asiakkaat, joista monet ovat tulleet hänelle vuosien mittaan varsin tutuiksi. Kauppiaasta huokuu aito halu olla tekemisissä ihmisten kanssa.
– Tiedän jo mitä he tarvitsevat. Kun asiakkaat ovat tuttuja, voimme vaihtaa kuulumisia ja puhua kaikesta muustakin.

Suuria voittoja
Duon R-kioski on veikkaajien vakiopaikka. Kioskissa ei ole esimerkiksi paketti- ja passipalveluita, vaan Pulkkanen haluaa keskittyä mieluummin pelimaailmaan.
– Pelipisteemme on Tampereen R-kioskeista tuottoisin. Suosituimmat pelit ovat Keno, Lotto ja Eurojackpot, hän luettelee.
Veikkaajat ovat voittaneet kioskin peleistä hulppeita summia rahaa. Vuonna 2015 onnekas pelaaja voitti Eurojackpotista 1,2 miljoonaa euroa ja samana vuonna Veikkaus nimesi kioskin neljänneksi onnekkaimmaksi R-kioskiksi Veikkausvoittojen suhteen. Seuraavana vuonna kioski nousi lehtiotsikoihin Pirkanmaan suurimmalla Keno-voitolla, joka oli peräti 800 000 euroa. Pelaajat ovat netonneet Kenossa kaikkiaan kuusi yli 100 000 euron voittoa.
– Voittoja tulee tasaisesti. Viime viikolla Jokerista tuli 40 000 euroa, Pulkkanen iloitsee.
Pelien lisäksi isoimmat kasvualueet ovat kahvi ja deli-tuotteet. Tuotesarjaan kuuluvat esimerkiksi kerrossalaatit, täytetyt leivät ja jogurtit. Ketju vastaa myös vegaanien toivomuksiin.
– Aion kasvattaa deli-tuotteiden ja vegaanisten tuotteiden määrää. Yritän löytää oikeita tuotteita myyntiin, Pulkkanen valottaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.
Teksti ja kuva: Marika Kaunisto

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest