Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

VenlantupaFBVenlantuvan tavallisesti iloa pursuava tunnelma on ollut viime päivät raskas. Ikäihmisten lautakunta päätti kokouksessaan 17.4., että korttelikerhon toiminta lopetetaan.

Mitä kävijöiden mielessä liikkuu tuvan lopettamispäätöksen jälkeen? Matti Vikman vastaa kysymykseen ottamalla esiin huuliharpun ja soittamalla Peltoniemen Hintriikan surumarssin.
– Tämä on surun päivä. Pahalta tuntuu. Todella ikävä tulee tätä paikkaa, venlantupalaiset kertovat apeina.

Pettymys on päällimmäinen tunne.
– Tuntuu siltä, että kaupunki ei arvosta vanhoja, yksinäisiä ihmisiä ollenkaan. Me olemme rakentaneet tämän maan, mutta tärkeämpää on saada tunneleita ja kupariseiniä kuin pitää huolta vanhuksista, joiden päivän ilahduttamiseksi riittää korttelikerho.
Pettymys kohdistuu erityisesti hervantalaisvaltuutettuihin.
– Väärät ihmiset on äänestetty valtuustoon! Kaikki lupasivat puolustaa meitä, mutta missä on nyt heidän toimintansa? Venlantuvalla kävijät ihmettelevät.
– Ovatko vanhukset ihmiskunnan ongelmajätettä? Mietitään vain, mihin meidät voidaan kipata suurimmin säästöin. Meidän toiveillamme ei ole väliä.

Henkilökunnan kohtalo on vielä auki. Erja Ikäläinen ja Sisko Kaskela ovat työskennelleet Venlantuvalla yli kaksikymmentä vuotta.
– Haikeaa on ajatella, että täältä lähdetään, Ikäläinen huokaa.
– Niin monta vuotta on tehty tässä työtä täydellä sydämellä.

Venlantuvan toimintaa korvaamaan tulee vuoden 2013 alussa aloittanut Keinupuiston palvelukeskus, jossa on tarjolla korttelikerhoa monipuolisemmat palvelut. Moni venlantupalalainen on kuitenkin sitä mieltä, ettei aio lähteä sinne.
– Olisi Hervannan kokoiselle alueelle mahtunut kaksi paikkaa, toinen Pohjois-Hervantaan ja toinen Etelä-Hervantaan, venlantupalaiset tuumivat.

Osa Venlantuvan asiakkaista on käynyt tutustamassa Keinupuiston musiikkituokioihin.
– Ei siellä ole samanlaista tunnelmaa kuin täällä.
– Täällä me emme tarvitse ohjattua ohjelmaa, kun pidämme itse sitä yllä. Olemme kuin yhtä suurta perhettä. Mahtaako sitä olla Keinupuistossa? Ei ainakaan meistä vaikuttanut siltä. Tänne voimme tulla vain olemaan yhdessä, viihtymään ja rentoutumaan.
Saman tien venlantupalaiset jo virittävät yhteislaulun raikumaan:
– Käymme yhdessä ain’, käymme aina rinnakkain, vaikka esteitä on joskus tiellä kohtalon…

85-vuotias Aino-Maija Kuoso asuu Venlantuvan talossa.
– Tieto tuvan lopettamisesta oli melkoinen pettymys. Aikanaan varasin tästä talosta itselleni vanhuudenpaikan sillä ajatuksella, että on lähellä paikka, johon pääsee syömään, jos ei jaksa enää itse tehdä ruokaa. Nyt on petetty ne lupaukset, jotka tehtiin silloin, kun talo rakennettiin.
Osa Venlantuvalla kävijöistä tarvitsee syömisessä auttajaa. Heitä huolettaa, onko Keinupuistossa samanlaista palvelua.
– Tuleekohan sinne lisää henkilökuntaa, että kaikille tarvitseville on auttaja ja syöttäjä?

Venlantuvan lakkautusta säästösyistä ovat monet kritisoineet, sillä Keinupuistoa varten on järjestettävä pyörätuolilla liikkuville kuljetus, joka maksaa.
– Kyllä on paha mieli siitä, kuinka kaupunki tässä asiassa vanhuksia kohtelee, toteaa vanhustyöstä eläkkeelle jäänyt Virpi Lehtinen.
– Ihminen on unohtunut. Vanhuksille luvataan kuljetuksia Keinupuistoon eikä lainkaan oteta huomioon sitä, mitä ikäihmisille merkitsee mahdollisuus kulkea itsenäisesti. 
Palvelubusseja kulkee Hervannassa, mutta niihin ei monta pyörätuolia mahdu kerralla.
– Kuljetuksiin joutuu jonottamaan molemmissa päissä ja on aivan autojen aikataulujen armoilla.

Osa Venlantuvan väestä on edelleen sitä mieltä, että he eivät Keinupuistoon mene.
– Täytyy varmaan opetella taas tekemään ruokaa itse, Matti Vikman totea.
Keinupuiston tarjoamissa palveluissa ei ole sinänsä mitään vikaa. Kysymys on enemmän periaatteesta.
– Se ei vain ole meidän paikkamme, venlantupalaiset tuumivat.
– Ne, jotka siellä viihtyvät, voivat mennä sinne. Me keksimme jotain muuta.
Yksin kotiin jääminen on kuitenkin huonoin mahdollinen vaihtoehto, siitä ollaan yksimielisiä.

Tampereen kaupunki pyrkii säästämään ikäihmisten palveluista 1,5 miljoonaa tänä vuonna.
– Samaan aikaan valtuutetut nostavat omia palkkioitaan! Rahaa kaupungilla kyllä on, kyse on vain siitä, mihin sitä halutaan laittaa, mitä arvostetaan ja mitä ei, venlantupalaiset toteavat.
Päivätoiminnan jatkamista Venlantuvan tiloissa kolmannen sektorin toimijan järjestämänä on selvitetty, mutta mihinkään ratkaisuun ei ole vielä päädytty. Tilojen käytöstä jatkossa päättää tilojen omistaja Tampereen Vuokra-asunnot.

Kaisa Muhonen

Pin It on Pinterest