Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Aktiivisesti toimiva Hervannanmaan paikallisyhdistys julkaisi viime kesänä Muuttuva Hervannanmaa-videon ja Paikannimiä Hervannasta -teoksen. Hervannanmaa sijaitsee Lempäälän ja Messukylän rajalla Hervannasta etelään. Pitkään asumattomana olleelta alueelta ei ole löydetty merkkejä esihistoriallisen ajan asutuksesta muutamia hajalöytöjä lukuunottamatta ennen 1790-lukua, jolloin Hervannanmaalle muuttivat ensimmäiset torppariasukkaat.
Nimen Hervanta alkuperä ei ole tiedossa varmasti. Hervantajärven ja Hervannanmaan tiedetään kantaneen nimiään jo ainakin kuusisataa vuotta. Pohjoisessa sijaitsevista herva-alkuisista paikannimistä tutkijat ovat yksimielisiä, mutta Hämeessä eivät. Hämeen vanha saamelaisasutus on jättänyt runsaasti jälkiä alueen paikannimistöön, mutta silti saamen kielen professorin Pekka Sammallahden mielestä nimen saamelaisalkuperää ei voi pitää uskottavana ääntellisistä syistä.
Hämeen kylännimistön alkuperää tutkinut Jouko Vahtola on esittänyt, että Hervanta-nimi olisi peräisin vanhasta germaanisesta henkilönnimestä Heriwan, Heriwald tai Heriowanda. Nimet ovat peräisin ajanlaskume ensimmäisiltä vuosisadoilta. Lopullista varmuutta Hervannanmaan nimen alkuperästä tuskin saadaan koskaan.

Perinneyhdistys keräsi
paikannimiä
Hervannanmaan perinneyhdistys keräsi paikannimiä ja kylän historiaa kirjaan, jonka se julkaisi kesäjuhlillaan viime kesänä. Kirja sisältää kiinnostavia paikannimiä ja tarinoita niiden takana. Esimerkiksi Messukylän Matinlahden nimen tarinassa kerrotaan Matti-nimisen miehen asustaneen 1800-luvulla Vilusen kartanon takametsissä ja pitäneen siellä naurismaata. Tai Hervannan Keissukallio, jossa nuoriso kokoontui 1900-luvulla.
Perinneyhdistys on aiemmin julkaissut kirjan ”Hervannanmaa-kivenheitto kaupungista”, jonka on kirjoittanut Arja Pikkupeura. Kesän julkaisujen tallennustyön on tehnyt Esko Morikka. Morikka ja yksi tallennustyössä avustaneista henkilöistä, Seppo Suikka, palkittiin julkistamistapahtumanakin toimineessa kesäjuhlassa ”tohtorinhatuilla”. Lähes puolituntinen DVD ja kirja sisältävät arvokasta paikallishistoriaa Hervannanmaan paikannimistöstä.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest