top of page

Asumisetuja ja yhteisöllisyyttä
Juhlat: VTS-kodit täyttää 55 vuotta

Strategiajohtaja Kristian Unkuri ja asukastoimikunnan puheenjohtaja Aila Jeskanen Arkkitehdinkatu 4-6 ja Helaraitti 13 korttelipihassa

Tampereen kaupunki perusti vuonna 1970 Vuokratalosäätiön ratkaisuksi asuntopulaan. Tampere kärsi asuntopulasta, kun maalta muutti väestöä kaupunkiin. Muuttajat toivat perheensä mukanaan ja lapsia syntyi paljon.
Myös suuret ikäluokat olivat asunnonhankintaiässä 1960–1970-lukujen vaihteessa ja opiskelijat tarvitsivat asuntoja. Vuosina 1965–1975 Tampere sai noin 30 000 uutta asukasta. Asuntoja piti tehdä enemmän ja nopeammin.
Ensimmäiset VTS-kotien talot valmistuivat Multisiltaan, Tesomalle ja Kaukajärvelle.
Hervannan ensimmäinen talo oli 1973 Mattila & Niemisen VTS-kodeille rakentama Orivedenkatu 15. Samana vuonna viereen valmistui Hakan rakentamana Tarjanteenkatu 11.
VTS-kodit on ollut monella tapaa mukana Hervannan kehittämisessä.

Sirpa Koivu

19.3.2025

Asukastoimintaa ja naapurisopua

Asukastoiminta ja yhteisöllisyys saivat Hervannan kaupunginosassa kauaskantoisen alun, kun Vuokratalosäätiön Tarjanteenkatu 11:ssa sijaitsevassa tavallisessa kerrostalohuoneistossa alkoi kaupungin ja seurakunnan yhteinen yhdyskuntatyön projekti. Siinä kehitettiin asuinyhteisöä tukevia toimintamuotoja yhdessä asukkaiden kanssa.
Tiloissa toimivat rinnakkain yhdyskuntatyön projekti ja talon oma asukastoiminta. Talotoimikunta ”Naapurisopu” piti siellä kokoukset, järjesti lapsille ja nuorille muun muassa atk- ja videokerhotoimintaa, ja aikuiset saattoivat kokoontua siellä vaikka kahvittelemaan.
Toimintaa pidettiin niin tarpeellisena, että hankkeen päätyttyä 1990 perustettiin yhdistys, Yhdessä Selviytymisen Tuki ry jatkamaan auttamisen kanavana.
Vuokratalosäätiö oli yksi keskeisistä toimijoista, kun Hervannassa alkoi lähiöuudistus 90-luvun puolivälissä. Useat Pohjois-Hervannan kortteleissa ja Opiskelijankadun varrella sijainneet VTS-kotien kerrostalot, joko peruskorjattiin tai niihin tehtiin kevyempi pintaremontti. Näihin remontteihin säätiö sai ARA:lta rahoitusta.

Kortteleissa juhlitaan

Tavallisesti välivuosia ei juurikaan juhlita, mutta VTS-kodeilla on siihen tänä vuonna hyvä syy. Strategiajohtaja Kristian Unkuri kertoo, että viisi vuotta sitten 50-vuotisjuhlien H-hetken lähestyessä, kaikki pysähtyi kuin seinään. Alkoi koronasulku.
– Maaliskuun 13 vuonna 2020 oli perjantaille varattu hienot juhlat. Asukaskuoro oli harjoitellut kuukausikaupalla, ja kenraaliharjoitukset kerettiin pitämään, mutta päivää ennen juhlia eli 12.3. tuli ilmoitus, ettei Suomi kokoonnu missään eikä mitenkään. Juhlat peruuntuivat, Unkuri tarkentaa.
– Ruoat saatiin lahjoitettua ruokapalvelun kautta, mutta kukkakoristeita jaettiin sinne tänne. Mitään juhlia ei voitu asukkaille järjestää, kun kaikki meni kiinni. Nyt kun on 55-vuotisjuhlavuosi, niin muistellaan niitäkin historialle hetkiä. Juhlavuosi on esillä korttelitapahtumissa ympäri Tamperetta ja suositussa Särkänniemipäivässä, jolloin huvipuisto on asukkaiden yksityiskäytössä aamupäivän.
Suositussa tapahtumassa on ollut mukana 4000-5000 ihmistä.
– Mitään tanssiaisia ei kuitenkaan järjestetä, mutta juhlavuoden logo näkyy VTS-kotien toiminnassa.
Modernia ja mukavaa asumista

Eri puolilla kaupunkia VTS-kotien järjestämä talojen asukastoiminta luo taloihin viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Niin myös eteläisessä Hervannassa.
Arkkitehdinkatu 4-6 ja Helaraitti 13-korttelinkorttelin asukkaat ovat tyytyväisiä pari vuotta sitten valmistuneeseen mittavaan peruskorjaukseen
Talojen ulkoasu on muuttunut nuhruisesta moderniksi. On saatu kuntoilutila, kunnon pesutupa, hieno saunaosasto, grillikatos ja asukastoiminnalle oma tupa.
Tänä vuonna asukastoimikunnan puheenjohtajana aloittanut Aila Jeskanen on myös perin tyytyväinen omaan avaraan asuntoonsa, johon hän muutti naapuritalosta, toki Hervannassa hän on asunut jo parisenkymmentä vuotta.
– Yksiössä kaikki on yhtä ja samaa tilaa, valoisaa, ja asunnossa on helppoa liikkua, tykkään.
Toimelias puheenjohtaja tekee matkat palvelujen ääreen, Hervannan keskustaan kätevästi ratikalla, koska pysäkki on lähellä ja ratikkaan pääsee rollaattorillakin.

Lettukekkerit porukalla

Asukastuvalla toimitaan ja puuhataan. Yhteiselo sujuu mainiosti.
Joka viikko on päiväkahvit, pelaillaan lautapelejä, askarrellaankin. Ja joulut ja juhannukset juhlitaan yhdessä pihassa ja tuvalla. Kesällä pidetään grillausiltoja. Pari kertaa vuodessa on siivoustalkoot.
– Ystävänpäivänä meillä oli lettukekkerit. Asukastoimikunta teki taikinan ja sitten jokainen sai paistaa itselleen sopivan lettusen. Vappuna saatetaan kekkerit uusia tai tehdään munkkeja, sitä on vielä mietittävä, Jeskanen myhäilee.
Kun oikein miettii, löytyy jotain parannettavaakin.
– Pihassa ei ole ollut riittävästi penkkejä, mutta sekin korjaantuu tänä keväänä, Jeskanen toteaa.
– Hankalampi ongelma on grillin sijainti, jonne ei lastenvaunuilla eikä rollaattorilla pääse. Siihen etsitään kyllä ratkaisu.
Jeskanen on monen ammatin osaaja matkailusta kädentaitoihin. Hän on mukana Pirkanmaan taidesuunnistuksessa huhtikuussa ja esittelee muun muassa käsitöitään ja askartelujaan korttelin asukastuvalla.

bottom of page