Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Omakotitalon putkivuoto tapahtuu keskimäärin talon ollessa 28-vuotias. Jo sitä ennen putkissa on saattanut olla huomaamaton vuoto, sillä rakenteissa sijaitsevien putkien vuotoa saattaa olla vaikea havaita. Putkiremonteilla on kallis maine, joka perustuu kerrostalo-osakeyhtiöiden pitkäaikaiseen remonttiin, joka kestää kuukausia ja pakottaa asukkaat muuttamaan talosta evakkoon. Omakotitalon putkiremontti saattaa olla yllättävän helppo ja vähemmän kallis kuin ennakolta luulisi. Kilpailulla alalla hinnat varioivat paljon, joten putkiremontin hinta kannattaa aina kilpailuttaa ennen sopimuksen tekoa.
Henri Kestilä HMK Talotekniikasta tekee työkseen muun muassa putkiremontteja pientaloihin.
– Pientalon käyttövesiputkiston remontti on valmis 2-3 päivässä. Putket asennetaan pintavetoina ja kun uudet putket kytketään käyttöön, vanhat tyhjennetään ja suljetaan. Tällöin vesikatkoksia ei synny kuin hetkellisesti remontin viimeisenä päivänä. Se mahdollistaa asumisen remontin aikana, joten kuluja poismuuttamisesta ei tule, hän sanoo.
Perinteisesti käyttövesiputket on valmistettu kuparista. Sen käyttöikä on noin kolmekymmentä vuotta ja talon tullessa lähelle sitä ikää, on hyvä tarkastuttaa sen kunto myös vesiputkien osalta. Useimmat alan yritykset tekevät ilmaisia kartoituskäyntejä, joissa selvitetään laitteiston kunto ja mahdollisen remontin tarve. Se kannattaa tehdä, sillä vesivahingon sattuessa remontti tulee kalliimmaksi, vie enemmän aikaa ja vaikka kotivakuutus korvaa osan vahingon korjausten hinnasta, putkistoon kohdistuva ikävähennys on noin kolme prosenttia per käyttövuosi. Vakuutusyhtiö korvaa usein vain veden aiheuttamat vahingot, mutta ei vuotaneen putken korjausta eikä siihen liittyviä rakennustöitä.
– Vesivahingon korjaaminen on useiden viikkojen projekti, Kestilä sanoo. – Pahimmillaan saatetaan puhua useista kuukausista. Silti putkiremontin myyminen on vaikeampaa kuin esimerkiksi lämpöpumpun myyminen, sillä siinä vaikutukset näkyvät heti alentuneissa kustannuksissa. Putkiremontti taas on ennaltaehkäisevä toimenpide.
Taloon tehty putkiremontti hyödyttää pidemmällä aikavälillä muutenkin: se lisää talon jälleenmyyntiarvoa ja laskee esimerkiksi vakuutusten hintoja.

Kupariputket vaihdetaan komposiittiputkiin
Perinteisten kupariputkien sijaan putkiremontissa käytetään nykyisin komposiitista valmistettuja monikerrosputkia. Ne vedetään tavallisesti pintavetoina, joten rakenteita ei tarvitse avata. Komposiittiputki on hygieenisempi ja pitkäikäisempi verrattuna kupariputkiin, sillä komposiittiputkista ei irtoa epäpuhtauksia ja valmistaja lupaa sille ainakin noin viidenkymmenen vuoden käyttöiän.
Yleensä pientaloon tarvitaan ensiksi käyttövesiremontti siksi, että vesijohdoissa on käytetty kupariputkia, jotka kuluvat ja syöpyvät ja joiden liitoksiin voi tulla vuotoja. Myöhemmin ajankohtaiseksi voi tulla myös patteriremontti.
– Meillä käyttövesiremontin hinta asettuu noin neljästä kuuteen tuhanteen euroon ja patteriremontin kuudesta kymmeneen tuhanteen, Kestilä sanoo.
Patteriremontti kestää viidestä kuuteen päivään. Senkin aikana talossa voi asua, mutta lämmöt ovat remontin aikana pois päältä. Siksi remonttia tekevä yritys tuo paikalle talvisaikaan siirrettäviä sähköpattereita.

Ala jaksaa kiinnostaa
Henri Kestilä on kulkenut alalla olevan isänsä kanssa töissä mukana pienestä pitäen. Siitä huolimatta alassa riittää kiinnostavia uusia asioita joka viikko.
– Ala on laaja ja joka päivä oppii uutta, hän sanoo.
Kiinnostusta lisää se, että kaikki kohteet ja työpäivät ovat erilaisia. Kestilän oma yritys työllistää kahdeksan henkilöä, joista kuusi on asentajia. Yritys toimii koko Pirkanmaan alueella. Myös Hervanta on tullut yrittäjyyden aikana tutuksi. Kestilän alalla olemisen aikana rakentamiseen on tullut kulttuurinmuutos, sillä tänä päivänä LVI-suunnitelmat tehdään tarkasti ja niistä jää selkeät dokumentit. Joskus aiemmin omakotitaloissa vain tehtiin ja suunnitelmia ei aina löydy jälkeenpäin. Myös materiaalien muuttuminen on muuttanut alaa.
– Nykyrakentamisessa suositaan usein lattialämmitystä, joten vesikiertoisia pattereita näkee harvemmin uudiskohteilla, Kestilä kertoo. – Myös lämmitysjärjestelmät ovat muuttuneet puu-,öljy- ja sähkökattiloista energiataloudellisemmiksi lämpöpumppuratkaisuiksi, kuten esimerkiksi maalämpö- sekä ilmavesilämpöpumpuiksi.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest