Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereen Eteläisen seurakunnan uusi kirkkoherra aloittaa virassaan ensi vuoden huhtikuun alussa nykyisen kirkkoherra Jussi Mäkisen jäädessä eläkkeelle. Uudelle kirkkoherralle Jari Kuuselle Hervanta ei ole aivan vieras, sillä hän on työskennellyt Hervannan seurakunnassa vuosina 2010-2012 seurakuntapastorina. Kuusen ura seurakuntatyössä alkoi kuitenkin jo paljon aiemmin, sillä Kuusi on alun perin valmistunut kanttoriksi, jossa työssä aloitti pienessä Kyyjärven kunnassa vuonna 1996.
– Koetan edelleen jonkin verran soittaa pianoa, urkuja ja kitaraa,vaikka se onkin jäänyt vähemmälle, Kuusi sanoo.
Vuonna 2002 Kuusi alkoi opiskella historiaa Jyväskylän yliopistossa ja valmistui vuonna 2006 filosofian maisteriksi. Jo ennen valmistumistaan historian opinnoista hän aloitti samanaikaisesti opinnot myös Joensuun yliopistossa. Hän valmistui teologian maisteriksi vuonna 2008 ja sai pappisvihkimyksen samana kesänä Lapuan hiippakunnassa. Sen jälkeen Kuusi on työskennellyt pappina.
– Ensimmäiset vuodet pappina työskentelin muutamassa seurakunnassa Keski-Suomessa ennen Hervantaan tuloani vuonna 2010, Kuusi sanoo.
Haastattelupäivänä Kuusi on käymässä tulevassa kotiseurakunnassaan seurakunnan väistötiloissa ensimmäistä kertaa. Kun Kuusi astuu sisään, moni työntekijöistä tervehtii iloisesti tuttua miestä. Kuusi on kuitenkin tietoinen, että hänen valintansa on herättänyt myös polemiikkia siksi, että Kuusella oli lopullisessa vaalissa vahva vastaehdokas. Kuusta on ehdittu kuvailla vaalin jälkeen konservatiiviksi ja vanhoilliseksi.
– Arvokeskustelu on ollut jo pitkään keskiössä, Kuusi itse sanoo. – Määrittelen sitä tehtävän perusteella. Arvojani ovat Jumalan ja lähimmäisen kunnioittaminen ja Jumalan luomakunnan arvostaminen.
Kuusi tunnustautuu konservatiivi-liberaali-janalla olevansa jonkin verran konservatiivisuuden puolella, mutta sanoo työtään määrittävän sen, millaiseksi nykyinen kirkkolaki sen määrittää.
– Oppia julistetaan siten, kun se on määritelty. Liberaalia minussa on se, että Jumala on mielestäni asettanut pelastuksen riman matalalle. Se asia, mitä ihminen on tai ei ole, ei määritä sitä- se riittää, että on usko, Kuusi sanoo. – Armoa ja pelastusta ei tarvitse ansaita.
Kuusi viittaa esimerkiksi kirkossa velloneeseen keskusteluun sateenkaariparien vihkimisestä kirkossa. Suoraan kysyttäessä Kuusi ei nykyisellään sateenkaaripareja vihkisi. Kuusi toivoo avioliiton säilyvän miehen ja naisen välisenä, mutta kirkkolain muuttuessa asia järjestettäisiin seurakunnassa ja vihkimiseen halukkaat papit voisivat niin tehdä. Kuusi sanoo olevansa maltillinen diplomaatti, jonka työn keskiössä on seurakunnan ja työntekijöiden hyvinvointi.

”Haluan olla helposti lähestyttävä”

Viimeiset vuodet Kuusi on työskennellyt Isojoen kirkkoherrana. Perheeseen kuuluvat puoliso Aija sekä kuusi 14-38-vuotiasta lasta, joista nuorin asuu ainoana kotona. Kuusi on kahden lapsen isoisä.
– Muutan työn alkaessa Tampereelle ensin yksin ja perhe seuraa kesän alussa koulujen loputtua perässä, Kuusi sanoo.
Perhe on tottunut työhön, jossa isä on viikonloppuisin paljon poissa. Sosiaaliseksi introvertiksi itsensä määrittävä Kuusi viihtyy työssä ihmisten parissa, mutta latautuu yksinäisyydessä ja lähimpien parissa liikuntaa harrastaen ja esimerkiksi puolison kanssa tv-uutisia katsellen. Kuusi on kirjoittanut kaksi historiallista romaania ja työn alla on jo kolmas. Kirkkoherran työssä on näkyvässä asemassa, mutta se ei Kuusta haittaa.
– Näkyvyys tuo mahdollisuuden lähestyä ja kutsuu yhteyteen, hän sanoo. – Pyrin olemaan näkyvillä, jotta minua olisi helppo lähestyä.
Tulevaisuudennäkymiä tulevassa työssään Kuusi ei osaa vielä tarkasti määritellä. Kun hän aloittaa työssään, kirkko on juuri remontoitu ja Kuusen katse kiinnittyy ihmislähtöiseen työhön ja työhyvinvointiin.
– Minulla on seitsemän vuotta aikaa ennen eläkeikää. Haluan jättää eläkkeelle jäädessäni seuraavalle hyvin toimivan työyhteisön, hän sanoo.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest