top of page

Avaamo-vanhemmuuskahvila avautuu Kaukajärvelle

Kaukajärvellä alkavan vanhemmuuskahvilan ”päätyypit” Jenni Apukka ja Elli-Maija Ahola. Kuva: Johanna Nordlund.

Matalan kynnyksen perhetyötä Kaukajärvellä.

Milla Zuev

15.8.2024

Kaukajärven Solkikadulla avautuu torstaina 22.8. Pakolaisnuoret ry:n, Pirhan Hoppu-hankkeen ja Pikassoksen TALTU-hankkeen (Talouden taitoja koko perheelle yhdessä) yhteinen Avaamo-vanhemmuuskahvila. Kahvila on avoinna kerran viikossa, ja se on tarkoitettu pääosin maahan muuttaneiden lasten vanhemmille – toki kahvilasta ei ketään käännytetä pois, ja se tarjoaa hyvät mahdollisuudet uusien tuttavuuksien tekoon.

Vanhemmuuskahvilaa toteuttamassa ovat Pirhan Hoppu-hankkeen Jenni Apukka sekä Pakolaisnuoret ry:n Avaamo-palveluiden Elli-Maija Ahola. Mukana ovat myös Taltu-hankkeessa aloittava Riikka Ritala ja Tampereen kaupungin Asukas ensin-hankkeen Elina Pekkarinen.

Kahvilasta saa hyödyllistä matalan kynnyksen neuvontaa perheiden ja lasten asioihin, ja lisäksi sinne saa mennä vain rentoutumaan ja nauttimaan hyvästä seurasta.

Kerhotilat kahvilalle tarjoaa VTS-kodit.

Avaamo auttaa perheitä

Avaamo on osa Pakolaisnuoret ry.tä, ja se tekee läheistä yhteistyötä koulujen kanssa. Koulu ohjaa oppilaan Avaamoon esimerkiksi kuraattorin kautta vaikkapa kouluun liittyvien pulmien vuoksi. Palvelut ovat perheille vapaaehtoisia.

– Autamme perheitä niissä asioissa, jotka vanhemmat kokevat tärkeiksi. Perhe voi halutessaan myös liittyä Avaamo-yhteisöön. Järjestämme muun muassa retkiä ja tapahtumia sekä vanhemmuuden ryhmiä. Meillä on myös vertaisomaohjaajia, jotka ovat omakielisiä pidempään Suomessa asuneita henkilöitä, Ahola kertoo.

Hoppu-hanke

Hoppu-hanke on laaja kansallinen EU:n ja sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke. Apukan rooli Hoppu-hankkeessa on yhteisösosiaalityön työmuotojen kehittäminen, esimerkiksi yhteisöneuvonnan saatavuuden laajentaminen eri alueille. Kaukajärven vanhemmuuskahvila toimii vahvasti yhteisösosiaalityön viitekehyksestä vieden matalan kynnyksen toimintaa sinne missä asukkaatkin ovat.

Vanhemmuuskahvila

– Pakolaisnuorten tuki ry:tä ja Avaamoa pyydettiin hankkeeseen mukaan Pirhan taholta. Pohdinnassa oli, miten Kaukajärvelle ja Annalaan voitaisiin tuoda vanhemmuuden tukea, koska tarve tälle oli nähty. Tästä kahvilatoiminnan rakentaminen lähti. Otimme Pakolaisnuorten tukena tästä vahvasti kopin ja haimme Pirhalta kohdeavustusta, mikä meni läpi, Ahola selittää.

Vanhemmuuskahvilaan saa mennä matalalla kynnyksellä ja se on kävijöille ilmainen. Kaikilla toiminnassa mukana olevilla asiantuntijoilla on vahva sosiaalialan tausta ja tuntemus.

bottom of page