Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Katolisella keskiajalla rakennettu Messukylän vanha kirkko on Tampereen vanhin rakennus. Kirkossa säilyneet pyhimysten kuvat ovat kuitenkin peräisin 1430-40 -luvuilta, joten oletettavasti sen paikalla on luultavasti seissyt aiemmin puinen kirkko liki sadan vuoden ajan. Tuolta ajalta peräisin olevassa kuoriaidan laudassa on vuosiluku 1434, jota pidetään puukirkon todennäköisenä rakennusvuotena.
Pyhää Mikaelia, Pyhää Jaakobia ja oletettavasti Pyhää Olavia esittävät kuvat ovat yhä kivikirkossa. Yksi kirkon puuveistoksista, Neitsyt Mariaa esittävä patsas, on siirretty Kansallismuseoon. Kirkko edustaa keskiaikaisten kivikirkkojen tyyliä ja rakennustavasta on päätelty, että kirkko rakennettiin paikalleen vuosina 1510-1530. Tarkkaa rakennusvuotta ei kuitenkaan tiedetä.
Aiemman puukirkon kylkeen rakennettiin 1400-luvulla sakaristo. Se on edelleen pystyssä. Kirkossa voikin aistia todella historiallisen tunnelman ja kirkko on koko Suomen mittakaavassakin merkittävä paikka.

Historian havinaa

Messukylän kirkon pihaa käytettiin 1600-luvun lopusta 1800-luvun alkuun asti armeijan harjoituskenttä.
Kirkon seinissä on ollut 1600-luvulla koristemaalauksia. Ne on valitettavasti peitetty kalkilla myöhemmin, eikä niistä ole enää paljon jäljellä. Seinämaalausten jäännökset palautettiin näkyviin restauroinnissa 1950-luvulla.
Kirkko on kokenut suuria muutoksia myös 1700-luvun lopulla. Silloin kirkkoon rakennettiin muun muassa uusi eteinen ja seiniä korotettiin.
Keskiaikaiseen tapaan kirkon lattian alustaa on käytetty hautausmaalla. Nykyisin sellainen ei ole enää tapana ja viimeinen hautaus kirkon alle onkin tapahtunut 1700-luvun lopussa. Kirkkoa ympäröivään hautausmaahan haudattiin vainajia aina vuoteen 1860 asti.
Kun Messukylään rakennettiin vuonna 1879 uusi kirkko, vanhan kirkon arvoa ei nähty. Sitä käytettiin vuosikymmenien ajan viljavarastona. Vasta vuonna 1958 alkaneessa mittavassa restauroinnissa kirkko entisöitiin takaisin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Silloin esimerkiksi kirkon haljennut takaseinä muurattiin umpeen.
Nykyisin Messukylän vanha kirkko on avoinna kesäisin tilaisuuksien pitämistä varten, sillä lämmitystä kirkossa ei ole. Kirkko on esimerkiksi hyvin suosittu vihkipaikka kesähäissä.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest