Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Mira Sjövallin abiturienttivuosi alkoi tänä syksynä Sammon keskuslukiossa kiireisissä, mutta mieleisissä merkeissä. Urheilulukion käyminen mahdollistaa nuorelle taekwondo-lupaukselle harjoittelun myös aamuisin ja menestystä lajissa saaneelle Sjövallille tämä on tärkeä asia. Kovaa tahtia sekä opiskelussa että harjoittelussa yllä pitävä Sjövall treenaa joka päivä sunnuntaita lukuun ottamatta, paitsi isojen kisojen alla: silloin Sjövall harjoittelee joka päivä. Viime huhtikuussa Sjövall sai kovasta työstään palkinnoksi liikesarjojen MM-kultaa, kun Saksassa pidettiin Taekwon-Don MM-kisat. Kulta oli Sjövallille jo toinen. Hän on myös kolminkertainen euroopanmestari, 8-kertainen ITF-Taekwon-Don suomenmestari ja nyt myös suomenmestari olympialaistyyppisessä WT-taekwondossa.
– Vaikka aikataulu tuottaa joskus haasteita, treeni on myös tapani rentoutua, Sjövall sanoo. – Silti aikaa jää myös kavereille ja valmentajani pitääkin tärkeänä, että minulla on myös sosiaalista elämää, hän lisää.
Sjövallia valmentava Thierry Meyour on samaa mieltä. Nuoren, jopa poikkeuksellisen urheilijalupauksen elämässä on tärkeää, että se on mahdollisimman tasapainoista. 9 vuotta lajia harrastaneen Sjövallin ja valmentajan valmennussuhde on muodostunut vuosien varrella väistämättä tiiviiksi. Sjövall ja Meyour ovat asettaneet tavoitteiksi paitsi tulla lajissa mahdollisimman hyväksi, myös menestyä vuoden 2021 MM-kisoissa Tampereella että päästä vuoden 2024 olympialaisiin Pariisiin.
– Mira on poikkeuksellisen lahjakas, Meyour sanoo. – Mutta sekään ei yksin riitä. Menestyvän urheilijan erottaa muista asenne. Miran täytyy keskittyä tavoitteisiin yksi kerrallaan. Hän on ikäisekseen poikkeuksellisen kypsä eikä tee päätöksiä kevyesti.

Perheen ja ystävien tuki on tärkeä

Luottamus on yksi valmennussuhteen perusasioista. Meyour sanoo, että sen pitää toimia molempiin suuntiin: sekä valmentajan että urheilijan itsensä on pystyttävä luottamaan toiseen. Sjövallin kanssa se on helppoa, sillä esimerkiksi erimielisyyksiä ei oikeastaan ole. Valmentaja sanoo, että Miran kaltaisia lupauksia tulee valmennusuralla vastaan harvoin. Odotukset ovat siis korkealla tulevia arvokisoja ajatellen ja esimerkiksi sponsoreita tullaan tarvitsemaan matkan varrella.
– Tavoitteeni on pystyä antamaan Miralle mahdollisimman paljon mahdollisuuksia kilpailijana, hän toteaa. – Olemme onnistuneet hyvin siinä, että tasapaino on löytynyt. Perheen ja ystävien tuki on tärkeä, kun alamme valmistautua olympialaisiin. Valmistautuminen tulee vaatimaan paljon rahaa, aikaa, sekä fyysistä ja henkistä kuntoa. Se tulee viemään viidestä kuuteen ihmisen työpanoksen, Meyour sanoo.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest