Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Juoksussa ja kävelyssä hyvä jalkine on tärkeä elementti, joka estää jalkojen kipeytymistä ja muita vaivoja.
Hyvän juoksukengän valintaan vaikuttavat kengän käyttötarkoitus, pääasiallinen alusta, jolla sitä käytetään ja juoksijan omat mieltymykset.
– Lähtökohtaisesti hyvä juoksukenkä on tukeva, hyvin vaimennettu ja sellainen, joka tuntuu jalkaan oikealta, sanoo kenkäpuolen myyjä Joona Voutilainen Intersportista. – Se ei purista tai paina.
Voutilaisen mukaan juoksukenkiä myydään myös ensisijaisesti kävelyä harrastaville, sillä niissä on hyvät vaimennukset ja asvaltilla kävelevälle se on tärkeää, varsinkin jos asiakkaalla on selkä- tai polvivaivoja.
– Osa ihmisistä pitää vähemmän vaimennetuista kengistä, koska kenkä on silloin kevyempi. Nykyisin kaikki kengät ovat kuitenkin melko keveitä, Voutilainen sanoo.
Juoksijan paino vaikuttaa kengän valintaan, sillä painavampi juoksija tarvitsee tukevammat kengät. Jos juoksijalla on ylipronaatiota, jossa nilkka kääntyy normaalia enemmän sisäänpäin ja jalan asento aiheuttaa virheasennon kehoon, tai tätä harvinaisempaa ylisupinaatiota, jossa nilkkanivel kääntyy normaalia enemmän ulospäin, jalan asentoa voidaan korjata tuetulla kengällä tai pohjallisella.
Enimmäkseen kuluttajat hakevat laadukasta peruskenkää pieneen hölkkäilyyn tai kävelyyn. Niitä myydään liikkeestä määrällisesti eniten. Yksi nousussa ollut trendi on toisaalta ollut paljasjalkakengät, joissa on ohut paljan jäloin kävelyä simuloivapohja
– Vaimennetussa ja paljasjalkakengässä jalka käyttää eri lihaksia. En suosittele paljasjalkakenkiä aloittelevalle juoksijalle. Niitä käyttäessä askelluksen tekniikan tulee olla kunnossa, jotta paikat eivät mene rikki.
Juoksukengät tehdään mahdollisimman saumattomiksi rakkojen välttämiseksi. Juoksukengät kannattaa ajaa sisään ennen maratonille lähtöä.
– Jo parin lenkin jälkeen tietää, millainen kenkä on, vinkkaa Voutilainen. – Usein valitaan esimerkiksi liian pieni kenkä, joten myyjältä kannattaa kysyä kokosuositusta.
Voutilaisen mukaan hyvät perusjuoksukengät saa noin 130-140 euron hintaluokassa.
– Sillä saa monipuolisen kengän, hän sanoo.
– Käyttöikä riippuukulutuksesta, mutta yleisesti ottaen puhutaan noin 800-1000 kilometristä.
Kenkävaunun pitäjänä hervantalaisille tutuksi tulleen Kenkä-Mikon Mikko Savikon asiakaskunnassa on paljon aikuisia ja ikääntyviä. Varsinkin iän karttuessa ja jalan holvikaaren laskiessa hyvä jalkine on tärkeä, mutta Savikon mukaan Suomessa on huono kenkäkulttuuri ja hyviin jalkineisiin tulisi kiinnittää huomiota jo lapsesta lähtien.
– Hyvä kenkä on kanta- ja päkiävaimennettu. Sen tulee olla tarpeeksi joustava jalkaan, mutta ei liian pehmeä vaan jalkaa tukeva, Savikko toteaa.
Itse Savikko kävelee koiriensa kanssa liki kymmenkunta kilometriä päivittäin. Suomen ilmasto on tullut tutuksi.
– Ulkopohjan pitävyys on tärkeä asia. Suomen ilmastossa kengässä tulee olla kitkapohja, joka pitää jalan alla, sillä esimerkiksi musta jää on arvaamaton alusta, Savikko toteaa.
Savikon liikkeessä myydään myös nastapohjakenkiä, mutta kitkapohjaiset kengät ovat suositumpia. Ne voivat olla nastapohjakenkiä kätevämmät, jos poikkeaa lenkillä esimerkiksi kauppareissulle. Pohjan pidon lisäksi Savikko kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, että tulee valinneeksi lestiltään tarpeeksi leveän kengän. Materiaaleista laadukkaimpana Savikko pitää nahkakenkää, mutta toki markkinoilla on hyviä vaihtoehtoja sille.
– On olemassa myös vettähylkiviä, joustavia, hengittäviä kangasmateriaaleja, Savikko summaa
Savikko sanoo, ettei kenkiä kannattaisi koskaan ostaa nettikaupasta, vaan niitä tulisi aina sovittaa.Käytössä tulisikin olla vähintään kolme paria kenkiä, sillä kenkien tulee antaa levätä välillä.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest