Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ilmastoasiat mietityttävät tänä päivänä monia- ja aivan syystä. Yksittäisestä ihmisestä voi tuntua, että omat teot eivät merkitse mitään lopputuloksen kannata, mutta pienistä puroista syntyy suuri virta. Jos mahdollisimman moni harkitsee omia tottumuksiaan, sillä saadaan jo merkittävä muutos aikaiseksi.
Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan mahdollisuus rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen ollaan menettämässä, mikäli valtiot eivät ala toimia pikaisesti. Yli 1,5 asteen lämpeneminen tarkoittaisi monien lajien pysyvää menettämistä. Lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen vaatii ripeitä ja rajuja toimia. Maailman selkärankaisten määrästä on jo menetetty lähes 60 prosenttia vuosien 1970-2012 aikana.
Esimerkiksi kahden asteen lämpeneminen merkitsisi koralliriuttojen pysyvää, laajamittaista vaurioitumista, viidesosan hyönteisistä sekä kasveista kuudentoista prosentin menettämistä. Selkärankaisista eläimistä menetettäisiin kahdeksan prosenttia. Suomessa esimerkiksi saimaannorppa ja lohikalat kärsivät ilmastonmuutoksesta ja naali on sukupuuton partaalla.
Lisäksi arktinen merijää sulaa nopeasti, sillä lämpötila nousee arktisilla alueilla keskimääräistä nopeammin. Se merkitsee meriveden nousua rannikoilla ja on uhka rannikkoalueille. Ilmakehän lämpötila on noussut jo asteen verran ja se pyritään Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen.

WWF selvitti kuluttajan päästöihin vaikuttavat valinnat
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 co2-ekv. WWF:n Tunnista teko-ilmastokampanjassa lueteltujen yhdeksän ilmastoteon avulla esimerkiksi liikkumisen päästöjä voidaan pienentää jopa 90 prosenttia. Suomalaisten hiilijalanjälki on lähes kaksinketainen ruotsalaisiin verrattuna, ja siihen voidaan poliittisten päätösten lisäksi vaikuttaa niin kutsutuilla kuluttajateoilla.
WWF Suomen selvityksessä yhdeksän ilmastotekoa on luokiteltu kolmeen eri ryhmään:

1. Asuminen
– Vaihda vihreään tuulisähköön
– Teetä kotiisi energiakartoitus ja paranna energialuokkaa ainakin yhdellä
– Asenna kotiisi maalämpöpumppu

2. Liikkuminen
– Vähennä työmatkapäästöjäsi: Pidä esimerkiksi yksi etätyöpäivä viikossa
– Vaihda yksi lentoloma junalomaan
– Korvaa autoilua pyöräilyllä kesäkaudella

3. Ruoka
– Korvaa neljäsosa ruoastasi kasvukaudella itse kerätyllä, kalastetulla ja kasvatetulla ruoalla.
– Pienennä ruokajätteen määrää suunnittelemalla ruokaostoksesi
– Puolita naudanlihan kulutuksesi: Vaihda naudanliha kaksi kertaa viikossa villikalaan tai palkokasveihin

Lähde: WWF.fi

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest