Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Pysytkö mielelläsi päivän askareissasi mukavuusalueellasi, jossa on mukavaa ja turvallista? Jos vastauksesi on kyllä, sinun kannattaisi silloin tällöin astua rohkeasti mukavuusalueesi ulkopuolelle treenaamaan tahdonvoimaasi ja sinnikkyyttäsi. Kuuluisalla suomalaisella sisulla on näet käyttöä vasta mukavuusalueen ulkopuolella. Sisua hyödyntämällä voit päästä elämän eri alueilla hyviin tuloksiin.

Sisu kuvaa asennetta, johon sisältyy sitkeyttä, lujuutta, rohkeutta ja mielestäni ennen kaikkea periksi antamattomuutta. Sisun avulla pystyt edistämään omaa hyvinvointiasi, kehittämään sitkeyttä ja saavuttamaan tavoitteesi vaikkapa juuri kuntoilussa. Sisu alkaa siitä, missä voimat tuntuvat loppuvan. Olen itsekin päivittäin haastamassa omaa tahdonvoimaani valinnoissani. Lähdenkö yksin reissuun, otanko Pump-tunnilla isommat painot, kirjoitanko kolumnin nyt vai huomenna ja valitsenko parsan kaupassa salmiakin sijasta. Silloin kun mieleeni hiipii ajatus, että itseni haastaminen olikin huono idea, yritän pitää pelkoni hallittavalla tasolla. Kun huomaan selviytyväni kinkkisestä tilanteesta totean, että se toikin elämääni energiaa ja onnistumisen tunnetta. Sisu on pääasiassa henkistä voimaa ja sitä esiintyy ja tarvitaan monissa asioissa, kuten liikunnassa. Väkevästä sisusta ja yrittämisestä urheilun parissa ovat esimerkkinä vaikkapa Viren, Räikkönen ja Selänne. Heitä eivät kaatumiset, vammat tai epäonnistumiset ole lannistaneet.

Treenaa aivojasi

Joskus arjen stressistä ja paineista selviäminen voi tuntua ylivoimaiselta. Onneksi sisu tulee apuun, kun tilanteesta ei näytä olevan ulospääsyä. Sisun avulla pystyy kohtaamaan elämän tarjoamat haasteet rohkeasti ja määrätietoisesti. Ihmismieli voi voittaa vaikeudet synkimmälläkin hetkellä. Kuinka hyvin sinä selviydyt niistä? Kun kohtaat vastoinkäymisiä, ryömitkö maassa vai nousetko saman tien jaloillesi?  Sinnikkäät ja menestyvät ihmiset kokevat vastoinkäymisiä aivan yhtä usein kuin muutkin, mutta he selviytyvät vaikeuksista helpommin ja stressaantuvat niistä vähemmän. Missä piilee selviytymisen salaisuus? Ensinnäkään he eivät kiellä vaikeuksien olemassaoloa eivätkä myöskään vältä niitä. Toiseksi he näkevät vaikeudet haasteena ja tilaisuutena oppia uutta. Esteiden kohtaaminen paljastaa myös oman kyvyn selviytyä niistä. Kolmanneksi kannattaa miettiä mihin asioihin voi itse vaikuttaa. Kannattaa hyväksyä myös se, ettei kaikkiin asioihin voi itse vaikuttaa.

Tapa, jolla suhtaudut elämän haasteisiin, on omassa hallinnassasi. Negatiivinen asenne vaikeuttaa ratkaista ongelmia, koska silloin keskittyy vain huonosti oleviin asioihin ja jää murehtimaan niitä. Treenaa aivojasi. Yritä nähdä vaikeissa tilanteissa jotakin positiivista, niin saat selvitettyä ongelmat nopeammin. Älä ujostele pyytää apua. Olen huomannut, että muut ihmiset ovat erityisen arvokkaita vaikeina hetkinä. Pienikin rohkaisu ja huumori rohkaisevat mieltä. Tyttärelläni Anetella on tapana sanoa minulle ”äiti, näytä niille!”, kun hän tietää, että minulla on isompi haaste edessä. Hymy huulilla ja täynnä sisua kuljen pää pystyssä kohti haasteita ja ”näyttämään niille”.

Sisua voi ruokkia eri tavoin

Sisun eli voimavarojen käyttö edellyttää, että pidät huolta itsestäsi. Nukut riittävästi, ulkoilet, liikut, syöt terveellisesti ja otat omaa aikaa. Voi rauhoittaa mielesi hengitysharjoituksilla, meditoimalla tai viettämällä aikaa musiikin, ystävien ja liikunnan parissa. Anna itsellesi mahdollisuus ja aikaa. Voit yllättyä kuinka selkeästi ja rauhallisesti pystytkään ajattelemaan, kun osaat rauhoittua kaiken turhan hälyn keskellä. Omalta mukavuusalueelta kannattaa siis poistua, sillä se kehittää sisuasi. Aloita vaikka siitä, että muutat hieman päivittäisiä rutiinejasi.

Anne Sällylä

Lähde:  Joanna Nylund, SISU- The Finnish Art of Courage. Suomalaisen sisun salaisuudet.

Annika Rosen, Elä hetkessä. Oletko sinnikäs? Kolmiokirja Oy

Pin It on Pinterest