Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Katutaiteilijat Maikki Rantala ja Hennakirsikka Halme ovat aiemmin maalanneet muraalin eli suurikokoisen seinämaalauksen Opiskelijankatu 21:n seinään. Nyt projekti poiki naapuritalon, eli Opiskelijankatu 19:n rappujen maalaukset.
– Silloin pohdittiin, kumpaan taloon muraali maalataan. Sitä toivottiin kovasti tänne, mutta kun se maalattiin naapuritaloon, tänne tehdään nyt rappumaalaukset, Rantala ja Halme kertovat.
Molemmat ovat ammatiltaan graafisia suunnittelijoita. Maikki Rantala tekee kotikaupungissaan Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla katutaidetta, yhteisötaidetta ja ja kaupunkitaiteen suunnittelua.
– Pääkaupunkiseudulla katutaiteen tekeminen on jo järjestäytyneempää, Rantala sanoo.
Hennakirsikka Halme tekee katutaidetta ja tuottaa sitä Tampereelle. Kaksikon tiet ristesivät nimenomaan taiteen kautta.
– Meillä oli tarve ja halu lähteä kokeilemaan tätä Tampereella. Täällähän sitä ei vielä ole, vaikka muraalibuumi jyllää muualla Suomessa, Rantala ja Halme sanovat.

Asukas voi vaikuttaa ympäristöönsä
Taiteilijat sanovat, että VTS:stä löytyi heille tässä kohtaa kumppani, jossa isännöitsijä oli ennakkoluuloton ja rohkea. Talon asukastoimikunta oli aktiivinen taho isännöitsijän suuntaan ja toivoi itse, että maalauksia tehtäisiin. Asukastoimikunnassa onkin jo herännyt ajatus, että se jatkaa taiteilijoiden aloittamaa työtä mahdollisesti kesällä talon ulkopinnoille.
– On todella hienoa, että taide jatkuu ja leviää. Joskus, kun ammattitaiteilija on tehnyt sen alun, vaikeimman osion, innostutaan tekemään lisää.Rantala sanoo.
Kolmioisainen teoskokonaisuus tähtää ja kauas ja lähelle. Rapuissa on erilliset, mutta toisiinsa teemallisesti liittyvät maalaukset, joissa maailmaa katsotaan kaukoputken, suurennuslasin ja taskulampun mittakaavassa. Kiinnostavissa maalauksissa on positiivinen sävy, ja ne jatkavat aiemmin maalatun muraalin teemaa, sillä siinäkin oli suurennuslasi.
Taiteilijat sanovatkin, että työn lähtökohta heille itselleen onkin taiteen tuominen ihmisten lähelle sinne, missä he ovat. Kaikki eivät lähde keskustaan ja gallerioihin katselemaan taidetta erikseen.
– Taide on tullut 2010-luvulta lähtien entistä enemmän lähiöihin. Se tuo ihmisiä lähemmäs toisiaan, sillä tuntemattomatkin pysähtyvät taiteen edessä keskustelemaan keskenään, Rantala sanoo.
Kun uutta teosta suunnitellaan, otetaan erityisesti huomioon se, millaiseen ympäristöön se tulee ja keiden ulottuville.
– Taide kunnioittaa tilan käyttäjiä ja sen tulee olla kaikille sopivaa, taiteilijat pohtivat julkistaiteesta. – Tässä kohteessa on pohdittu paitsi sitä, myös sitä, että maalaus tulee 1970-luvulla rakennettuun taloon. Se ja talon värit tulee huomioida, jotta lopputulos istuu ympäristöönsä.
Rantala ja Halme pohtivat, millainen sanoma teoksella voisi olla.
– Usein paheksutaan katutaiteen teemoja, että se on vaikkapa liian söpöä. Se, että tila, joka itsessään on varsin kova ja kulmikas, pehmennetään, on itsessään jo poliittista. On olemassa pehmeitäkin arvoja, Rantala sanoo.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest