Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kahden artistin ja keikka-dj:n voimin ympäri Suomea keikkaileva hervantalaisyhtye Mansesteri julkaisi maaliskuussa uuden kannatuskappaleen Tapparalle. Kirveelle töitä on jatkoa alle neljässä kuukaudessa kahden miljoonan striimauksen rajan ylittäneelle Saravon Pekka -hittibiisille, jonka suosio yllätti myös yhtyeen keulahahmot eli Markus Savolaisen ja Jesse Lehtisen.
– Alun perin ajatuksena oli tehdä Tapparalle oma kannatusbiisi, joka hyvällä säkällä leviää Tampereen sisäisesti omaksi jutukseen. Tällä hetkellä statistiikat näyttävät, että kuuntelijoita löytyy enemmän Helsingistä kuin Tampereelta, artistit hämmästelevät.
Tapparan pitkäaikaisen puolustajan Pekka Saravon uraa kunnioittava biisi pohjautuu Tapparan peleissä usein soitettuun Tsunami-biisiin. Tapparan pyynnöstä toteutettu Saravon Pekka nousi ilmiöksi joukkueen menestyksen siivittämänä, minkä jälkeen yhtye esitti sen Keskustorin kultajuhlissa. Tänä vuonna Tappara ei voittanut, mutta joukkue otti silti uuden sinkun hallilla tiukkaan soittoon ja sillä on Spotifyn kautta jo 130 000 striimausta.
– Halusimme tehdä yleispätevän kannatusbiisin, joka ei ole kiteytynyt tiettyyn henkilöön. Saravon Pekka oli Tapparalta valmiiksi annettu idea, mutta Kirveelle töitä on täysin meidän kehitystyötämme, Savolainen täsmentää.
Kertosäkeen laulaa musiikkivideollakin vieraileva Voice of Finlandista tuttu Iida Repo eli Ide.
– Idellä on hyvä soundi ja omalaatuinen ääni. Kysyin totta kai ensimmäisenä häneltä, että Ilves vai Tappara, Savolainen nauraa.
Musiikkivideolla vierailee myös Tapparan maalivahti Dominik Hrachovina ja siinä näkyy tuttuja maisemia Hervannasta.
– Dominik lähti mielellään mukaan. Pyysimme Facebookissa videolle Tappara-fanejakin. Kuvasimme sen jäähallilla ja Mäkipuiston kentällä, muusikot kertovat.
Musiikkia, joka uppoaa eri genrejen kuuntelijoille
Savolainen eli Mc Mane ja Lehtinen eli Vainis ovat pitkän linjan sooloartisteja. Heidän lisäksi Mansesteriin kuuluu vakituinen keikka-dj DJ Kalu. Savolainen ja Lehtinen luonnehtivat musiikkiaan rockvaikutteiseksi räpiksi, jota he kutsuvat ramhopiksi.
– Pop-rap ei ole oikein oma juttu, vaikka sitäkin on tehty. Haluamme tehdä omaa juttua, mutta musiikki ei ole sitä trendikkäintä soundia tällä hetkellä. Se on ehkä syy sille, miksi biisejämme ei hirveästi soiteta isommissa kaupallisissa radiossa.
Mansesteri tekee yhteisiä biisejä monien toinen toisistaan poikkeavien artistien kanssa. Esimerkiksi Maskin alta -levyllä vierailee Popedan kitaristi Costello Hautamäki ja Julius Sarisalmi eli Juju, kun taas sitä edeltävällä levyllä Paratiisi palaa esiintyy Mikko Alatalo. Savolainen ja Lehtinen kertovat tekevänsä musiikkia, joka uppoaa eri genrejen kuuntelijoille.
– Meillä oli esimerkiksi Ideaparkissa päivällä koko perheen keikka ja illalla esiinnyimme Turussa Tauskin kanssa erotiikkatapahtumassa. Uskomme, että sovimme lähes mihin vain tapahtumaan biisiemme monipuolisuuden vuoksi. Vielä ei ole tullut sellaista tilannetta vastaan, että emme tiedä pystymmekö esiintymään.

Uusi levy ja pyöreitä vuosia
Mansesteri on julkaissut omakustanteisesti viisi pitkäsoittoa, joista viimeisin on yhtyeen myydyin levy eli vuonna 2017 ilmestynyt Maskin alta. Levyn luomisprosessi sai alkunsa saunasta, niin kuin suurin osa muustakin yhtyeen tuotannosta.
– Saunomme aina keikkareissujen jälkeen ja ideoimme siellä yhdessä. Joskus päätimme jo ennen saunaan menemistä, että sieltä ei lähdetä pois ennen kuin levynkansi on suunniteltu, Lehtinen nauraa.
Tällä hetkellä Mansesteri työstää uutta levyä, jonka on määrä ilmestyä loppuvuodesta. Vierailijat yhtye pitää vielä salaisuutena, mutta musiikillisesta suunnasta on kerrottavaa.
– Musiikki on raskaampaa ja se sisältää niin huumoriräppiä, rockia, punkia kuin heviäkin. Meillä on muutama potentiaalinen sinkkujulkaisuksi tuleva kappale, mutta julkaisujen suhteen ne voivat vielä muuttua matkan varrella, Lehtinen luonnehtii.
Kirveelle töitä sinkun lisäksi faneille maistiaisia tulevasta tarjoaa hiljan julkaistu Midas.
– Midas on juuri sitä itseään eli ramhopia. Biisin nimi viittaa siihen, että hyvätkin asiat saattavat kostautua, Savolainen valottaa.
Mansesterin vuosi 2018 kuluu pääasiassa levynteon ja keikkailun parissa. Ensi vuonna fanit saavat kuitenkin hieman erilaista ohjelmaa, kun yhtye täyttää pyöreitä vuosia.
– Suunnitelmissamme on, että esiinnymme alkuperäisellä kokoonpanolla eli Inde ja Sarkastinen ovat myös mukana. Esitämme niillä keikoilla enemmän vanhoja biisejä ja tulevia juhlajulkaisuja. Kierrämme mahdollisesti alkuvuosien keikkapaikkoja läpi uudelleen, artistit paljastavat.

”Jengi kuuntelee yhä levyjä”
Mansesterille kertyi viime vuonna keikkoja noin seitsemänkymmentä. Vaikka keikoilla Saravon Pekka -hitti on ylivoimaisesti toivotuin, fanit ovat ottaneet omakseen myös vähemmälle mainonnalle jääneitä biisejä.
– Tästä huomaa, että jengi kuuntelee yhä levyjä eikä pelkästään sinkkuja, Lehtinen muistuttaa.
Savolaisen mukaan keikoilla toivotut biisit vaihtelevat paljon, mutta välillä muusikko yllättyy itsekin fanien suosikeista.
– Yleisö on pyytänyt esittämään esimerkiksi Vauvakuumetta, joka on soolotuotantoani vuodelta 2005. Tosi hämmentävää, hän nauraa.
Teksti ja kuva: Marika Kaunisto

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest