Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan kirjastossa voi lokakuun ajan tutustua origameihin, kun vitriineissä on esillä Helena Pukarisen töitä.
Nainen innostui origamien taittelusta noin viisi vuotta sitten.
– Siitä on jo kuusi vuotta, kun näin erään kirjakaupan poistomyynnissä kirjan, jossa ohjattiin pienoisorigamien taitteluun, Pukarinen kertoo.
– Harrastan muutenkin monenlaisia käsitöitä, joten kirja lähti mukaan.
Otti kuitenkin aikansa, ennen kuin Pukarinen ryhtyi kokeilemaan kirjan malleja. Sen jälkeen origameja onkin syntynyt hänen käsistään tuhansittain.

Paperi taittuu varsin monipuolisiin malleihin. Pienissä vitriineissä kirjaston sisäänkäynnin lähellä esillä on muun muassa pienoismalleja, pöytäkoristeita ja morsiuskimppuja. Musiikkiosaston isosta vitriinistä löytyy joulukoristeita, maljakoita, rasioita ja eläinhahmoja.
– Eläintarhaa olen taitellut kirjekuorista, Pukarinen kertoo.
– Kerran huomasin, että eräässä kirjekuoressa oli kauniin värinen sisäpuoli. Sen jälkeen olenkin kerännyt talteen monenlaisia kirjekuoria.
Myös aikakauslehtiä Pukarinen silmäilee löytääkseen sivuja, joissa on runsas pinta samaa väriä tai lähekkäisiä sävyjä.

Useimmat töistä ovat pieniä ja ne on nopea taitella.
– Yleensä teen samaa työtä useita eri kappaleita. Kun niitä alkaa kertyä, ryhdyn miettimään, mitä niistä voisi yhdistellen saada aikaiseksi, Pukarinen kuvailee.
– Pienten origamien teko ei vaadi pöytäpinta-alaa taitteluun. Siksi ne ovat mielestäni helpompia tehdä kuin suuret.
Pukarinen taittelee origameja ajankuluksi esimerkiksi lentokoneessa tai junassa. Erityisen paljon hän on tehnyt erilaisia kukkamalleja.

Ohjeita origameihin on helppo löytää kirjastosta ja internetistä. Alkuun pääsee ohjeita seuraamalla, ja ajan myötä, kun taidot karttuvat, voi kokeilla myös omien mallien kehittelyä.
– Olen viime aikoina ryhtynyt kokeilemaan omia taitteluja, Pukarinen kertoo.
– Pohjana niissä on ollut jokin aikaisemmin tekemäni malli, josta teen oman muunnelman.

Suurimmassa osassa origamimalleista lähtökohtana on neliön muotoinen paperi eikä sitä leikata lainkaan, vaan lopputulos syntyy täysin taittelemalla.
– Jotkut mallien tekijöistä hyödyntävät myös paperin leikkaamista, mutta valtaosa malleista syntyy ilman saksia, liimaa tai muitakaan apuvälineitä.
Kirjaston näyttelyn eläinhahmoissa voi huomata paperiin leikkaamalla tehtyjä yksityiskohtia, kuten hevosen harja ja apinan häntä.

Materiaaliksi origamien taitteluun kelpaa melkein mikä tahansa paperi.
– On olemassa myös erityinen origamipaperi, joka on juuri siihen tarkoitukseen, Pukarinen kertoo.
Hän ei kuitenkaan itse käytä origamipaperia.
– Käytän esimerkiksi kopiopaperia, kierrätyspaperia, kirjekuoria, lahjapaperia, paperinauhaa, askartelukartonkia ja aikakauslehtiä, Pukarinen kertoo.
– Yhdessä näyttelyn töistä olen käyttänyt myös skräppäyspaperia, mutta se osoittautui hieman liian pehmeäksi. Myös sanomalehti on liian pehmeää, ainakin yksinkertaisena.

Pukarisen ensimmäinen origameista koottu näyttely on ollut viime syksynä Sampolassa.
– Silloin näyttelyn ideana oli esitellä, miten hyvin yksinkertaisilla ja helpoillakin taitoksilla saa tehtyä hienoja origameja. Tässä näyttelyssä esillä on paljon monipuolisemmin erilaisia töitä.
Origamien lisäksi esillä on myös Pukarisen tekemiä nappikoruja.
Origameja voi ihastella Hervannan kirjastossa lokakuun 31. päivään asti.
Marraskuussa näyttelyn vitriinityöt ovat esillä Messukylän kirjastossa ja ripustettavat työt Meidän Kahvilassa Sotkankadulla.
Joulukuussa näyttely palaa yhteen vielä kahdeksi viikoksi Pääkirjasto Metsoon.

Kaisa MuhonenOrigamiNettiin

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest