Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Pääsiästä vietetään tänä vuonna 19.huhtikuuta – 22.huhtikuuta. Vapaapäiviä ovat pitkäperjantai 19.4. ja toinen pääsiäispäivä maanantai 22.4. Niiden väliin asettuvat lankalauantai 20.huhtikuuta ja pääsiäissunnuntai 21.huhtikuuta. Pääsiäinen on kristittyjen suurin kirkkopyhä, Kristuksen ylösnousemuksen juhla.
Pääsiäisen ajankohta määritellään Nikean kirkolliskokouksen vuonna 325 tekemän päätöksen mukaan, jonka perusteella pääsiäinen on kevätpäiväntasauksena tai sen jälkeen olevan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Kirkko on päättänyt kevätpäiväntasauksen olevan aina 21.3., vaikka todellisuudessa kevätpäiväntasaus voi olla myös 20.3., kuten sen on Suomessa ollutkin vuonna 2016.
Tänä vuonna tutussa pääsiäisen laskentatavassa on poikkeus. Kevätpäiväntasaus oli 20.3. ja täysikuu seuraavana päivänä, mutta pääsiäistä ei vietetty 24.3. vaan vasta lähes kuukautta myöhemmin sunnuntaina 21.4.

Syy myöhäiseen pääsiäiseen
Kun pääsiäisen ajankohdasta päätettiin, tähtitieteen tuntemus oli heikompaa kuin nykyisin. Täydenkuun hetkelle ei pystytty määrittämään tarkkaa ajankohtaa. Nykyisin tiedetään, että kuun rata on soikea, joten kuunvaiheiden väli vaihtelee. Siksi otettiin käyttöön keskikuu-käsite. Keskikuu on kuu, joka kiertää maapallon ympäri tasaisella nopeudella niin, että se kiertää maapallon samassa ajassa kuin todellinen Kuu. Keskikuun vaiheet sattuvat samoihin aikoihin todellisen kuun kanssa, mutta keskikuun ja todellisen kuun vaiheet voivat osua eri vuorokausille.
Jos tämä tapahtuu kevätpäiväntasauksen aikaan, sillä on vaikutusta pääsiäisen ajankohtaan. Vuonna 2019 laskennallinen täysikuu osuu eri päivälle kuin todellinen täysikuu ja keskikuun täysikuu on ennen kirkon määrittelemää kevätpäiväntasausta, joten pääsiäinen siirtyy kuukaudella eteenpäin. Seuraavan kerran sama tilanne toistuu vuonna 2038, eli yhdeksäntoista vuoden kuluttua.

Ensi vuonna pääsiäinen on aiemmin
Pääsiäisviikko alkaa palmusunnuntaista 14.huhtikuuta. Silloin lapset kiertävät virpomassa ovilla. Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko tai piinaviikko: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai ja sukkasunnuntai. Seuraavalla viikolla on vielä toinen pääsiäispäivä maanantaina.
Ensi vuonna eli vuonna 2020 pääsiäistä vietetään merkittävästi aiemmin kuin tänä vuonna, sillä siinä, missä pääsiäispäivä on tänä vuonna 21.huhtikuuta, ensi vuonna se on 12. huhtikuuta 2020.
Teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest