Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

– Ilmo Launis totesi ensimmäisen taidenäyttelynsä yhteydessä, että ”Kerrankin kaikki taidearvostelijat ovat aivan samaa mieltä siitä, että taidenäyttelyni on puhdasta roskaa — meren aaltojen puhdistamaa roskapuuta”, kertoo Martti Tuure.
Tuure on tullut tutuksi hervantalaisille, kun hän on toiminut pappina Hervannan seurakunnassa 90-luvulla.
Marraskuun alussa ilmestyi Tuuren kirja Halkaise palanen puuta, jossa esitellään Launiksen teoksia.
Ilmo Launis oli Helsingin Töölön seurakunnan kappalainen, joka teki taidetta papintyönsä ohella.
Hän oli kierrätystaiteen edelläkävijä 60–70-luvulla, ja käytti hylkypuun lisäksi muutakin jätemateriaalia töissään.

Idea kirjaan syntyi näyttelyn pohjalta.
– Viime vuoden lopulla Tampereen seurakuntien talolla oli Launiksen töiden näyttely, josta kuulin palautetta, että teoksista saisi mielenkiintoisen kirjan. Samaa palautetta näyttelystä saatiin myös, kun se oli esillä Helsingissä. Olin jo tehnyt näyttelyä varten esitteen, joten kirja alkoi rakentua siitä, Tuure kertoo.

Kirjan kuvituksena ovat Hannu Jukolan näyttelyssä ottamat teoskuvat.
– Kirjaa voi lukea teosten esittelynä tai hartauskirjana, Tuure kuvailee.
– Launiksen työt ovat puhuttelevia ja hän liitti niihin tekstit, joissa on hänen oma näkemyksensä evankeliumin sanomasta ja merkityksestä. Taiteilijana hän kuitenkin ymmärsi, että jokainen tulkitsee hänen taulujaan omista lähtökohdistaan.

Nyt ilmestynyt kirja on pitkän prosessin tulos. Ensimmäisen kerran Martti Tuuren tie ristesi Ilmo Launiksen kanssa jo vuonna 1954.
– Launis on kastanut minut tuolloin, Tuure kertoo.
Nuorena miehenä hän sai tilaisuuden tavata töölöläispapin ja kuulla tämän kertovan itse hylkypuutöistään.
– Taulut ja Launiksen innostava kerronta niistä tekivät silloin minuun suuren vaikutuksen. Muistin hänen työnsä joitain vuosia sitten, kun kokosin omia luontokuviani näyttelyksi.
Tuure otti yhteyttä jo edesmenneen Ilmo Launiksen poikaan, graafikko Mika Launikseen kysyäkseen, missä hylkypuuteokset ovat ja saisiko niistä näyttelyn.
– Monia töitä taiteilija oli lahjoittanut eteenpäin eikä kaikista ole tietoakaan. Teoksia oli kuitenkin saatavilla riittävästi näyttelyyn ja kirja esittelee samat työt.

Särmikäsluonteinen Ilmo Launis oli pappina hyvin elämänmyönteinen ja rohkaiseva. Hän teki paljon työtä muun muassa nuorten sekä alkoholistien ja muiden syrjäytyneiden parissa.
– Hän oli ihminen, jota oli helppo lähestyä. Osa hänen auttamistaan laitapuolen kulkijoista käytti hänen anteliaisuuttaan hyväkseenkin, Tuure kertoo.
Luovan taiteilijan temperamenttinen puoli tulee esiin myös kirjan elämäkertaosiossa.

Halkaise palanen puuta -kirjaa on myynnissä Café Olohuoneessa Hervannassa sekä Karismakirjassa, osoitteessa Aleksanterikatu 18.
Sitä on saatavilla myös Tampereen seurakuntien talon Hyvien tekojen kaupasta, osoitteesta Näsilinnankatu 26, jossa osa kirjan myyntitulosta ohjautuu Suurella sydämellä -toiminnan kautta vapaaehtoistyön auttamishankkeisiin.

Kaisa Muhonen

Pin It on Pinterest