Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Vanhemman näkökulmasta ei usein ole kulunut kuin hetki siitä, kun lapsi on laskettu käsivarsille ensimmäistä kertaa. Silti jotakin yhtäkkiä muuttuu. Nuori alkaa viihtyä enemmän ulkona, ja kotona hän vilkuilee puhelintaan. Puhelin saa nuoren yhä useammin hymyilemään.
Silloin vanhempi saattaa alkaa epäillä, että kyse onkin nyt siitä, mikä herättää vanhemmassakin monia tunteita. Niinkin voi käydä, että nuori kertoo asiasta itse. Nuori on alkanut seurustella. Vanhempi kelluu ylpeyden, huolen, ilon ja hämmennyksen ristiaallokossa. Mitäs nyt?

Nuoren ensimmäinen seurustelu herättää monia tunteita

Moni vanhempi miettii, milloin nuoren seurustelulle on sopiva aika, eli sitä, minkä ikäisen nuoren sopii alkaa seurustella. Entä jos seurustelu viekin yhtäkkiä nuoren kaiken ajan tai koulu alkaa takerrella? Koska on oikea aika jutella nuoren kanssa seksistä nyt uudesta kulmasta? Muiden aikuisten kanssa juttelu ei selvennä asiaa, sillä eri perheissä asioihin suhtaudutaan eri tavoin.
Jos seurustelun aloittaneet nuoret ovat kovin nuoria, ainakin seurustelukumppanin vanhempien kanssa olisi hyvä olla yhteiset säännöt. Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivuilla annetaan vinkkejä myös nuorten seurustelusääntöjen pohtimiseen. Jos koulu alkaa sujua huonosti tai seurustelu uhkaa viedä nuoren kaiken ajan, on vanhemman tehtävä asettaa seurustelulle raamit. Tämä onnistuu, jos molemmat perheet ovat säännöistä yhtä mieltä.
Oikea vastaus seksistä ja läheisyydestä keskustelun ajankohdalle on heti. Keskustelua on toivottavasti jo käyty etukäteen, ja vaikka aihe tuntuu osasta vanhempia vaikealta, keskustelu on käytävä. Vaikka ehkäisykeskustelu on sekin tärkeä, keskustelussa pitää pysähtyä myös muiden tärkeiden teemojen äärelle. Sellaisia ovat oman kehon rajat, turvallisuuden tunne ja se, että nuori uskaltaa pysähtyä pohtimaan näitä teemoja itsensä ja seurustelukumppaninsa kanssa. Nuoren on myös hyvä tietää, että vanhemmalle voi ja saa puhua kaikesta.

Älä kiellä seurustelua

Mikään ei herätä nuoressa niin paljon uhmaa kuin seurustelun kieltäminen. Jos nuoren kumppani on vanhemman mielestä väärä, mikään ei liimaa nuoria tiukemmin yhteen kuin seurustelun kieltäminen. Silloin nuorelle ei jää tilaa miettiä, sopivatko he kumppanin kanssa oikeasti yhteen, kun hänen on vastustettava vanhemman mielipidettä.
Seurustelun kieltämisen sijaan vanhempi voi nostaa esiin yksittäisiä huolenaiheita, jos tuntuu siltä, että oma nuori ei tule suhteessa kohdelluksi oikein.

Jos seurustelu loppuu

Ensimmäiset seurustelusuhteet jäävät usein melko lyhyiksi. Se, mikä on alkanut palavana rakkautena voi yhtä äkisti päättyä voimakkaaseen suruun.
Tilanne voi olla kova paikka esimerkiksi ensirakkauden päättyessä tai jos nuoret ovat seurustelleet jo jonkin aikaa.
Älä missään nimessä vähättele nuoren surua siksi, että hän on vielä nuori. Rakkaussurut tuntuvat erityisen voimakkailta nuoren mielessä, jossa tunteet kuohahtelevat muutoinkin voimakkaasti. Suhteet voivat loppua dramaattisesti vaikkapa tekstiviestillä tai siten, että seurustelukumppani yksinkertaisesti vain katoaa nuoren elämästä.
Voi käydä niinkin, että nuori ilmaisee, että oma vanhempi on viimeinen, jonka kanssa hän haluaa tilanteesta puhua. Se ei tarkoita sitä, että vanhempi ei voisi ilmaista olevansa tarvittaessa saatavilla. Vanhempi voi kertoa omista nuoruudenkokemuksistaan siten, että kertoo muistavansa, kuinka pahalta kaikki tuntui. On hyvä mainita, että kaikesta selviää. Nuoren kokemuksia voi yrittää sanoittaa esimerkiksi sanomalla, että tietää, että ero tuntuu todella pahalta. Eron hetkellä ei kannata sanoa, että uusia ihmisiä tulee, sillä jätetyksi tulleen tai jättämään joutuneen nuoren mielessä päättynyt seurustelukumppani on voinut olla se ainoa mahdollinen.
Jos nuori ei halua puhua tilanteesta vanhempien kanssa, voidaan yhdessä miettiä, olisiko lähipiirissä jotakuta muuta luotettavaa aikuista, jonka kanssa puhua. Vanhemman on hyvä pystyä tukahduttamaan mustasukkaisuuden tunne, jos nuori päättää puhua jollekin muulle. Ehkä on hyvä myös sopia, että vanhempi ei urki keskustelujen sisältöä ja että luottoaikuinen puhuu vanhemmalle nuoren asioista tämän tietämättä vain, jos nuoren surusta ja turvallisuudesta herää huoli.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest