Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Pirkanmaan maakuntamuseo on löytänyt Tampereella Messukylän vanhan kirkon kiviaidan kyljessä sijaitsevalle lainaviljamakasiinille adoptoijan.
Messukylän perinneseura ry alkaa pitää huolta kaupungin omistamasta, pitkään tyhjillään olleesta makasiinista. Lainamakasiinista tulee näin Pirkanmaan, todennäköisesti koko Suomen ensimmäinen adoptoitu rakennus.

Adoptoi monumentti -toiminta käynnistyi maakuntamuseossa vuonna 2009, jolloin allekirjoitettiin ensimmäiset muinaisjäännösten hoitosopimukset. Nyt toiminta on laajentunut koskemaan myös rakennuksia ja muistomerkkejä.
Esikuva toiminnalle on saatu Skotlannista. Toiminnan tarkoituksena on saada paikalliset asukkaat mukaan kotiseutunsa historiasta ja muinaisuudesta kertovien kohteiden hoitotyöhön maakuntamuseon antaessa tukea ja tietoa. Ennen kaikkea tavoitteena on herättää näkemään, miten merkityksellisiä paikkoja voi olla aivan lähiympäristössä.

Hoitotoiminta on vapaaehtoistyötä vanhojen rakennusten ja muinaisjäännösten parissa. Adoptoija ei omista kohdettaan, vaan huolehtii siitä, tarkkailee sen kuntoa, voi tutkia kohteen historiaa ja järjestää halutessaan siellä erilaisia tapahtumia.
Adoptoituja kohteita on tällä hetkellä 12, vapaita hoitokohteita on tarjolla useita ympäri Pirkanmaata ja uusia tulossa vielä alkusyksyn aikana. Maakuntamuseo ottaa myös edelleen mielellään vastaan ehdotuksia uusista adoptoitavista kohteista.
Messukylän perinneseura järjestää on järjestänyt juuri adoptoimallaan rakennuksella jo ensimmäiset kunnostustalkoot. Jatkossa seura järjestää makasiinilla kokouksia ja tarjoilee kirkkokahveja. Makasiinille on tarkoitus myöhemmin pystyttää myös rakennuksen historiasta kertova infotaulu.

Pin It on Pinterest