top of page

Asunnottomien määrä on nousussa

Asunnottomuus on monien tekijöiden summa. Tänä vuonna asuntonsa menettäneiden määrä on noussut Tampereella 44 prosenttia. Kuva: wix

Vielä viime vuoden lopulla asunnottomien määrä Tampereella oli tilastojen mukaan kääntynyt laskuun. Asunnottomuutta tilastoidaan yhden päivän poikkileikkaustilanteen perusteella marraskuussa.

Sirpa Koivu

16.10.2024

Asuntonsa menettäneiden eli häädettyjen määrä Tampereella ulosottoviraston tilastojen mukaan noussut tänä vuonna 44 prosenttia. Pirhan mukaan asunnottomuus on monien tekijöiden summa. Tänä vuonna toteutetut sosiaaliturvan leikkaukset ovat useiden vuokranmaksukyvyn heikkenemisen taustalla.
Uusi asunnottomien ryhmä huolestuttaa kaupunkia ja Pirhaa. Ryhmä koostuu matalapalkkaisista töissä käyvistä ihmisistä, jotka ovat aikaisemmin olleet asumisneuvonnassa vain yksittäistapauksia.
Pirha ja kaupunki laativat kuluvan syksyn aikana yhteisen toimenpideohjelman pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi.
Kaupungilla on oman asumisneuvonnan ja Pirhan kanssa käynnissä myös selvitys siitä, minkälaisia sosiaaliolosuhteita häätötilanteisiin liittyy. Selvityksen avulla pyritään löytämään toimet, jotka olisivat vaikuttavimpia häätöjen määrän vähentämiseksi. Selvitys liittyy toimenpideohjelmaan.

Ketään ei käännytetä

Tampereen asumispäivystys Väkipyöränkadulla on tarkoitettu akuutisti asunnottomille. Sinne voi hakeutua ympäri vuorokauden. Väkipyöränkatu on ainoa Pirkanmaan alueen asumispalvelu- ja päivystysyksikkö.
– Meillä on jo pitkään tilanne ollut kuormittunut niin, että joudumme käyttämään ylipaikkoja. Meillä on onneksi tilavat kahden hengen huoneet, joihin voidaan useampikin majoittaa tilapäisesti. Ketään ei käännytetä. Mitään erityistä piikkiä asiakkaiden määrässä emme ole tänä vuonna havainneet, kertoo osastonhoitaja Sirpa Kuisti Väkipyöränkadun asumisyksiköstä.
– Suurin osa asiakkaistamme tulee Tampereen alueelta, koska asunnottomat usein hakeutuvat isoihin kaupunkeihin, hän jatkaa.
Päivystyksen hakeutuvalla on usein vuokranmaksu- ja muita elämänhallinnan ongelmia, kyseessä voi myös olla opiskelija, joka ei ole löytänyt asuntoa tai asiakas on joutunut esimerkiksi äkillisesti asunnottomaksi avioeron vuoksi.
Kuistin mukaan osa majoituksista saattaa kestää lyhyen aikaa, alle vuorokauden. On myös niitä, jotka viipyvät pitkäänkin. Poistuvat kirjoista pariksi päiväksi ja palaavat sitten, poistuakseen taas joksikin aikaa.
Asumispäivystyksessä asuminen on aina väliaikaista, tavoitteena on saada asiakkaan elämä järjestykseen ja ohjata muualle asumaan.

Tukileikkaukset purevat

VTS-kotien tilanteesta kertoo asiakkuusjohtaja Kristian Unkuri. Asumisesta kerätyissä tilastoissa ovat mukana myös häädöt.
– Osa häädöistä päätyy häädön toimeenpanoon, jonka ulosottovirasto toimittaa. Osa muuttaa häädön uhatessa jo ennen sen täytäntöön panoa, Unkuri toteaa.
– Tänä vuonna vuonna VTS-kotien asunnoista on tehty 41 häätöä. Tämä luku koskee koko kaupunkia. Nousua on selvästi, sillä vuonna 2023 häätöjä oli 14 ja vuonna 2022 niitä oli 10. Eli ainakin tällä ajanjaksolla niiden määrä oli kolminkertaistunut. Kaakkois-Tampereella häädöt ovat joitakin yksittäisiä tapauksia.
Häätöjen taustalla on useimmiten vuokravelka eli maksamaton vuokra. Unkuri arvioi, että muun muassa tehdyt tukileikkaukset ja elinkustannusten nousu purevat myös töissä käyvien talouden hallintaan, kun maksukyky heikkenee. Suuri osa VTS:n vuokralaista on palkansaajia.
– Yhtälö on hankala. Aina kannattaa kuitenkin huolehtia vuokranmaksusta, ettei tilanne lipsahda huonoksi.

bottom of page