top of page

Arjuska, Hervannan vanhin pubi ja palveluyritys

Anne Laurila toivoo tyttärestään Irenestä jatkajaa perheyritykselle.

Arjuska, Hervannan vanhin palveluyritys on toiminut vuoden 1977 toukokuusta saakka. Runsaan kanta-asiakaskunnan suosima anniskeluravintola sijaitsee Teekkarinkadulla. Yritystoiminta Hervannassa alkoi vuonna 1975 Hämypirtti-ravintolana.

Milla Zuev

20.9.2023

– Yrityksemme on varmistetusti Hervannan vanhin palveluyritys, ja samalla luultavasti vanhin perheyrityskin, kertoo Anne Laurila.

Arjuska on Annen sekä hänen miehensä Aki Laurilan yhteisomistuksessa.

Ravintolatoiminta alkoi jo vuonna 1972 Laurilan miehen äidin perustamana lounasravintolana Vuolteenkadulla. Tällä hetkellä kaikki ravintolatyöt tekevät Anne ja hänen tyttärensä Irene Van Der Westhuizen, sekä kaksi yritykseen palkattua työntekijää.

– Mieheni tuli ravintolatoimintaan mukaan vuonna 1995, Irene puolestaan vuonna 2006. Mieheni on jo eläkkeellä, mutta tulee kuitenkin niin aamu- kuin iltavuoroihini mukaan, kertoo Anne Laurila.
Aivan alussa Arjuska oli “pieni savuinen Arjuska” - aikana, jolloin tupakointi sisätiloissa oli vielä sallittua. Nyt tiloja on laajennettu ja baari on saanut tilavan terassin.

Turvallinen kotipubi

Baarissa käyminen ei ole enää yhtä humalahakuista kuin ennen. Arjuska ei olekaan paikka, jonne tullaan lähinnä humaltumaan: asiakkaiden viihtyvyys ja turvallisuuden kokemus on ravintolanpitäjille hyvin tärkeää. Lisäksi tarvitaan laadukasta ohjelmaa.

– Nykyään ravintolatoiminta perustuu siihen, että asiakkaita on osattava viihdyttää, jotta kontakti heihin säilyy, Anne kuvailee.

– Meillä on ohjelmassa musabingoa keskiviikkoisin, karaokea viikonloppuisin sekä baarikenoa. Asiakkaat pelaavat omatoimisesti korttipelejä sekä lautapelejä, ja meillä on myös pieni biljardipöytä, Irene kertoo.
Kerran kuukaudessa Arjuskassa järjestetään myös hieman tavallisesta baariarjesta poikkeavaa ohjelmaa.
– Syyskuussa meillä on paljon opiskelijatapahtumia. Loka-, marras-, ja joulukuussa tiedossa on erilaista ohjelmaa. Olemme suunnitelleet Halloween-juhlaa sekä joulukuulle teemailtaa, jossa on mukavaa ohjelmaa, Irene kertoo.

– Tällä viikolla meillä on erikoisilta, jolloin olemme erikseen haetulla luvalla auki aamuneljään. 80-luvun teekkarit ovat ottaneet meihin yhteyttä ja pyytäneet, voisimmeko järjestää heille oman illan. Haluamme kunnioittaa heitä, koska he tahtovat juhlia meillä juuri oman opiskeluaikansa muistojen vuoksi, Anne jatkaa.
Arjuska on myös paljon muuta kuin anniskeluravintola: toisinaan esimerkiksi postitoimisto. Kanta-asiakkaat tietävät, että kun pubiin jotakin jättää, se on turvassa.

Aamuksi töihin tai opiskelemaan

Anne kertoo Arjuskan olleen perinteisesti aina auki yhdeksästä alkaen, mikä on hänen mukaansa Hervannassa luultavasti ainutlaatuista. Useat paikat heräävät vasta iltapäivällä. Tämä myöskään tuskin tulee muuttumaan.

– Lähiöravintolassa työskenteleminen on erilaista kuin esimerkiksi yökerhon pitäminen keskustassa. Myös täällä tiskin toisella puolella vaaditaan aivan erilaista sitoutumista. Ravintolan arkeen on hypättävä täysin omana itsenään: asiakkaat kyllä vaistoavat, ellet ole täysin mukana, Anne kertoo.

Tavallisesti Arjuska sulkee ovensa kello 23. Ravintolaa on kuitenkin mahdollista pitää auki kahteen saakka, mikäli asiakkaita riittää. Viikonloppuisin ravintola onkin auki kahteen.

– Ei ole välttämättä yrittäjän eikä yhteisön etu, että ravintolaa pidetään auki myöhään. Toimintamme perustuu siihen, että asiakkaat menevät aikaisin myös töihin tai opiskelemaan, eikä yö mene baarissa oloon. Me huolehdimme asiakkaistamme ja asiakkaamme toisistaan: esimerkiksi kotiin lähdetään usein yhtä matkaa, Anne painottaa.

Sitoutuneet asiakkaat ja työntekijät

Irenen mukaan baarityössä parasta on kanssakäyminen asiakkaiden kanssa.

– Muutama viikko sitten meillä oli suuret opiskelijajuhlat lauantaina, jolloin työ olo lähinnä myyntityötä. Oli oikein ihana ilta, mutta kuitenkin kanssakäyminen asiakkaiden kanssa on se juttu, ei pelkästään myyminen.

Anne kertoo olleensa Arjuskan tiskin takana 21 vuoden ajan: tuona aikana ikäpolvet ovat muuttuneet ja väki nuorentunut. Toinen sukupolvi on jo ehtinyt kasvaa ikään, jolloin ravintolassa käyminen on ajankohtaista.

– Asiakkaiden äidit ja isät ovat käyneet meillä aikanaan: nyt tyttäret ja pojat käyvät meillä omien seurustelukumppaneidensa kanssa, Anne kertoo.

– Monet myös tekevät meille ihan reissuja: he tulevat tänne katsomaan, onko Arjuska vielä paikallaan. He hakevat omaa historiaansa.

Asiakaskuntaa niin Irene kuin Annekin kuvailevat ihanaksi.

– Arvostan sitä, että täällä ei ole minkäänlaista kärhämöintiä. Näin meillä on aina ollut, Anne kertoo.
Myös työpaikkana Arjuska on pidetty.

– Meiltä on jäänyt viisi työntekijää eläkkeelle, Anne kertoo.

Perheyritys toivoo Irenestä jatkajaa yritystoiminnalle.

bottom of page