Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan vesitorniin on syys-lokakuussa suunniteltu ja maalattu seinämaalaus nuorten graffiti-pajassa. Pajan takana on Naapurijurtta-hanke, joka tutkii naapurisuhteita Hervannassa.
Kuvataiteilijat S. M. Khalid Imran ja Anne Savitie vetivät graffiti-työpajan, johon osallistui seitsemän hervantalaista nuorta. Giang Do, 15, Saaga Latokartano, 14, Katariina Löyttyniemi, 14,Venla Kivimäki, 15, Vilivaltteri Tiilikainen, 10, Khue Tran, 14, ja Jenna Salonen, 13, päätyivät mukaan projektiin Naapurijurtan koululla järjestämän tiedotustilaisuuden kautta.
– Halusin oppia miten maalataan eri tavoilla, sanoo Giang Do.
Myös Saaga Latokartanoa kiinnosti, miten spraymaaleilla maalataan.
Monet nuorista eivät olleet aiemmin maalanneet graffiteja lainkaan, sanoo Naapurijurtan taiteilija Khalid Imran.
– Oli todella fantastista työskennellä näiden nuorien kanssa, hän lisää.

Ilmastonmuutos mietityttää
Nuoret kokivat, että aiheen tulisi olla ” jokin tärkeä”, näin he päätyivät Ilmastonmuutos-aiheeseen. Maalaus on noin 14-15 metriä korkea ja sillä on leveyttä noin 6 metriä. Seinämaalauksessa on ketju ihmisiä, jotka leijuvat taivaalla, ihmiset edustavat eri maanosia ja niiden ongelmia, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen. Ihmishahmot pitävät käsistä kiinni, koska ”he ovat maapallolla yhdessä”, tähän liittyy ajatus toivosta. Ihmisketju pitelee kiinni ilmapallosta: ”Ilmapallo kuvaa happea, joka kannattelee maapalloa, mutta ihmiset painavat sitä alas omilla teoillaan”. Ilmapallon sisälle on maalattu metsä. Alin ihmishahmo kuvaa Pohjois- Amerikkaa, sille pajalaiset ideoivat mustan sydämen. Muissa hahmoissa on esitettynä: Katoavat korallit (Australia), roskat (Aasia), kuivuus (Afrikka), sulavalla jäälautalla seilaavat pingviinit (Etelämanner) ja tehtaat (Eurooppa).
– Ilmastonmuutos mietityttää jonkun verran, sanovat nuoret. – Se on noussut esimerkiksi koulussa esiin.
Maalaus tehtiin nopealla tahdilla, yhteistyössä Maalausta tehtiin kolmen viikon ajan perjantai-iltaisin ja lauantaisin.
Oikeastaan meillä oli liian vähän aikaa näin ison maalauksen tekemiseen, sanoo Khalid Imran. – Nuoret onnistuivat siitä huolimatta upeasti.
Nuoret sanovat, että maalaaminen ja kavereiden kanssa oleminen oli projektissa hauskinta. Mitään negatiivista kukaan ei projektista kysymälläkään keksi.
Tällaisia projekteja voisi olla enemmänkin nuorille, he sanovat.
Nuorten toive saattaa toteutua. Khalid Imranin mukaan maalauksesta tuli jo tekovaiheessa paljon postiivista palautetta ja naapurijurttalaisilta on jo kyselty vastaavia maalauksia muuallekin.
– Nuoret työskentelivät todella ahkerasti ja olivat luovia. He onnistuivat lyhyessä ajassa luomaan konseptin ja tekemään yhteistyötä keskenään, sanoo Khalid Imran. – He olivat hyvin sitoutuneita projektiin.
Lainaukset: Graffitipajaan osallistuneet nuoret.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest