Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Eräänä lauantaiaamuna ennen jumpalle lähtöä söin keittiössäni aamupalaa ja katselin samalla TV:tä. Eräällä kanavalla suorana lähetetyssä ohjelmassa meedio eli henkimaailman sanansaattaja vastaili soittajien ongelmiin. Eräs soittaja valitteli olkapääkipujaan ja parisuhteen ongelmia, johon meedio vastasi heiluttelemalla käsiään ja “antamalla energian virrata”.  Meedio kysyi sessionsa jälkeen soittajalta, oliko vointi kohentunut, johon itkevä soittaja vastasi myöntävästi. Mitä oikeasti tapahtui? Paraniko soittajan olkapää ja toiko meedio energiallaan lohdutusta ja valoa parisuhteeseen?

En halua loukata tai leimata ketään, jotka vannovat uskomushoitoihin tai vaikkapa ohjelmassa nähtyyn kaukoparantamiseen. On hyvä, että tarjolla on erilaisia palveluja, mutta uskon myös, että joistakin uskomushoidoista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. On inhimillistä, että kivun- tai kuolemanpelkoinen ihminen tarttuu mihin tahansa oljenkorteen. Taipumus uskoa yliluonnollisiin asioihin voi saada helpommin lankeamaan höpöjuttuihin. Paras huuhaa-puskuri on pysyä kartalla maailmanmenosta, sillä mitä vähemmän ihminen siitä tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä.

Valeuutisista on tullut osa jokapäiväistä mediaa – erityisesti terveydessä

Valheet leviävät sosiaalisessa mediassa paljon nopeammin ja laajemmalle kuin oikeat uutiset. Valeuutisia on vaikea tunnistaa, vaikka niin ehkä moni luulee. Tehokkaimmin leviävät valheelliset poliittiset uutiset sekä yllättävät, pelkoa ja inhoa herättävät uutiset. Valeuutisten vetovoiman reseptinä toimivat kärjistyneet ja voimakkaita tunteita herättävät aiheet. Soppa on valmis, kun siinä on sekaisin tiedeuutisia, valetiedeuutisia, kriittistä ajattelua ja vaihtoehtoisten näkökulmien esittämistä.

Poliittisten uutisten lisäksi esimerkiksi ravitsemus- ja terveyskeskustelu on viime vuosina ollut varoittava esimerkki tiedeuutisten, valeuutisten, tieteellisten asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden sitkeästä sopasta. Ravitsemus ja oma hyvinvointi ovat herkkiä, henkilökohtaisia aiheita, jotka herättävät ihmisissä suuria tunteita. Tieteessä asiat ovat harvoin yksiselitteisiä tai mustavalkoisia, uskomushoidoissa asiat ovat usein joko-tai. Erilaisia ruokavalioita ja lisäravinteita kaupitellaan kaikki mahdolliset vaivat parantavina ja autuaaksi tekevinä ihmelääkkeinä ilman tieteellisiä todisteita, mutta kovaan hintaan.

Liian hyvältä vaikuttavat asiat eivät valitettavasti ole usein totta. Jyrkät väitteet ilman lähdetutkimuksia ja yksiselitteiset vastaukset monimutkaisiin ongelmiin varoittavat usein paksusta pajunköydestä. Valitettavasti pajunköyttä on helppo niellä varsinkin silloin, kun ne vahvistavat omia näkemyksiä maailmasta. Jos ihmisen näkemys maailmasta on mustavalkoinen ja yksiselitteinen, ja usko salaliittoteorioihin ja yliluonnolliseen on vahva, voi vaikkapa käpyjen syömisestä saada itselleen lyömättömän syöpälääkkeen.

Pajunköyden perusta löytyy aivoista

Monilla uskomushoidoilla on kuitenkin vankka käyttäjäkuntansa tieteen aikakaudella. Miten näin on? Ihmismieli on ihmeellinen. Aikaisemmin ajateltiin, että lumelääke olisi pelkkää kuvittelua. Nyt tiedetään, että lumehoito synnyttää aivoissa todellisia muutoksia aktivoiden samoja prosesseja kuin oikea lääke. Plasebo eli lumelääke voi siis vähentää kipuja. Plasebon parantava vaikutus voi perustua kuitenkin esimerkiksi säännöllisiin tapaamisiin hoitavan tahon kanssa, jolloin asiakas tuntee tulevansa kuulluksi ja hoidetuksi, sekä saa enemmän sosiaalista tukea kuin ilman lumelääkettä tai uskomushoitoja.

Nykyään olen erittäin kriittinen lukemaani ja näkemääni kohtaan. Liikunnanohjaajani työssäni voisin asiakkailleni sanoa paljonkin uskottavalta kuulostavaa tietoa. Esimerkiksi eräässä joogakirjassa mainittiin faktanomaisesti, että kehoon varastoituvat mielipahat, tunteet ja ajatukset tulee vapauttaa energiatukoksia avaamalla, jolloin vapaa elämänenergia pääsee vapaasti virtaamaan. Tämä on kauniisti sanottu, mutta tieteellisiä tutkimuksia energiatukoksista ja energian vapautuvasta virrasta ei ole. Meedion hoitamiin olkapääkipuihin ja parisuhteen ongelmiinkin tepsisi energiavirtaa todennäköisemmin hartiajumppa ja avoin keskustelu partnerin kanssa parisuhteen tilasta.

Paras suoja väärää tietoa vastaan on kyky ajatella avaramielisesti ja ottaa vastaan uutta (tutkittua) tietoa. Pysähdy, mieti ja ole omien uskomustesi kuuluvin kriitikko, niin vältät kompastumista pajunköyteen.

Anne Sällylä LO, YTM

Pin It on Pinterest