Toimela pisti kiusaamiselle stopin
Toimelan ohjaajat Ida-Kaisa Kallioinen (vas.), Hanna Patta ja RimmaMakarova ihastelevat lasten julisteita. Kuva: Pekka Ohtokangas
Pohjois-Hervannassa sijaitseva Ysti Ry:n pitämä Toimela on monen alueen lapsen olohuone. Toimelaan kerääntyvät niin Kanjonin koulun kuin Pohjois-Hervannan koulun 7–12-vuotiaat pelaamaan, juttelemaan, näkemään kavereita – tai vaan olemaan.
Pekka Ohtokangas
30.11.2022
Kiusaamista on aina ollut, mutta Toimelan ohjaajat huomasivat kiusaamisen kasvaneen erityisen ikävästi kesän jälkeen.
– Koska me toimitaan eikä tuumata, päätimme pistää tuulemaan. Järjestimme Lapsen oikeuksien viikolla Stop kiusaamiselle -nimisen kiusaamisen vastaisen viikon. Viikon aikana meillä kävi alan ammattilaisia puhumassa kiusaamiseen puuttumisesta, Toimelan ohjaaja Hanna Patta kertoo.
Stop kiusaamiselle -viikon lisäksi Toimelassa polkaistiin käyntiin kilpailu, jossa nuoret tekivät kiusaamisen vastaisia julisteita. Julisteet ovat näytillä Toimelassa ja niitä saa käydä äänestämässä perjantaihin 2.12. asti.
– Eri ikäiset lapset osallistuivat innokkaasti suunnittelemaan julisteita. He googlailivat lasten oikeuksia ja muuta aiheeseen liittyvää, Patta sanoo.
Yksi lapsista oli miettinyt ”ajattele, jos joku näkee mun tekemän julisteen, eikä sen takia kiusaa”. Nuoret ovat siis vaikuttamisen ytimessä, hyvin konkreettisella tavalla. Toimelassa kuitenkin tiedetään, ettei kiusaaminen tällä vielä lopu. Tarvitaan aikaa, jaksamista ja ymmärrystä. Myös kiusaajaa tulee ymmärtää.
– Kiusaaminen ja väkivalta eivät ole yhden viikon teema täällä, Patta sanoo.
– Rankaiseminen ei auta. Kiusaajatkin tarvitsevat apua. Kiusaajan ymmärtäminen ei ehkä tunnu kiusatusta hyvälle, eikä kiusaaminen ole koskaan oikein, mutta rankaiseminen ei muuta kiusaajan käytöstä, ohjaaja Rimma Makarova sanoo.
Avun pyytäminen ei ole häpeä
Toimelassa annetaan myös perheille vinkkejä mitä tehdä, jos omat neuvot loppuvat.
– Ei ole häpeä hakea lastensuojelusta apua. Se ei tarkoita, että olisi huono tai epäonnistunut vanhempi, Makarova muistuttaa.
Esimerkiksi Setlementit Kiusatut tarjoaa apua, tukea ja neuvontaa kiusatuille, Keijun varjo taas tarjoaa apua nuorille naisille vihan, aggression ja väkivallan kysymyksissä. Apuu-chat on SOS-Lapsikylän ilmainen, anonyymi chat, jossa ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat ja auttavat missä tahansa mieltä painavasta. Ensisijaisesti he kuitenkin pyrkivät auttamaan lapsia, jotka tuntevat olonsa turvattomiksi tai uhatuiksi.