Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalainen Timo Mikkola, 46, on aina ollut kiinnostunut autoista. Työurakin on kulunut auton ratissa ja tällä hetkellä Mikkola ajaa Martelan muuttoautoa. Vapaa-ajalla Mikkola on kuvannut paljon moottoriurheilukisoja 90-luvun puolesta välistä asti.
– Ehkä sitä halusi muiston kisoista, joissa kävi, pohtii Mikkola. – Aloimme tehdä kuvatuista videoista Perä Tielle -nimisiä DVD-koosteita, hän muistelee.
Nykyisin Mikkola ei kuvaa enää niin paljon, sillä hän on kerännyt mittavan autojen pienoismallikokoelman, joista pitää kaikille avointa näyttelyä Ruskon Huppionmäenkadulla.
– Onneksi kaverit käyvät edelleen kuvaamassa ja saamme yhä tehtyä filmejä, Mikkola sanoo.

Pienoismalliharrastus syntyi kuvausharrastuksen rinnalle

Pienoismalliharrastus syntyi luontevasti kuvausharrastuksen rinnalle. Mikkola kävi myymässä kuvaamiaan filmejä erilaisissa autoiluun liittyvissä tapahtumissa, kuten näyttelyissä ja moottoriurheilutapahtumissa.
– Kaipasin kuitenkin niiden rinnalle jotakin muutakin myytävää, hän sanoo. – Ralliautojen pienoismallit olivat mielestäni sopiva tuote siihen rinnalle.
Mikkola alkoi myydä pienoismalleja tapahtumissa 2000-luvun alussa. Samalla alkoi omien mallien keräily.
– Ensin minulla oli yksi malli, sitten toinen ja kolmas. Pian malleja oli pari sataa, muistelee Mikkola. – Tällä hetkellä mennään jo reilusti yli kahdessa tuhannessa mallissa, sanoo Mikkola ja arvioi itsellään olevan noin 2500 pienoismallia.
Mikkola hankkii mallit niiden valmistajilta ja yksityisiltä henkilöiltä ja myy niitä näyttelyssään, verkkokaupassaan ja tapahtumissa, joissa kiertää ympäri Suomen.
– Vuosi 2020 oli haastava myös minulle, sanoo viime vuoden lopulla syöpään sairastunut Mikkola. – Sairastuminen perui kaikki viime talven tapahtumat osaltani. Tavoitteena oli, että pääsiäisenä olisin ollut jälleen myymässä pienoismalleja. Syövän osalta se olisikin onnistunut, mutta sitten tuli korona, joka perui kaikki tapahtumat. Toivottavasti ensi vuodesta tulee paljon positiivisempi, Mikkola toivoo.

Näyttely sai alkunsa keräilystä

Mikkolan oma suosikkiauto on Subaru. Sitä näkyy näyttelyssä paljon.
– Silti näyttelyn helmi on ehkä useat huoltoauto-kilpuriyhdistelmät, arvelee Mikkola. – Varsinkin isot mallit ovat näyttäviä, pohtii hän.
Näyttely sai alkunsa omasta keräilyharrastuksesta, kun kokoelma alkoi viedä kodista liikaa tilaa.
– Ensin pienoismallit olivat minulla kotona, jossa ne täyttivät yhden kokonaisen huoneen. Kun kokoelma kasvoi liian suureksi, piti keksiä jotakin. Syksyllä 2018 etsimme tilan, johon laitoimme mallit näytille niin, että niitä voisi kuka tahansa tulla katselemaan, Mikkola sanoo. – Nyt olen saanut asuntoni niin tyhjäksi, että pitkästä aikaa sinne voisi mahtua myös naispuoleinen kumppani, jos sopiva jostain löytyisi, nauraa Mikkola.
Sopivan tilan löydyttyä Ruskosta Huppionmäen talleilta Mikkola rakensi tilaan isänsä kanssa näyttelyn. Avajaisia vietettiin huhtikuussa 2019.
– Saimme näyttelyyn mahtumaan noin 2300 erilaista ralliauton pienoismallia. Niiden lisäksi näyttelyssä on paljon muitakin kuin ralliautoja, kuten elokuva-aiheisia pienoismalleja. Pidämme näyttelyä auki viikonloppuisin noin pari kertaa kuukaudessa, Mikkola sanoo.
Näyttely on pysyvä ja sinne on vapaa pääsy. Lisätietoa näyttelystä löytyy Mikkolan verkkosivuilta www.peratielle.com.
– Nykyään malleja on niin paljon, että uusien mallien tullessa joudumme ottamaan näyttelystä saman verran pois kuin uusia tulee tilalle, sanoo Mikkola. – Muutama asiakas käy näyttelyssä aina, kun olemme avoinna, mutta silti he löytävät sieltä joka kerta uutta katsottavaa.

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Timo Mikkola

Pin It on Pinterest