Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalainen Sauli Siidoroff on ollut jo vuosia huolissaan Ruskossa sijaitsevan Deleten ja sen edeltäjien toiminnasta. Siidoroff sanoo nähneensä Ruskon jätteenkäsittelylaitosten ongelmat käytännössä jo vuosien ajan, sillä hän on viljellyt Ruskossa viljelypalstaa 23 vuoden ajan vuodesta 1993 lähtien.
Alkuaikoina kasteluvesi viljelypalstoille tuli niiden vieressä virtaavasta Houkanojasta, mutta loppuvuosina Siidoroff sanoo sen veden käytön olleen mahdotonta juurikin alueella sijaitsevan jätteenkäsittelylaitoksen vuoksi.
– Loppuaikoina toin veden viljelypalstalle Hervantajärvestä autolla, mutta se kävi raskaaksi. Siksi luovuin palstasta lopulta, tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt Siidoroff sanoo.
Siidoroff tuli palstaviljelyharrastuksensa vuoksi seuranneeksi jätteenkäsittelyä Ruskossa pitkään. Hän on lähettänyt asiasta kannanottoja asiaa valvoville ELY-keskukselle ja ympäristöviranomaisille, mutta kokee, ettei yhteydenotoista ole ollut hyötyä.

Pelkäsi tulipaloa jo pitkään

Viime viikolla nykyisin Deleten nimellä toimivan jätteenkäsittelykeskuksen pihalla oli valtava tulipalo. Sen syy jäi epäselväksi. Siidoroff sanoo pelänneensä vastaavaa tilannetta jo pitkään. Hän on kerännyt valtavasti materiaalia ja valokuvia aiheeseen liittyen vuosien varrella ja hänellä on hallussaan muun muassa Toivonen Yhtiöiden laajennussuunnitelmien vuoksi yhtiön teettämä tutkimus ympäristöhaitoista. Toivosen Rauta oli vuoteen 2010 tontilla sijainnut yritys, joka myytiin vuonna 2010 sijoitusyhtiö Interalle Siidoroffin mukaan. Siitä tuli osa Deleteä fuusion myötä. Tutkimuksessa mainitaan esimerkiksi tulipaloriskin ehkäisemisen toimintatapoja. Tutkimuksen mukaan tulipalo keskeyttäisi lähialueiden toiminnan ja aiheuttaisi päästöjä ilmaan ja mahdollisten henkilövahinkojen riskin.
– Ja miten siinä nyt sitten kävi, hymähtää Siidoroff.
– Tulipalon syttymisriskiä on tutkimuksen mukaan minimoitu ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä, joita ovat toimivat mittaus- ja valvontajärjestelmät sekä suojaus- ja varojärjestelmät. Ei se kuitenkaan toiminut niin kuin tutkimuksessa lupailtiin, Siidoroff sanoo.
– Vaikka julkisuudessa on ollut tietoja, että asiaa on alettu vasta nyt vastustamaan, pidän tärkeänä sanoa, että meitä on ollut monia, jotka ovat vastustaneet yrityksen laajenemista ja sijoituspaikkaa asuinalueiden lähellä jo alusta asti, Siidoroff lisää.
Asuinalueilla Siidoroff tarkoittaa Lintuhytin aluetta ja lisäksi Hervantajärvelle rakentuvaa uutta asuinaluetta.
– Kyllä tästä on koitunut alueelle paljon melu-, pöly-. veden saastumis- ja irtojätehaittaa, kertoo Siidoroff mielipiteensä asiasta. – Kyllä se minun mielestäni on väärällä paikalla ja liian lähellä asutusta, hän lisää.
Siidoroff sanoo, että kun asutusta alueella lisätään, uhka pahenee hänen mielestään koko ajan.
– Ei näihin pieni ihminen vaikuttamaan pysty, sanoo Siidoroff kokemuksenaan. – Olen kyllä yrittänyt ja niin on moni muukin.
Positiivisena Siidoroff näkee sen, että ilmeisesti Houkanojan vesi on hiukan puhdistunut pahimpien vuosien jälkeen. Omaa kokemusta viljelypalstastaan luopuneella Siidoroffilla ei kuitenkaan ole.

Lue aiempi juttumme tulipalosta täältä!

Pin It on Pinterest