Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Yrittäjänä, leipurina ja kauppiaana tunnettu Sauli Mäkinen syntyi Pispalassa Marian sairaalassa maaliskuussa 1949. Tämän vuoden maaliskuussa Mäkinen täyttää 70 vuotta. Yritystoiminta Mäkisellä on verissä, joten eläkkeelle jäämisestä Mäkisellä ei ole suunnitelmia. Päinvastoin, sillä uusista ideoista ja innovaatioista innostunut yrittäjä haluaa jatkuvasti kehittää toimintaansa.
Mäkisen työura alkoi jo varhain. 13-vuotias Mäkinen astui pispalalaisen Kalle Toivosen leipomoon sisään ja haisteli hetken hyviä tuoksuja.
– Päätin, että tämä on hommani, Mäkinen nauraa. – Siinä olen pysynyt, hän lisää.
Teini-ikäinen Mäkinen työskenteli alkuun koulun ohella. Itseoppinut leipuri asui Pispalassa parikymppiseksi asti, jolloin elämään astui rakkaus. Liisa-vaimo tuli vastaan Niinisalossa tanssipaikalla jo viisikymmentä vuotta sitten.
– Minun piti mennä yhdeksi yöksi Tapionkadulle, kertoo Mäkinen.
Naimisiin mentiin melkein heti.

Työura alkoi varhain
Mäkinen sanoo, että paine työelämän varhaiseen aloittamiseen ei tullut kotoa. Vanhempiaan Mäkinen kuvaa hyviksi ja ahkeriksi ihmisiksi. Äiti oli ”herrojen siivooja”, isä talonmiehenä nahkatehtaalla. Pyrkimys menestyä tuli Mäkisestä itsestään.
– Äiti sanoi, ettei tarvitse mennä töihin. Minä kysyin, mistä rahaa saan sitten, Mäkinen muistelee uransa alkuaikoja.
Tie vei pariskunnan 80-luvullla Ruotsiin. Siellä Mäkinen vietti vuoden, vaimo Liisa puolisen vuotta. Mäkiset myivät kaikki ylimääräiset tavaransa kalustaakseen ruotsinkotinsa. Kun Mäkisestä alkoi tuntua, ettei Ruotsi ole häntä varten, hän palasi kotiin työskentelemään Myllyleivälle.
– Tein sellaisen työsopimuksen, että irtisanomisaikani on kaksi sekuntia, mikäli he eivät pidä minusta, Mäkinen sanoo.
Työskentely Myllyleivällä kesti pari vuotta, kunnes aika oli kypsä oman leipomon perustamiseen. Se perustettiin aluksi Iidesrantaan, jossa yritys oli vuokratiloissa. Mäkinen halusi kuitenkin kehittää ja laajentaa toimintaa, joten yritykselle alettiin etsiä omia tiloja. Ne löytyivät kehittyvästä Hervannasta Hepolamminkadulta. Tontti valikoitui siten, että sillä ei tarvinnut tehdä mittavia räjäytystöitä. Mäkinen on sittemmin laajentanut toimintaa useampaan kertaan.

Intohimoinen asenne toiminnan kehittämiseen
Mäkinen suhtautuu intohimoisesti yritystoimintaansa. Leipomon oheen on syntynyt paitsi sekatavarakauppa Sauli City, myös kampaamo, jonka toimintaa Mäkinen haluaa kehittää muun muassa palkkaamalla sinne maahanmuuttajataustaisia ja aloittaessaan kouluttamattomia työntekijöitä.
– Sieltä löytyy osaamista ja näppäriä käsiä, Mäkinen toteaa. – Kampaamo on meidän kärkituotteita, hän lisää.
Sekatavarakaupasta Mäkinen kertoo, että sen valikoimasta löytyy melkein mitä tahansa. Sen toimintaa halutaan kehittää jatkossa esimerkiksi sisustustavaravalikoimaa laajentaen aiemmin hyvin esillä olleita tuoteryhmiä unohtamatta. Esimerkiksi elintarvikkeita on siis tarkoitus olla tarjolla laajasti edelleen.
– Uutena ideana meillä on käynnistymässä pienvarastointitiloja ensi vuoden aikana, Mäkinen sanoo.
Yritys tarjoaa edelleen leipomotoimintaa ja esimerkiksi lounasruokapalvelua. Niistä Mäkinen on ylpeä, sillä leipomotuotteet ja päivittäinen lounas syntyvät Liisa-vaimon käsissä.
Luopumisen vaikeus
Mäkinen sanoo kokevansa luopumisen vaikeutta yritystoiminnasta. Se on niin suuri osa hänen elämäänsä, että luopuminen ei ole oikeastaan missään vaiheessa käynyt vakavissaan mielessäkään.
– Yrittäjyys perustuu siihen, että on aina uusia innovaatioita, hän sanoo.
Uusia ideoita syntyy jatkuvasti. Niitä ja iloa elämään Mäkinen sanoo saavansa lähipiiriltään, joita hän tapaa lähes päivittäin. Ystävät, perhe ja läheiset ovat niitä asioita, joilta Mäkinen sanoo saavansa paitsi ideoita, myös elämäniloa. Perheeseen kuuluvat vaimon lisäksi tytär Johanna ja hänen neljä lastaan.
– Jos terveyttä piisaa, vauhtia ja intoa riittää. Toiset ihmiset menevät eteenpäin ja toiset taaksepäin. Niin elämä jatkuu. Ei se valittamalla mene eteenpäin, Mäkinen pohtii vakavana. – Kun ympärillä on hyviä ihmisiä, siitä saa iloa. En halua ympärilleni katkeria ja kateellisia ihmisiä.
Mäkinen sanoo, että se, että ympärillä on ihmisiä, on hyvin tärkeää. Iloa elämään tuo myös pitkäaikainen koirakumppani Ismo. Se on Mäkisen koiraseuralaisista jo seitsemäs.
– Ystävät tuovat elämää ja halua elää, Mäkinen sanoo. – Kaikki perustuu vanhoihin ihmissuhteisiin.
Ikä tuo mukanaan myös sellaista luopumista, jota ystävien poismeno aiheuttaa. Mäkinen muistelee lämmöllä vanhaa ystäväänsä Jarmoa, jonka poismeno tuntui pahalta.
– Kun Jarmo kuoli, tuntui kuin koko Pispala olisi kaatunut, Mäkinen miettii.
Toisaalta menetyksistä on tullut ajankohtaisempia nyt, kun ystävätkin ikääntyvät.
– Kun katsoo sitä yhtä lehden sivua, ajattelee että hänen aikansa tuli täyteen, Mäkinen sanoo viitaten kuolinilmoituksiin.
Mäkinen itse haluaa katsoa tulevaisuuteen ja sanoo jatkavansa yrityksensä ohjaksissa koko ikänsä uutta kehittäen.
– Ideat eivät lopu, Mäkinen toteaa jämäkästi. – Yritystoiminnassa pitää pyrkiä sellaiseen synergiaan, että ihminen pulppuaa aina uusia ideoita.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest