Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Mistä tulevat Kaukajärven kadunnimet? Tähän tietää vastauksen Tampereen kaupungin projektiarkkitehti Jouko Seppänen.
– Juvankatu-nimi tulee Juvan kantatilan mukaan, joka on peräisin 1500-luvulta. Sen rakennuksia on pystyssä edelleen.
Toisaalta juva on Seppäsen mukaan merkinnyt myös virtaavaa vettä tai pientä koskea.
– Juvan tilan lähellä on edelleen puro, joka aikoinaan on varmasti ollut vuolaampi kuin nyt. Vielä sodan aikana paikalla oli myös koskimylly.

Mikäli Kaukajärven historia ja kadunnimet kiinnostavat, Seppänen kertoo niistä Kaukajärven talvipäivillä Haiharan kartanossa ensi sunnuntaina.
– Hikivuorenkatu on saanut nimensä Hikivuoresta. Se sijaitsee Kaukajärven eteläpuolella. Se on 126,8 metriä korkea vuori. Usein hiki-alkuiset paikannimet juontavat juurensa myös viljelyspaikkoihin.
Seppäsen mukaan on mahdollista, että Hikivuori on kansankielinen versio hiisivuoresta, hiidenmäestä. Hiisi taas viittaisi pyhään paikkaan.
Asukkaat ovat keksineet huumoria Hikivuori-nimestä.
– Lapsena Hikivuorenkatu-sanalle aina naureskeltiin, mutta toisaalta se oli helppo muistaa, kertoo lapsuutensa Annalassa asunut Tytti Vaaleri.

Tampereen kadunnimistä on kirjoitettu myös kirja. Maija Louhivaara on sen kirjoittaja. Kirjassa kerrotaan, että Kaukajärven kartano syntyi 1900-luvun alussa. Pankinjohtaja Bertel Grahn osti silloin lukuisia tiloja Vehmaisten kylästä ja yhdisti ne kartanoksi. Vuonna 1952 Tampereen kaupunki osti tilan.
Haiharan kartano taas on syntynyt kolmesta tilasta 1800-luvulla. Tampereen kaupungille maat siirtyivät 1952 ja päärakennus lahjoituksena vuonna 1963.
– Haiharankatu-nimi tulee Haiharan kartanosta, Seppänen kertoo.

Kaukajärvellä nimitoimikunta on käyttänyt hyväksi paikallista vanhaa nimistöä katujen nimiä valitessaan, kerrotaan Maija Louhivaaran kirjassa. Esimerkiksi mausteisiin liittyvät kadunnimet, kuten Meiramikatu, Maustekatu ja Pomeranssinkatu ovat saaneet nimensä läheisistä kartanoista, joissa harrastuksiin kuului maustekasvien ja yrittien viljely.
Aleksis Kiven Kaukametsä-runo on yhdistetty Kaukajärvi-nimeen, mikä on antanut aiheen satuaiheisille kadunnimille, kuten Kaukametsänkatu ja Keijunkuja.
– Kaukajärvi on mielenkiintoinen alue historialtaan. Katujen nimet kertovat paikallishistoriasta, Jouko Seppänen kertoo.

 

Kaukajärven kadunnimet
Kaukajärven aluerakentaminen alkoi 1960-luvulla.
Kadunnimet perustuvat hyvin erilaisiin aiheisiin.
Yksi aiheista on mausteet ja yrtit, joihin idea tuli alueella olevista kartanoista ja yrttien viljelystä. Esimerkiksi Neilikkakuja on tällä perusteella annettu.
Toinen esimerkki aiheista ovat muinaislöydöt. Vilusenharjulla tehtiin 1960-luvulla merkittävä muinaislöytö.
Alueella oli sijainnut polttokenttä- ja ruumishautakalmisto. Siitä löytyi muun muassa työkaluja, aseita, koriste-esineitä, tekstiilejä ja rahoja.
Se innoitti antamaan kadunnimeksi Muinaishaudankatu ja Riipuksenkatu.
Osa kadunnimistä viittaa paikkoihin kuten Keskisenkatu, joka tulee tilannimestä Keskinen.
Samoin Annalankatu viittaa Annala-nimiseen taloon.
Osa nimistä on tarustoaiheita, kuten Aarnikuja ja Keijunkuja.
Lähde: Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet

 

Freija Metsähalme

Kuva: Hikivuorenkatu-nimi nauratti Tytti Vaaleria, kun hän oli lapsi. Nykyään hän asuu puolisonsa Mark Antoniuksen kanssa Lontoossa. Pariskunta oli kyläilemässä Suomessa Vaalerin vanhempien luona.

 

Pin It on Pinterest