Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kukkakauppa Puketin yrittäjä Erik Guldemond, 31, viettää nyt vuoden kiireisimpiä viikkoja. On marja-aika parhaimmillaan. Pitkänhuiskea mies huitelee tottuneesti Kauppakeskus Duon käytävällä ja katsoo, että kolme myyntipistettä ovat kunnossa.

Kukkakaupassa myydään kukkia, kahdessa kausipisteessä marjoja.
Mutta miksi ihmeessä kukkakauppa myy marjoja?
– Itse asiassa aloitin marjojen kanssa oman yritystoiminnan vuonna 2011. Aloitimme marjamyynnin muutamien huoltoasemien pihoilla. Sattumien kautta pääsin sitten kiinni Hämeenkadun Pukettiin ja laajensimme palvelumme myös kukkakauppa-alalle.

Guldemond asui lapsuutensa ja nuoruutensa Hollannissa. Hänen isänsä on hollantilainen ja äiti suomalainen. Guldemond tuli Suomeen suorittamaan asevelvollisuuttaan, koska on kaksoiskansalainen ja jäi sille tielleen.
Nyt Guldemondilla on kolme Puketin kukkaliikettä Tampereella. Marjanmyyntipisteitä on yhteensä kahdeksan. Kukkaliikkeet työllistävät seitsemän täysaikaista työntekijää ja marjapisteet noin 20 kesätyöntekijää.

Hervannan Duossa Puketti myy marjoja S-marketin sisällä ja kauppakeskuksen keskikäytävällä.
– Hervannan erikoisuus on, että kirsikoita ja pensasmustikoita menee enemmän kuin muualla Tampereella. Nämä marjat ovat suosittuja maailmalla. Hervannan asiakkaissa on paljon eri kansallisuuksia.

Tällä hetkellä eniten menee mansikoita, kertoo Guldemond.
– Mansikoiden saatavuus on tänä vuonna ollut ok, vaikka sato ei ihan paras mahdollinen olekaan ollut. Laatu sen sijaan on ollut hyvää.

Guldemond kertoo, että Suomessa on useita marja-alueita. Varsinais-Suomen alueen ensimmäinen sato on nyt ohi. Siellä on Guldemondin mukaan keväällä istutettu uudet taimet, joista saadaan satoa loppukesästä. Nyt myydään muun muassa Itä-Suomen ja Suonenjoen mansikoita.
– Tänä vuonna tulee olemaan todella tasainen mansikkakausi. Mansikkaa tulee hyvin myös elokuussa. Sitä myydään varmaan vielä syyskuussakin.

Guldemondin mukaan mansikan hinnat eivät tänä vuonna enää putoa paljon alas.
– Nyt ehtii vielä ostaa mansikkaa pakastimeen, jos ei sitä vielä ole tehnyt.
– Moni odottaa edullisempia mansikkalaatikoita, mutta niitä ei todennäköisesti enää tule. Uskoisin, että hinnat ovat alimmillaan noin 30 euroa viiden kilon laatikolta. Toki pientä marjaa voi saada halvemmalla.

Perussuosittu mansikkalajike on Guldemondin mukaan polka, jota pakastetaan paljon. Toki kaikki lajikkeet sopivat hänen mukaansa pakkaseen.
– Esimerkiksi sonata on hyvin makea ja se on ollut suosittu tänä kesänä. Sen väri väri on hiukan vaaleampi kuin polkan, mutta se kestää kyllä vertailun. Uutuuslajike taas on malviina, joka on tummanpunainen, tosi makea ja kestävä.

Syökö Guldemond itse paljon marjoja?
– Tykkään kovasti marjoista, mutta niitä ei tule syötyä tarpeeksi. Kaikki erät kyllä maistamme, että tiedämme marjojen laadun ja maun. On tärkeätä, että marjat ovat hyvänmakuisia.
Kun marja-aika on ohi, Guldemond pitää lomaa noin viikon verran lokakuussa. Lokakuussa sesonki jatkuu kanervien kanssa kukkakaupoissa, ja sen jälkeen on joulu lähellä.
Varsinainen ”kesäloma” yrittäjälle koittaa tammikuussa.
– Silloin lähden tyttöystäväni kanssa pariksi viikoksi jonnekin lämpimään.

Freija Metsähalme

KUVA: Puketin yrittäjä Erik Guldemond kertoo, että ei itse aina muista syödä marjoja tarpeeksi. Kuvassa on myös marjapisteen myyjä Venla Ingelin.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest