Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärviosuuskunta sai viime vuoden syyskuussa uuden toimitusjohtajan, kun edellinen toimitusjohtaja Heikki Niemelä jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa. Tamperelaissyntyinen ja vahvan rakennusalan taustan omaava Marko Liikanen astui Niemelän saappaisiin jo toisen kerran, sillä vuonna 2007 Niemelän siirtyessä Kaukajärviosuuskunnan toimitusjohtajaksi Liikanen täytti hänen paikkansa SKV-isännöinti Oy:ssa ja vastasi lopulta Realia Isännöinti Oy:ksi nimensä muuttaneen yhtiön operatiivisesta toiminnasta koko Suomessa.
– Teini-ikäisenä minun ei tarvinnut miettiä, mikä minusta tulee isona. Isäni oli kirvesmies ja sedälläni oli rakennusliike ja alalla riitti töitä, Liikanen sanoo.
Vaikka työurallaan aina uusia haasteita hakenut Liikanen asui välillä muualla, hän sanoo aina olleensa sydämeltään tamperelainen. Lukion jälkeen Liikanen valmistui Tekusta ensin rakennusmestariksi ja sen jälkeen työn ohella rakennusinsinööriksi. Valmistumisen jälkeen Liikasen työtoveri houkutteli hänet pääkaupunkiseudulle, missä Liikanen työskenteli vahinkosaneeraustyömailla. Työ oli vaativaa, missä näki myös asumiseen liittyvän ikävämmän puolen.
– Sanoin heti etsiväni koulutustani vastaavaa työtä. Minulle tarjottiin projektipäällikön paikkaa, jossa tehtävässä työskentelin neljän vuoden ajan, hän sanoo.
Suku ja ystävät olivat yhä Tampereen seuduilla. Liikanen sanoo, että palasi Tampereelle, jota kohtaan tunsi koti-ikävää. Tampereella hän alkoi työskennellä L&T:n yksikönpäällikkönä edelleen vahinkosaneerausalalla.
– Siinä vaiheessa oli tunne, että on jo elämässä oppinut jotain. Hain toimitusjohtajan paikkaa Alavudelta, Liikanen kertaa uraansa.
Pieni eteläpohjanmaalainen paikkakunta tuntui kuitenkin sisäänlämpiävältä eikä kodilta. Liikasen perhe palasi kotiin Akaaseen, vaikka Liikanen itse jatkoi työskentelyä Alavudella. Siellä Liikanen työskenteli siihen asti, kun palasi Tampereelle täyttämään Niemelän saappaita ensimmäisen kerran.

Palvelukonseptin kehittäjä

Liikanen sanoo työhistoriansa rakentuneen siten, että nälkä kasvaa syödessä. Hän on halunnut haastaa itseään.
– Ammatillinen kunnianhimo syntyy halusta hakea ja tehdä sitä, mihin pystyy. Vasemmalla kädellä ja unissaan onnistuvat tehtävät eivät haasta tarpeeksi, hän sanoo. – Haluan kehittyä ja oppia uutta.
Työ Kaukajärviosuuskunnassa on tuonut mukanaan positiivisia uusia haasteita. Osuuskunnan tehtävänä on tarjota isännöinti-, kiinteistönhuolto- ja siivousalan palveluja sekä jäsenyhtiöilleen Kaukajärven ja Annalan alueella että myös muille kiinteistönomistajille ja taloyhtiöille Pirkanmaalla. Uusia haasteita asettavat muun muassa digitalisaatio ja sen tuoman älykkään teknologian hyödyntäminen ja toisaalta se, että asiakkaat osaavat vaatia palveluilta entistä enemmän. Se tuo mukanaan kiinnostavan haasteen, sillä Liikanen haluaa vastata asiakkaiden toiveisiin. Myös mahdollisuus vaikuttaa kokonaisen kaupunginosan kehitykseen kiinnostaa Liikasta.
– Olemme vahva tekijä tällä alueella, sillä markkinaosuutemme on 95 prosenttia alueen kiinteistöistä, hän sanoo.
Liikanen haluaa suunnata katseensa tulevaisuuteen. Emoyhtiön viisi tytäryhtiötä ovat vastuussa oman toimintansa kehittämisestä siinä, missä emoyhtiössä luodaan koko konsernin suuret linjaukset.
– Kiinteistöala on perinteisesti verkkainen ja konservatiivinen. Näkyvissä kuitenkin on, että taloyhtiöissä halutaan ohjata toimintaa digitaalisesti, Liikanen valottaa alan näkymiä. – Minua kiinnostavat kehitys ja uusien vaihtoehtojen seuraaminen.
Liikasen mielestä tärkeä osa kehittymisessä ovat asukkaiden osallistaminen keskusteluun siitä, mitä ja millaisia palveluita tulevaisuudessa halutaan ja tarvitaan. Sitä tietoa voidaan jalostaa palvelukonseptin kehittämiseen.

– Osallisuus on asumisen nykytrendejä, Liikanen sanoo. – Kerrostaloasumisen alkaessa oli paljon talkootoimintaa ja naapuruussuhteita, nyt ja tulevaisuudessa kaivataan enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia vapaa-ajalle omassa asuinympäristössä.
Viime vuosikymmeninä näin ei ole aina ollut ainakaan niin voimakkaasti kuin nyt.
– Selkeästi tulee nyt signaalia siitä, että kaivattaisiin yhteisöllisyyttä. Vielä palvelumallia ei ole olemassa ja se syntyy siitä, mitä asiakkaat toivovat.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest