Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Johanna Vilén (s.1973) on tehnyt taidetta aina. Jyväskylästä Tampereelle vuonna 1993 muuttaneella Vilénillä on aina ollut oma, muista erottuva tapansa hahmottaa maailmaa, joten taide ja myöhemmin astrologia tulivat hänen elämäänsä tavoiksi muodostaa käsityksiä elämästä ja tuoda niitä ilmi.
– Olen aina ollut todella visuaalinen, mutta en tuntunut saavan samalla tavalla asioista kiinni kuin muut, Vilén sanoo.
Vilén on tehnyt taidetta maalaamalla eniten, mutta hän on myös graafikko ja tehnyt kuvanveistoa ja taidetta laidasta laitaan. Tampereelle Vilénin toi ”ihana puoliso”. Vilén opiskeli Nokialla taiteen perusopinnot ja teki lopputyönsä grafiikasta. Samoihin aikoihin Vilén ja puoliso saivat ensimmäisen lapsensa ja hankkivat ensimmäisen kissansa.
Elämä oli kesällä 1997 esikoislapsen vanhemmille ihanaa. Silti Vilénistä tuntui, että jotain puuttui.
– Kesäkuussa vuonna 1997 etsin jotakin. Taide ei tuntunut virtaavan enkä löytänyt omaa paikkaani, hän sanoo.
Symboliikka on yhteinen kieli
Vilén oli lainannut perheystävä Seppo Tanhuan astrologiaa käsittelevän kirjan. Eräänä kesäiltana 1997 kirja sattui Vilénin käteen. Hän luki sen kokonaan ja innostui. Vilén piirsi seuraavana yönä kolmen ihmisen astrologiset syntymäkartat, eikä malttanut käydä nukkumaan.
– Soitin aamulla Sepolle, että nyt ymmärsin. Hän sanoi, että alkaa vaimonsa Eijan kanssa kouluttamaan minua, Vilén kertoo.
Vilén piirsi seuraavana yönä kolmen ihmisen astrologiset syntymäkartat, eikä malttanut käydä nukkumaan.
Vilén oli aiemmin yrittänyt perehtyä astrologiaan, mutta ei ollut saanut siitä tolkkua. Innostus uuteen asiaan oli valtaisa ja astrologia tuntui siltä joltakin, mitä Vilén oli elämäänsä kaivannut. Nyt Vilénillä on yritys Astrologiset palvelut Kuussa ja Maassa oy, jonka puitteissa Vilén tarjoaa paitsi astrologisia, myös taiteeseen, taideohjaukseen ja taideterapiaan liittyviä palveluita.
– Nautin työn luovuudesta, mutta myös yrittäjyyteen liittyvistä työn järjestelyistä. Pidän myös rutiineista. Ne ovat ankkureita taiteenteon vastapainoksi, hän sanoo.
Astrologiassa Viléniä kiehtoo muun muassa symboliikka. Hän kuvaa sitä alitajunnan kieleksi.
– Se on ikiaikainen, kaikkien yhteinen kieli, jossa on myös toki kiinnostavia eri kulttuurien välisiä poikkeamiakin, hän sanoo.
Vilénillä on puoliso ja kolme lasta, joista yksi, nuorimmainen, asuu vielä kotona. Koti täyttyy kirjoista ja kissoista. Vapaa-aikanaan Vilén työskentelee vapaaehtoisena Pirkanmaaan saattohoitokodissa. Kuoleman läheisyys ei pelota, vaan tuo joskus ihmisiä lähemmäs toisiaan. Vilén sanoo, että vapaaehtoistyöskentely on ”totta ja aitoa”.
Tuntuu siltä, että Vilén elää hyvin itsensä näköistä elämää. Puhumme pitkään taiteesta ja taiteen tekemisestä. Se jokin kadoksissa ollut on löytynyt.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest