Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kuvataideharrastuksen aloittaminen vaatii vain hieman rohkeutta. Hervannan Sanomat kysyi kuvataiteilijoilta, kuvataiteen opettajilta ja harrastajilta vinkit kuvataideharrastuksen aloittamiseen, välineiden valintaan ja ensimmäisen oman taulun tekemiseen.

Sonja Huhtaniska, freelance-toimittaja ja itseoppinut taiteilija:

Maalaaminen lievittää henkistä kipua ja auttoi minua käsittelemään tunteita, joita oli vaikea sanoittaa. Aloin itse maalata sairastuttuani masennukseen ja nykyään maalaan useita tunteja päivittäin.
Aloittelijalle antaisin sellaisen neuvon, että yritä ensiksi päästää irti kaikista odotuksistasi. Mitään superhienoa ei tarvitse syntyä, tärkeintä on kokeilla kaikenlaista ilman paineita. Järjestä itsellesi käytännölliset puitteet niin, että sinun on helppo aloittaa, lopettaa ja jatkaa myöhemmin ilman, että sotku jää ahdistamaan.
Akryylillä maalaaminen on näppärää, sillä se kuivuu melko nopeasti ja voit tehdä useampia kerroksia. Akryylia voi myös ohentaa vedellä, jolloin se käyttäytyy kuin vesiväri. Kannattaa ostaa aluksi A4-kokoinen akvarellilehtiö, sillä se kestää runsastakin kosteutta. Kiinnitä jo ennen maalaamista paperi vaikkapa pahvialustaan maalarinteipillä, niin se kuivuu suoraksi. Alan liikkeistä saa myös valmiita postikorttipohjia, jos haluat vaikka muistaa minimaalauksella jotakuta, joka on jumissa karanteenissa.

Tiina Poutanen, kuvataitelija, kirjailija ja kuvataideopettaja:

Kuvataideharrastusta aloitteleva voisi kokeilla sokerimaalausta. Siinä tarvitaan vesivärit (tai vahvaa kahvia, teetä ja muita värjääviä nesteitä kuten marjamehuja) sekä siveltimiä tai esimerkiksi vanhan hammasharjan tai pienen kangasrätin.
Sekoita 1 osa vettä ja 2 osaa sokeria. Kiehauta seos, jotta sokeri liukenee veteen ja anna jäähtyä. Maalaa tukeva paperi tai kartonki sokeriliemellä ja sen jälkeen tiputtele, roiski ja sivele sokerimaalauksen päälle vesivärejä tai värjääviä nesteitä. Anna valmiin työn kuivua vuorokauden verran.
Netistä löytyy paljon hauskoja kuvataidekursseja vasta-alkajille, suosittelen esimerkiksi Kuvataidetta Leila Halkeaman kanssa -videoita.

Katri Ikonen, kuvataiteen harrastaja ja diakoniatyöntekijä:

Piirtäminen oli lapsena minulle mieluisimpia asioita ja kuvaamataito lempiaineeni. Nykyisessä elämäntilanteessa maalaaminen on sekä omien asioiden terapeuttisluonteista käsittelyä että vastapainoa henkisesti vaativalle diakonia työlle ison seurakunnan moni-ilmeisessä lähiössä. Aloitin maalaamisen öljyväreillä 80-luvulla ja perheen kasvaessa harrastus jäi muutamaksi vuodeksi katkolle. Vuonna 2002 aloin harrastaa kuvataidetta kansanopiston ryhmässä.
Kuvan tekemisen voi aloittaa kotioloissa. Tarvitaan paperia, kyniä, siveltimiä ja värejä, niillä pääsee alkuun. Ryhdy rohkeasti kokeilemaan. Kirjakaupoista löytyy aloittelijalle välineitä, taideliikkeissä saa myös neuvontaa. On olemassa oppaita ja taatusti netistä löytyy myös vinkkejä.
Kokemus ja kokeileminen parhaita opettajia. Kuvan tekemisessä on hyvä muistaa, että kuva on lahja. Se mitä syntyy, saattaa kertoa jotain, mistä et itse tiennyt. Mielialamaalaamisessa käsi saa valita värit ja musiikki voi antaa tahtia käden liikkeelle. Kansakoulun vanhat piirustusvaatimukset kannattaa tyystin unohtaa.Itselleni tärkeää onkin ollut lupa tehdä.
On lupa rikkoa sääntöjä, tehdä oman mielen mukaan. Väreillä leikkiminen on hienoa enkä kuvissa ikinä pyri realistiseen lopputulokseen vaan johonkin, mikä sillä hetkellä haluaa syntyä oman itsensä näköisenä. Valokuvamaiset lopputulemat eivät ole tulkinnallisesti kiinnostavia, vaikka toteutus voi olla valtavan taitava ja teknisen oikeaoppinen.

Johanna Vilèn, kuvataiteilija,taideohjaaja ja ratkaisukeskeinen taideterapeutti:

Hahmotan elämää, olemista ja ihmisyyttä taiteen avulla. Aloittelevalle taideharrastajalle vinkkaisin, että kannattaa etsiä omaa taiteentekemisen tapaa, josta nauttii. Usein suurin haaste liittyy omiin ajatuksiin ja uskomuksiin siitä, mitä osaa tai ei osaa tehdä.
Korona-aikana on tarjolla paljon verkossa olevia taidenäyttelyitä. Niistä tai esimerkiksi hakusanoilla googlettamalla voi etsiä inspiraatiota, samoin taidekirjoista.
Taidenäyttelyissä voi syntyä uusia ajatuksia ja ideoita. Lasten tekemä taide on kaunista sellaisenanna, koska luovuuden onni näkyy niissä puhtaimmillaan. Tekniikoita voi opetella ja harjoitella, mutta innostus ja uteliaisuus ovat joskus jopa tärkeämpiä. Tekniikoista löytää tietoa kurssien, kirjojen ja netin kautta. Tärkeää on muistaa, että vaikka ei osaisi jotakin, ei pidä erehtyä luulemaan, ettei itsessä ole luovuutta.
Olen käyttänyt välillä toisten ohjaamisessa ”vasemman käden tekniikkaa”, jossa käytetään sitä kättä, joka ei ole tekijälle luontainen. Sattumanvarainen onnistuminen saattaa nimittäin vapauttaa luovuuden eloon.
– Innostu, ole utelias ja herättele aisteja, Vilèn sanoo.- Taide ei ole vain maalaamista ja piirtämistä. Esimerkiksi savea saa hyvin edullisesti ja sitä voi kokeilla. Jos katsot, mitä kaikkea nykytaide pitää sisällään, ei ole olemassa materiaalia, jota ei voisi käyttää. Luovuus on mielentila ja tapa ajatella.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Sonja Huhtaniskan arkisto

Pin It on Pinterest