Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Nazmije Rizani muutti Suomeen Kosovosta keväällä 1992 miehensä kanssa. Tuolloin parikymppinen Rizani oli haaveillut jo Kosovossa parturi-kampaajan urasta, muttei ollut vielä ehtinyt hankkia alan koulutusta. Suomessa koulutushaaveen tielle asettui ensin kielimuuri ja sitten perheeseen alkoi siunaantua lapsia.
Rizanin lapset ovat nykyisin 17-22 -vuotiaita, ja Rizani ottaa minut vastaan kampaamossa, joka sijaitsee Ruskon alueella Sauli Cityn tavaratalon alueella. Matka unelmatyöhön vaati kuitenkin ponnistuksia.
– Kielen opiskelu oli alussa vaikeaa. Nyt se on jo helppoa, sanoo hyvin suomea puhuva Rizani.
Kun Rizani oli tullut Suomeen ja käynyt yhdeksän kuukautta kielikursseilla, häneltä kysyttiin, mitä hän haluaisi Suomessa tehdä. Vastaus oli helppo, sillä unelma parturi-kampaajaksi valmistumisesta eli yhä. Rizani pääsi harjoitteluun kampaamoon, joka sijaitsi yksityisen alan oppilaitoksen yhteydessä.
– Opettaja sanoi, että minun kuuluisi olla siellä opiskelemassa, mutta yksityinen koulu oli kallis eikä minulla ollut vielä mitään, hän muistelee.
Määrätietoista harjoittelua
Harjoittelun jälkeen Rizani sai lapsen, toisen lapsen ja vielä kaksoset. Hän opiskeli lisää suomen kieltä muun muassa katsomalla televisiota. Kun lapsista nuorimmat, kaksoset, olivat kolmevuotiaita, Rizani meni työvoimatoimistoon. Lapset olivat rakkaita, mutta nyt elämään mahtui jo muutakin.
– Sanoin, että en halua olla enää kotona. Halusin opiskella, hän kertoo.
Rizani ohjattiin jälleen työharjoitteluun, mutta paikka piti hankkia itse. Paikan saaminen oli hankalaa. Hän ei itse koe, että paikan saamisen esteenä olisi niinkään ollut kieli tai kulttuuri, mutta lapset olivat pieniä ja se epäilytti montaa työnantajaa. Lopulta sama kampaamo, jossa hän nyt työskentelee, sanoi kyllä.
– Harjoittelun lisäksi harjoittelin myös kotona leikkaamalla lasteni ja mieheni hiukset.
Silloisen kampaamoyrittäjän Sinikan Nazmine Rizani nimeää paitsi ystäväksi ja entiseksi työtoveriksi myös äitihahmoksi. Vaikka Sinikka on nyt eläkkeellä, naiset tapaavat ja pitävät yhteyttä jatkuvasti. Rizanille, jonka suku jäi Kosovoon, työtovereista tuli todella tärkeitä.

Työkaveri kannusti opiskelemaan
Toisen työtoverin Karitan rooli ammattiin valmistumisessa oli yhtä lailla tärkeä. Naiset kannustivat harjoittelijaa hakemaan kampaamokouluun Valkeakoskelle. Työkaverit kertoivat Rizanille, jolla ei ollut vielä koulutusta, että hän osasi leikata jo hiuksia ammattilaisen tavoin.
Juuri Karita lähti lopulta Nasuksi nimeämänsä Nazmijen mukaan, kun hän pyrki kouluun ja sai kutsun haastatteluun. Haastattelu jännitti, mutta jännitystä helpotti se, kun tiesi tutun ystävän olevan oven takana odottamassa.
Haastattelun päätteeksi Nazmije sai tiedon, että hänet oli hyväksytty opiskelemaan ja että koulu alkaisi seuraavana maanantaina.
– En voinut uskoa, että se oli totta ja unelmani oli toteutunut. Se tuntui unelta, hän sanoo nyt.
Kahden ja puolen vuoden opiskelun jälkeen Rizani valmistui vihdoin unelma-ammattiinsa. Paluu kampaamoon, jossa hän oli toisen harjoittelunsa suorittanut ja jossa hän oli saanut niin paljon kannustusta ja ystäviä, tuntui luontevalta ja ainoalta oikealta ratkaisulta.
– Halusin juuri tänne töihin, hän sanoo. – Tiesin, että kaikki odottivat minua tänne.
Nyt Nazmije Rizani työskentelee unelmatyössään juuri siellä, missä haluaakin. Unelma on toteutunut.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest