Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Monelle tulee mieleen joulun lähestyessä pesettää matot puhtaiksi. Messukylän Pesulax Oy:ssä pestään kaikkia kodin tekstiilejä ja vaatteita aamuseitsemästä iltakuuteen. Työnjohtaja Sanna Sammatti suosittelee matoille pesua pesulassa, sillä se kuluttaa esimerkiksi kumipohjaisia mattoja vähemmän kuin itse peseminen. Mattoja pesulassa pestään laakapesuna matonpesukoneella sekä varsinkin räsymattoja isolla pesukoneella.
– Matot tulevat puhtaammiksi pesulapesussa kuin muuten. Se pidentää maton käyttöikää, Sammatti kertoo. – Meille tulee viestiä asiakkailta, että vaikka kuinka pesisi mattoa, sen alle ilmaantuu ”hiekkaa” ja ”pölyä”. Usein sellaisessa tapauksessa on kyse siitä, että maton pohja murenee, eikä sille voi tehdä enää mitään.
Pesulapesussa saadaan esimerkiksi pesuaineen määrä sopivaksi ja kone säädettyä maton paksuuden mukaan. Siksi konepesu kuluttaa mattoa vähemmän. Lisäksi matto ei kastu konepesussa yhtä märäksi kuin kotona pestäessä ja se saadaan kuivaksi nopeammin.

Tahranpoistoon kylmää vettä ja viimeistely pesulassa
Matto saadaan pesulassa puhtaaksi noin viikon varoitusajalla. Toki hätätilanteessa maton likaantuessa ja esimerkiksi juhlien lähestyessä matonpesuajan voi saada nopeamminkin. Vähemmän likaisen maton voi pestä myös kotona tekstiilipesurilla, jonka voi vuokrata. Sillä saadaan puhtaaksi myös sohva, vuoteet ja auton penkit.
– Laitteen kanssa saa aina käyttöohjeistuksen ja olemme saaneet siitä hyvää palautetta, Sammatti sanoo.
Käytännössä jos matossa on esimerkiksi kumipohja tai esimerkiksi räsymaton loimi on rikki, se kannattaa aina pesettää tasopesuna. Pesukone rikkoo maton pohjan ja pahimmillaan matto pesukoneen. Tahranpoiston ensiapuna Sammatti suosittelee kotona kylmällä vedellä huuhtelua, mutta ei tahranpoistoainetta, jos matto on tarkoitus tuoda pesulaan pestäväksi. Pahimmillaan tahranpoistoaine voi reagoida ammattiaineiden kanssa ikävästi ja tahra voi palaa kiinni mattoon.
– Jos on käyttänyt tahranpoistoainetta ja tuo maton pesulaan, siitä kannattaa mainita. Jos tiedetään, mitä tahrassa on, sekin kannattaa sanoa, Sammatti sanoo.
Jos kotona on tuoksuallergikkoja, siitäkin kannattaa mainita. Pesulassa käytettävä pesuaine on tuoksuton, mutta huuhteluaineessa on vähäinen tuoksu. Hajusteetonta haluava saa kuitenkin mattonsa ilman tuoksullista huuhteluainetta tarvittaessa.
– Ammattimainen henkilökunta osaa sanoa, millainen pesu on tarpeen ja myös millaisen pesun matto kestää, Sammatti sanoo.
Palveluun voi kuulua myös maton haku kotoa ja sen toimitus kotiin. Jos haluaa matot puhtaaksi jouluksi, nyt on hyvä aika, sillä jouluksi pestävät matot olisi hyvä toimittaa pesulaan jo joulukuun alussa. Joulunalusaika on sesonkiaikaa myös pesulassa. Aattoa edeltävällä viikolla matot eivät todennäköisesti enää ehdi.
Omat mattonsa ammattilainen pesetyttää vähintään vuoden välein ja tarpeen mukaan. Räsymatot pestään useamminkin, sillä ne on helppo heittää koneeseen säännöllisesti.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest