Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kymmenenvuotiaalle Nella Pesoselle maanantai oli jännittävä päivä. Hän oli toivottamassa tervetulleeksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.), kun tämä saapui vierailulle Annalan kouluun.
– Jännitti, että osaanko sanoa kaiken oikein, Nella kertoo.
Ministeri Grahn-Laasonen oli tutustumassa Annalan koulun montessoriopetukseen. Annalan koulu on ensimmäinen koulu Tampereella, johon tuli montessoriopetusta vuonna 1994. Montessorioppilaita Annalan koulussa on 96.

Montessoriopetus eroaa tavallisesta opetuksesta siinä, että jokaisella oppilaalla on henkilökohtainen viikkosuunnitelma, jonka mukaan he opiskelevat. Lapset ottavat vastuuta omasta oppimisestaan.
Oppilailla ei ole kiinteitä istumapaikkoja, vaan he voivat vapaasti liikkua eri tiloissa. Matematiikan tehtäviä esimerkiksi tehdään toiminnallisten montessorivälineiden avulla. Eri-ikäiset ja -tasoiset lapset tekevät yhdessä tehtäviä.
– Täällä on aivan ihana tunnelma. On rikottu perinteisiä luokkarajoja. Isommat auttavat pienempiä, Sanni Grahn-Laasonen kommentoi.

Ministerin mukaan viime syksynä voimaan tulleessa uudessa opetussuunnitelmassa on hyödynnetty montessoriopetuksen ideaa.
– Siihen on otettu montessorin parhaita puolia eli oppijalähtöisyyttä. Lapselle on annettu vastuuta omasta oppimisestaan. Jokainen saa oppia omassa tahdissaan.

Myös opettajien vastuuta on jaettu. Annalan koulun montessoriluokilla on neljä opettajaa, jotka yhdessä opettavat kaikkia.
– Opettajuus ei enää ole yksin puurtamista, vaan yhteisopettajuutta, ministeri kiittelee.

Apulaisrehtori Kirsi Nummisen mukaan jokaiselle montessorioppilaalle tehdään oma opinpolku.
– Jokaiselle pystytään räätälöimään omantasoisia tehtäviä. Samanikäiset voivat tehdä hyvin eritasoisia tehtäviä. Oppilaat eivät kuitenkaan vertaile toisiaan.
Nummisen mukaan montessoriopetus alkaa jo varhaiskasvatuksesta. Montessoripäiväkodissa lasta autetaan tekemään itse. Koulussa sama ajatus jatkuu, mutta hieman jalostetumpana eli lasta autetaan ajattelemaan itse.

Nummisen mukaan Tampereen erikoisuus montessoriopetuksessa on, että se on täysin kunnallista toimintaa. Muualla Suomessa se on osin yksityistä. Opetus on suosittua.
– Joka vuosi on enemmän tulijoita kuin voimme ottaa, Numminen sanoo.
Minkälaista sitten on montessoriopetus varsinaisen asiantuntijan eli montessorikoululaisen mielestä?
– Se on tosi kivaa. Siinä ei tarvitse istua paikoillaan vaan saa kulkea ja valita viikko-ohjelman aineista, mitä tekee, Nella Pesonen kertoo.

 

Freija Metsähalme

 

Kuva: Nella Pesonen, 10, toivotti ministeri Sanni Grahn-Laasosen tervetulleeksi tutustumaan Annalan kouluun.

Pin It on Pinterest