Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ihminen viettää vuoteessa kolmasosan elämästään. Siksi hyvin valituilla tyynyllä, peitolla, vuoteella ja lakanoilla voi vaikuttaa elämänlaatuun paljonkin.

Painopeitto voi rauhoittaa levottoman nukkujan

Painopeiton sanotaan rauhoittavan yöunia ja monet sellaisen hankkineet vannovatkin painopeiton rentouttavaan vaikutukseen. Peiton väitetään helpottavan erilaisia kipuja, stressiä ja helpottavan ahdistuneisuutta, unettomuutta ja keskittymishäiriöiden hoitoa. Painopeittoa käytetään varsinkin Yhdysvalloissa paljon ja sen markkinoilla peite on noussut varsinaiseksi hittituotteeksi.
Painopeitto on noin 3-15 kilon painoinen peitto, jonka sisään on ommeltu tasaisesti muovirakeita tai esimerkiksi jyviä. Peiton paino määräytyy nukkujan oman painon mukaan. nyrkkisääntö on, että painopeiton painon tulisi olla vähintään kymmenen prosenttia käyttäjänsä painosta eli esimerkiksi 70-kiloisella aikuisella seitsemänkiloinen. Painopeiton vaikutuksia on tutkittu tähän mennessä vasta vähän ja osa peiton vaikutuksesta saattaakin perustua lumevaikutukseen. Göteborgin yliopiston tutkimuksen mukaan painopeitto auttoi univaikeuksista kärsivien aikuisten nukkumisongelmiin. Heidän heräilynsä väheni ja unenlaatunsa parani.
Painopeitto painautuu nukkuessa kehoa vasten ja sillä saattaa olla rauhoittava vaikutus varsinkin levottomaan nukkujaan. Painopeiton saa edullisimmillaan muutamalla kymmenellä eurolla, mutta sellaisen voi ompelutaitoinen valmistaa varsin helposti myös itse.
Painopeiton voi valmistaa esimerkiksi ompelemalla pussilakanaan pitkittäissuuntaisia taskuja, joiden sisään voi laittaa esimerkiksi auringonkukansiemeniä, muovirakeita, keittämätöntä makaronia tai akvaariohiekkaa. Taskut ommellaan kiinni, joten peiton pesu ei välttämättä kannata, vaan peiton likaantuessa kannattaa valmistaa uusi peitto. Painavan peiton voi tehdä mieleisellään materiaalilla. Jos omat kädentaidot eivät riitä, markkinoilla riittää vaihtoehtoja ja jotkut niistä saa kahteen osaan, jotta ne on helpompi pestä pesukoneessa.
Tutkimuksissa ei ole löydetty haitallisia terveysvaikutuksia painopeiton käytölle, mutta osa peittojen jälleenmyyjistä sanoo, että tuote ei sovi esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksista kärsiville. Esimerkiksi autismista tai aistiyliherkkyyksistä kärsivä erityislapsi voi löytää painopeiton käytöstä hyödyn. Painopeitto voi myös lyhentää nukahtamisaikaa rentouttamalla kehon, joten se saattaa herkkäuniselle olla hyvinkin kannattava kokeilu, jos painopeiton kanssa nukkuminen kiinnostaa.

Viskoelastinen tyyny mukautuu nukkujan mukaan

Anatominen, viskoelastisesta vaahtomuovista valmistettu tyyny on kehon lämmön ja painon vaikutuksesta pehmenevä ja pään muotoon mukautuva päänalunen, jollaisesta erityisesti selkävaivainen voi saada apua. Viskoelastisella tyynyllä nukkuminen tuntuu monien mielestä mukavammalta kuin tavallisella tyynyllä, koska se muotoutuu nukkujan pään mukaisesti ja tästä syntyy painoton tunne.
Viskoelastista materiaalia on markkinoilla myös petauspatjoissa. Kehon lämmön mukaan mukautuvalla patjalla maatessa löytyy helposti hyvä asento, sillä se on sekä jämäkkä että pehmeä alusta nukkumiseen. Monissa viskoelastisissa tuotteissa on antibakteerinen käsittely ja irrotettava tyynyn tai patjan muotoinen päällinen, mikä helpottaa tuotteen puhtaanapitoa.

Hyvä sänky riippuu nukkujan tarpeista

Kotiin valitaan usein liian pehmeä sänky, vaikka hiukan jämäkämmällä patjalla nukkuminen on monen selälle ja nukkumisasennolle hyvä. Pehmeyttä patjan päälle saa sijauspatjasta. Markkinoilla on patjoja, joissa huomioidaan esimerkiksi nukkujan paino ja nukkumisasento, sillä eri painoisille nukkujille tarvitaan erilaiset patjat. Eri painoisille nukkujille voidaan räätälöidä parisänkyyn sängynpuoliskoihin eri kovuusasteiset patjat. Hyvä sänky voi maksaa hiukan enemmän kuin edullisin markkinoilla oleva, mutta se on samalla satsaus oman kehon hyvinvointiin ja jaksamiseen. Hyvä ja laadukas sänky tukee kehon ergonomisesti hyvään nukkumisasentoon.
Todellista luksusta selkävaivaiselle, hengitystieoireiselle tai sängyssä paljon aikaa viettävälle on moottoroitu vuode, jonka voi säätää myös pystympään asentoon. Allergisille on tarjolla allergiatunnuksella varustettuja vuoteita, joissa materiaalivalinnoissa on huomioitu allergisoimattomuus.

Laadukkaat lakanat kruunaavat sängyn mukavuuden

Kun kaikki muu on kunnossa, on aika suunnata katseensa vuodevaatteiden materiaaleihin ja kuoseihin. Laadukkaat pussilakanat kestävät väriä päästämättä pesua pidempään kuin edullisemmat. Kun lakanat ovat laadukkaita, niitä ei tarvita kymmeniä pareja vaan muutamat riittävät. Kuoseiksi kannattaa valita omat lempivärit ja kuvioista maltilliset, jotta lakanat kestävät aikaa ja niistä on iloa pitkään. Päiväpeittoa, koristetyynyjä ja huopia vaihtamalla sänkyyn saa väriä ja vaihtelua.
Sängynpääty tai sänkykatos kruunaavat makuuhuoneen viihtyvyyden. Makuuhuoneessa esimerkiksi kynttilöistä, lempitaulusta tai viherkasvista on iloa, ja kaunis makuuhuone auttaa rauhoittumaan yöunille. Liikaa esineitä ei makuuhuoneeseen kuitenkaan kannata laittaa, jotta jaksaa pyyhkiä niistä pölyt. Puhdas, kaunis ja ennen kaikkea mukava makuuhuone on ihana paikka levätä.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest