Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

19-vuotias Miko Virtanen syntyi Hervantaan vuonna 1999. Perheestä, johon kuuluu äidin ja isän lisäksi isoveli, tuli kangasalalaisia melko pian Mikon syntymän jälkeen. Kun isoveli oli kuusivuotias, hän alkoi harrastaa jalkapalloa. Tuolloin kolmevuotias Miko seurasi joukkuetta valmentanutta isä Akia harjoituksiin ja potki palloa kentän laidalla.
Vain vuotta myöhemmin Miko pelasi omasta halustaan jo joukkueessa, TPV Ruutanassa.
– Äiti luuli, että olen liian nuori, sillä muut joukkueessa olivat 5- ja 6-vuotiaita. Isä sanoi, että sekaan vaan, kyllä kentältä pääsee pois, jos haluaa, Miko sanoo nyt. – En irrottanut otetta pallosta sen jälkeen.
Virtanen on pelannut koko junioriuransa ajan vanhempien joukkueissa ja hän sanoo, että sillä on ollut suuri merkitys henkilökohtaiselle kehittymiselle lajissa.
– Piti olla fiksumpi ja teknisesti taitavampi kuin muut, hän sanoo. – Olin pienempikokoinen kuin muut joukkueessa ikäeron takia.
Muutamia vuosia myöhemmin Virtanen alkoi pelata ikäkausijoukkueissa, joissa pelasi 12-vuotiaaseen asti. Vuonna 2010 ikäkausijoukkue lähti pelaamaan Knowsley-turnaukseen Liverpooliin. Matka muutti Virtasen perheen siihenastisen elämän, sillä Evertonin joukkue kiinnostui nuoresta Mikosta, jonka joukkue voitti turnauksen Mikon ollessa sen paras pelaaja.
– Evertonista otettiin yhteyttä ja pelasin turnauksen aikana pari ottelua Evertonille. Jos olisin asunut Liverpoolissa, kanssani olisi tehty sopimus, mutta asuin Suomessa ja he olivat nähneet minut vasta kerran, hän sanoo.

Elämän muuttanut turnaus
Seuraavan vuoden elokuussa Miko lähti pelaamaan Belgiaan turnaukseen Evertonin mukana. Samalla matkalla hänen kanssaan haluttiin tehdä sopimus. Se vaati perheeltä muuttoa Liverpooliin ja ratkaisu tehtiin yhdessä.
Evertonin kanssa tehty sopimus vakuutti Virtasen siitä, että hän on hyvä pelaaja. Joulukuussa 2011 perhe pakkasi tavaransa ja muutti. Arki jatkui sillä tavoin samanlaisena, että Miko jatkoi koulua ja jalkapallon pelaamista. Toisaalta haasteita syntyi esimerkiksi kielimuurin takia.
– Olihan se kova paikka mennä koppiin jätkien kanssa, kun vastassa oli kielimuuri. En osannut vastata heidän kysymyksiinsä enkä pystynyt kommunikoimaan. Minulla oli ollut Suomessa arvosana yhdeksän englannin kielessä, mutta paikallinen murre oli vaikea ja vastasin kysymyksiin väärin. Se nauratti muita pelaajia, mutta nauru loppui kentällä, hän sanoo.
Jalkapallo on ollut Virtaselle itsenäisyyteen kasvattava tekijä. Nuori mies vaikuttaa todellista ikäänsä kypsemmältä ja jalkapallo onkin vienyt esimerkiksi matkoille moniin eri maihin. Myös loukkaantumiset ovat kasvattaneet kärsivällisyyttä. Teini-ikäisenä voimakas kasvu johti loukkaantumisiin ja Virtasen selkään tuli kaksi kertaa rasitusmurtuma. Se merkitsi pitkää sivussa oloa kentältä.
– Oli lähellä, että en pystyisi pelaamaan enää. Ikinä en silti ole ajatellut, että lopettaisin pelaamisen. Se ei ollut vaihtoehto, sanoo Virtanen ja toteaa, että jalkapallo merkitsee hänen elämässään kaikkea.

Itsenäistymisen aika
Virtanen siirtyi kaudeksi 17–18 pelaamaan skotlantilaisseura Aberdeeniin. Siellä koti löytyi toisen pelaajan perheestä oman perheen jäädessä Liverpooliin. Tänä vuonna Virtanen muuttaa omilleen ja oma perhe on muuttanut takaisin Suomeen.
Kysyttäessä, kaipaako nuori urheilija perhettään, Virtanen vastaa:
– Kyllä ikävöin, mutta joskus kaikille tulee se aika, kun pitää muuttaa pois kotoa. Minun aikani on nyt.
Vaikka perhe on Suomessa, siihen pidetään tiiviisti yhteyttä jopa päivittäin. Perhe jatkaa pojan jalkapallouran tukemista Suomesta käsin. Virtanen sanoo lähipiirinsä olevan tiivis. Siihen kuuluu perheen lisäksi pelaajia joukkueesta, paras ystävä Suomessa ja Liverpoolissa asuva tyttöystävä, jonka kanssa on pidetty yhtä jo kolme vuotta.
Virtanen oli viime viikolla lomalla Suomessa. Loman aikana jalkapallo ei jäänyt tauolle kokonaan, sillä hän pelasi maaotteluja nuorten maajoukkueessa, muun muassa täydet minuutit Suomen voittamassa ottelussa Montenegroa vastaan.
– Suomen edellisestä voitosta oli liian pitkä aika. Voittoahan me kaikki halutaan ja tulevia EM-kisoja silmällä pitäen on tärkeää, että päästään voittamisen makuun, hän pohtii.
Jalkapalloura ammattilaisena on unelmien toteuttamista. Ammattilaisuran jälkeen rakkaus jalkapalloon ei todennäköisesti hiivu ja Virtanen toivookin, että myöhemmin hän työskentelee jalkapallon parissa. Lähiaikojen unelmiin kuuluu toive päästä Aberdeenin edustusjoukkueeseen ja pelaamaan EM-kisat Suomessa.
Nuorten alle 19-vuotiaiden EM-kisat pelataan tänä vuonna 16.–29.7.2018 Vaasassa ja Seinäjoella.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest