Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan Kela muutti huhtikuun alussa aukioloaan. Toimipisteessä voi asioida ainoastaan varaamalla ajan etukäteen. Useina aamuina oven takana on käynyt ihmisiä pyrkimässä sisään.

Hervannan Sanomien lukijat ovat olleet näreissään, että nyt joutuu menemään asioimaan Keskustorin toimipisteeseen, jos aikaa ei ole varattuna. Lukijoiden mukaan Keskustorin toimipisteessä joutuu jonottamaan pitkiä aikoja. Kelassa on ollut alkuvuonna ruuhkaa toimeentulohakemusten käsittelyssä. Hervannan Sanomat pyysi Kelan Pirkanmaan palveluryhmä 1:n päällikköä Lauri Elorantaa vastaamaan lukijoita askarruttaviin kysymyksiin.

Miksi Hervannan Kelan ovet laitettiin lukkoon?
– Taustalla on se, että ajanvarausten kysyntä on ollut suurta. Asiointikulttuuri on muuttunut. Hervannan toimipisteessä toteutetaan kokeilu ajalla 3.4.–31.10., jossa palvellaan vain ajanvarauksella. Keskustassa sijaitsevassa toimipisteessä voi edelleen asioida ilman ajanvarausta kello 9–16. Toimistossa on rauhallisinta aamupäivisin. Myös puhelimitse voi asioida. Käytössä on myös takaisinsoittopalvelu.

Miksi supistitte Hervannan aukioloaikoja juuri nyt, kun ihmisillä on ahdinkoa toimeentulotukihakemusten kanssa?
– Tavoitteena on vastata muuttuneeseen kysyntään. Ajanvarauksella asiakkaan tilanteeseen ja tietoihin voidaan tutustua jo etukäteen, joten asiakasta pystytään palvelemaan paremmin. Helpoin tapa on jättää hakemus Kelan verkkosivuilla sähköisessä asiointipalvelussa.

Montako asiakasta voitte palvella Hervannassa nyt? Montako aiemmin?
– Normaali ajanvarausaika on 30 minuuttia. Ajanvarauksella voimme palvella päivän aikana noin 20 asiakasta Hervannassa. Alkuvuonna asiointeja Hervannan Kelassa oli päivän aikana noin 50–100 kappaletta. Ajanvarausten kysyntää seurataan. Määrää on mahdollista lisätä kysynnän mukaan.

Miten ajan voi varata Hervannan Kelaan?
–  Ajan voi varata verkossa kela.fi-sivuilta tai puhelimitse. Myös asioinnin yhteydessä voi varata ajan. Hervannan Kelassa on ajanvarausaikoja maanantaista perjantaihin kello 9–12 välillä, kello 13–14 sekä 14.30–15. Asiakas voi varata myös puhelinajan. Tällöin hänelle soitetaan sovittuna aikana. Puhelimessa on mahdollista hoitaa samoja asioita kuin toimistoajanvarauksella.

Asiakkaiden mukaan Keskustorin Kelassa pitää jonottaa pitkään. Aiotaanko asialle tehdä jotain?
– Alkuvuonna on myös Tampereen alueella on ollut ruuhkaa kelan toimipisteissä. Pahoittelemme tästä syntynyttä haittaa. Asiakaspalveluun on tehty rekrytointeja Tampereen alueella.

Milloin Hervannan Kelaan voi taas mennä ilman ajanvarausta?
–  Kokeilu jatkuu 31.10. asti. Sen jälkeen tarkastelemme palautetta ja mietimme, miten jatkossa toimitaan.

 

FAKTA: Kela korvaa 25-150 euroa
Kela maksaa korvauksia perustoimeentulotuen viivästyksistä aiheutuneista haitoista. Hyvityksen määrä on 25–150 euroa riippuen viivästyksen pituudesta. Hyvitystä ei tarvitse hakea. Kela maksaa sen automaattisesti.
Kelan tulee antaa päätös perustoimeentulotuesta 7 arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemus ja kaikki tarvittavat liitteet ovat saapuneet Kelaan. Alkuvuonna hakemusten käsittely kesti pidempään.
Kela maksaa hyvityksiä asiakkaille, joiden perustoimeentulohakemuksen käsittely on viivästynyt tammi–huhtikuussa ja joille on koitunut viivästyksestä haittaa. Hyvityksiä maksetaan vain myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen saaneille. Hyvityksiä aletaan maksaa 22.5.

 

Freija Metsähalme

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest