Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Viime viikon keskiviikkona avattiin koko kesän kestävä Puistokonsertit-sarja sateisessa säässä, kun pitkän linjan rockmuusikko Kauko Röyhkä esiintyi Hervannan bändikeskiviikossa. Ulkokonsertti keräsi sateesta huolimatta mukavasti katsojia.
– Mukavaa, kun tulitte säästä huolimatta, Röyhkä avasi konsertin.
Mies otti tottuneesti yleisönsä. Eturivissä nuori nainen kuvasi koko konsertin ja jotkut uskaltautuivat lopulta myös tanssimaan. Konsertin aikana kuultiin kappaleita Röyhkän 38-vuotisen uran ajalta nuorten miesten turhautumisesta kertovasta Paska kaupunki -kappaleesta Lauralle-hittiin.
Aivan ensi kertaa Röyhkä ei Hervannassa esiintynyt. Muutama kuukausi sitten hän esiintyi Hervannassa Valhe-bändin mukana vaimonsa Olga Välimaan kanssa. Nyt ulkona esiintynyt Röyhkä kertoi, että kitaraa soittaessa sormet jäätyivät, mutta oli konsertin jälkeen tyytyväinen keikkaan.
– Olen tehnyt viime vuosien aikana nelisensataa keikkaa yksin kitaran kanssa ja treenannut niitä varten tietyn setin, jonka voin soittaa yksin kitaralla, hän sanoo.
Yksilökeikat ovat bändin kanssa esiintymään tottuneelle muusikolle mukava haaste, sillä hän ei miellä itseään varsinaisesti muusikoksi siinä mielessä, että yksin soittaminen olisi se luontaisin juttu. Toisaalta yksin tehtyjä keikkoja on nyt kertynyt paljon.
– Täytyy sen jollain tavalla menestysformula olla, kun keikkoja on kertynyt näinkin paljon.

Monta rautaa tulessa
Röyhkän puheessa vilahtelevat erilaiset projektit tämän tästä. Muusikon uran lisäksi kirjailijan ura vie Röyhkän aikaa ja häneltä onkin tulossa syksyllä sekä uusi albumi että kirja. Haastatteluhetkellä kirjan oikoluku on juuri tehty ja mies on matkalla kustantamoonsa Likelle sopimaan kirjan aikatauluista.
Röyhkä sanoo kirjoittavansa nykyään läpi vuoden. Kirjojen ja levyjen myynti on Suomessa romahtanut Röyhkän uran alkuaikoihin verrattuna ja erilaisia kirja- ja musiikkiprojekteja on käynnissä koko ajan. Toisaalta Röyhkä sanoo nauttivansa ja nauttineensa työstä koko uransa ajan.
Musiikintekijänä Röyhkä sanoo olevansa työteliäs, kova tekemään. Miehen arkistoissa on ainakin kolmesataa levyttämätöntä kappaletta. Hän sanoo ottavansa jokaisen tehdyn levyn yksittäisenä projektina, joka muotoutuu sen mukaan, millaisia ihmisiä sen tekemisessä on mukana. Hyvänä esimerkkinä siitä hän kertoo viime vuonna julkaistusta jazz-levystä, jonka hän teki yhdessä suomalaisen säveltäjän ja vibrafonistin Severi Pyysalon kanssa. Pyysalo on sovittanut Röyhkän kappaleita jazzversioiksi. Nyt suunnitteilla on konsertteja Uuden Musiikin Orkesterin eli UMOn kanssa. Kyseessä on suomalaisista ammattimuusikoista koostuva jazzorkesteri.
Vaikka eri tyyppiset projektit pitävät kiinnostuksen yllä, Röyhkä ei ole kyllästynyt esittämään vanhoja biisejäänkään. Otetaan esimerkiksi vuonna 1984 julkaistu Lauralle-kappale, joka on edelleen Röyhkän suurimpia hittejä.
– Minusta Lauralle on edelleen hyvä biisi, jota on mukava esittää, hän sanoo. Jos kyseessä olisi ”mun mummoni muni mun mammani”, sellaisesta kappaleesta voisi tulla keikoilla rasite. Lauralle-kappaletta haluan esittää edelleen, hän sanoo.

Oman tien kulkija
Konsertin jälkeen Röyhkä tapaa vaimonsa Olgan, jonka kanssa on viime vuosina tehty yhteisiä bändi- ja kirjaprojektejakin. Olga Välimaa on juuri jättänyt pariskunnan kissan hoitoon, sillä pariskunta on lähdössä matkoille. Musiikki on tuonut pariskunnan yhteen, sillä Röyhkä on itse kotoisin Oulusta ja Välimaa Kuopiosta.
Pariskunta tapasi Röyhkän keikalla Seinäjoella. Tällä hetkellä heillä on yhteinen progebändi Uhrijuhla ja pariskunta on julkaissut yhdessä matkakirjan Islannista. Röyhkä sanoo, että moninaisiin projekteihin on helppo keskittyä.
– Olen aika nopea tekemään asioita, hän sanoo. – Kun biisejä on paljon valmiina, on kiva vaan ruveta tekemään projekteja.
Vaikka Röyhkällä on kiire seuraavaan paikkaan, hän ehtii konsertin jälkeen jutella yleisön kanssa, kirjoittaa nimikirjoituksia ja pysähtyä yhteiskuviin. Yleisö on tärkeä. Joku tuo Röyhkälle lahjaksi kirjan ja Röyhkä kertookin saavansa paljon kirjoja yleisöltään. Hän lupaa tutustua niihin, heti kun on aikaa.
Kirja- ja levykritiikkejä Röyhkä sen sijaan kieltää lukevansa. Tästä poikkeuksena on Helsingin Sanomien kirjakritiikit.
– Joskus kirja tai levy osuu aikaan ja siitä pidetään, toisinaan taas ei, sanoo vahvasti omaa juttuaan tekevä taiteilija.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest