Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kun perhekoko muuttuu tai asumisen tarpeet vaihtuvat, on aika miettiä muuttoa. Niin kävi perheellemme viime kuun lopussa. Hain asuntoa myöhään torstai-iltana ja unohdin koko jutun. Yllätys oli suuri, kun huomasin lauantaiaamuna sähköpostissani perjantaina aamuyhdeksältä saapuneen asuntotarjouksen. Asunto sijaitsi unelmapaikassani ja oli takkoineen ja suurine erkkeri-ikkunoineen unelmiemme asunto.

Odotus on pitkä

Asunnossa tehtiin asukkaiden välissä remonttia, joten asunto vapautui vasta noin kuuden viikon kuluttua sopimuksen solmimisesta. Odotusaika tuntui pitkältä, vaikka pakkaamista tuntui riittävän aivan viime metreille asti. Haimme kaupoista henkilöautolla kymmenisen kappaletta banaanilaatikoita kerrallaan ja loppujen lopuksi laatikoita kertyi melkein 160 kappaletta. Osansa laatikoiden määrässä oli ensimmäisenä pakatuilla kirjalaatikoilla, joita kertyi loppujen lopuksi kolmisenkymmentä kappaletta. Sisustustavaraa asunnostamme kertyi kymmenen banaanilaatikollista ja astioita vähintään toiset kymmenen, tuskin riittikään. Vasta lopuksi, kun laatikoita oli tuotu kotiin vähän kerrallaan, tuli mieleen, että niiden hakemiseen olisi ehdottomasti kannattanut vuokrata pakettiauto, sillä monet kaupat keräävät pyydettäessä muuttolaatikoita isomman määrän noudettavaksi. Meille muuton järjestämiseen oli paljon apua Turtolan Citymarketin henkilökunnasta, jotka hakivat meille kärsivällisesti banaanilaatikoita aina, kun niitä oli saatavilla.
Varsinkin viimeisinä viikkoja kärsivällisyyttä vaati asua kodissa, joka oli laatikoiden täyttämä. Siivous hankaloitui allergikkoperheessä huomattavasti ja pölyn määrä oli valtava. Kävimme edellisten asukkaiden vielä asuessa uudessa asunnossamme mittailemassa asuntoa kaksi erillistä kertaa, mutta silti oli jännittävää nähdä asunto ensimmäistä kertaa tyhjänä. Seinät oli maalattu ja asunnon keittiöön oli asennettu uusi laminaattilattia.

Muuttoviikonloppu oli raskas

Olimme päättäneet siirtää tavaroita kahdella pakettiautolla. Kaksi autoa helpotti muuttoa, samoin ystävien apu, mutta jälkikäteen ajateltuna muuttofirma olisi ollut fiksu idea. Ensimmäisenä muuttopäivänä perjantaina siirsimme ensimmäisiä tavaroita uuteen asuntoon ja laatikoita saatiin siirrettyä yllättävän paljon. Ensimmäiset laatikot, lähinnä keittiöön tulevia astioita, purettiin jo silloin.
Oman haasteensa purkamiseen asetti se, että asunto on parikymmentä neliömetriä pienempi kuin edellinen. Tavarat etsivät omia paikkojaan vielä pitkään. Lauantaina, eli varsinaisena muuttopäivänä, kotiin saatiin jo suurin osa tavaroista. Uusi koti alkoi muistuttaa pimeää parkour-rataa, sillä lamput olivat vielä asentamatta ja uudessa kodissa operoitiin iltapimeällä jalkalamppujen voimin. Sunnuntaina, eli viimeisenä muuttopäivänä, kävimme siivoamassa vanhaa asuntoa ja siirsimme uuteen kotiin viimeisetkin tavarat.
Vanha asunto oli viimeinkin tyhjä ja vaikka minulla on tapana kiintyä kovasti koteihini, olin ollut uudessa kodissa jo kolme päivää ja vanha asunto herätti tunteen, että asuin kerran täällä- haikeus ei iskenytkään. Asiaa helpotti myös se, että vanhaan kotiin muuttaa jälkeemme rakas ystävä, joten tiedän käyväni siellä vielä useasti.
Muutossa rikkoutui yksi kirjahyllyistä. Ajattelin positiivisesti, että se ei olisi mahtunut uuteen kotiin, joten en jää harmittelemaan asiaa. Mietin myös, että jokaisessa muutossa rikkoutuu edes vähän jotakin. Onneksi kaikki muu siirtyy uuteen kotiin ehjänä.
Uutta kotia sisustamaan

Ensimmäisen asumisviikon aikana into sisustaa uutta kotia on kova. Puran laatikoita ensimmäisen viikonlopun aikana jo kuutisenkymmentä kappaletta ja yllätyn, kuinka nopeasti kaikki alkaa asettua paikalleen. Sunnuntaina olen purkanut jo kaikki kirjat laatikoistaan ja kotona alkaa näyttää hiukkasen kodikkaalta, vaikka monta asiaa on vielä tekemättä ja moni asia etsii vielä paikkaansa. Uusi koti tuntuu ihanalta ja naapurit ovat ystävällisiä, vaikka tavarankuljetus hissillä ottaa aikansa. Jo ensimmäisen viikonlopun aikana moni tervehtii ja pysähtyy juttelemaan rapussa. Yhteisöllisyys on uudessa kodissa tärkeää.
Ladon takkaan puita ja haaveilen sen sytyttämisestä. Vielä se ei onnistu, sillä ensin pitää saada tavarat paikalleen. On sellainen tunne, että olen vihdoinkin kotona ja tänne jäämme asumaan pitkäksi aikaa.
Koti on ihmiselle tärkeä paikka. Siksi siellä viihtyminen on tärkeä asia. Tätä kirjoittaessani mietiskelen samalla, mitä laitan paikalleen seuraavaksi. Koti syntyy siitä tunteesta, että kaikki on paikallaan: asiat, ihmiset ja tavarat. Sitä kohti tässä mennään.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest