Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ahlmanin alueella Hallilassa on idyllinen maalaismiljöö keskellä kaupunkia. Alueelle johtavan tien vieressä laitumella märehtivät lehmät. Kaikki Ahlmanin lehmät ovat kulttuurihistoriallisesti arvokasta alkuperäisrotuihin lukeutuvaa suomenkarjaa. Tällä hetkellä Ahlmanilla on neljäkymmentäyksi lypsävää.
Piha-alueelle tultaessa ensimmäisenä näkee Tilapuodin. Siellä ja kahvilassa myydään sekä oman tilan tuotteita, oman leipomon lämpimäisiä sekä paikallisten pientuottajien valikoimaa. Alueella toimii paitsi oma leipomo, myös meijeri. Tilapuoti on tunnelmallinen käyntikohde, sillä sen hyllyjen välissä tulee olo pitkästä historiasta. Ei tee mieli ottaa matkapuhelinta esiin vaan tutkia rauhassa valikoimaa, joka vaihtelee.
– Alue on monipuolinen, sanoo markkinointisuunnittelija Josefiina Kemppinen Ahlmanilta.
Pihapiirissä on Tie mielen hyvinvointiin -polku. Viisi Mindfulness-harjoitusta pysäyttävät kuuntelemaan lintujen laulua. Harjoituksissa on nykyihmiselle tärkeitä taitoja, kuten se, miten ollaan tekemättä mitään, tarkkaillaan hengitystä tai kävellään tietoisesti.

Majoitusta, omenapuita ja opetusta

Kun mieli on rauhoittunut, tekee mieli jäädä pidemmäksi aikaa. Se onnistuu, sillä päärakennuksen eli sinisen kartanon majoitushuoneissa onnistuu yöpyminenkin. Kartano on haluttu pitää alkuperäisasussaan, kertoo Kemppinen.
Kartanon takana on omenapuutarha. Ahlmanin puutarha koostuu hyötypuutarhoista ja puistoista, jotka muiden Ahlmanin fasiliteettien tavoin toimivat ensisijaisesti alueella järjestettävän koulutuksen oppimisympäristöinä. Ahlmanilla järjestetään sekä vuoden kestäviä pitkiä kursseja, lyhytkursseja kuin ammattiopetustakin. Täällä opetusta annetaan niin majoitus-, ravintola-, pieneläinhoito- kuin puutarha-aloillakin ja Oriveden opiston opetuksen siirryttyä Ahlmanille myös luovilla aloilla on kursseja kirjoittamisesta, musiikista, kuvataiteesta ja pelialalta.
– Ahlman on osaamis- ja yrittäjyyspuisto. Tarkoitus on, että opiskelijat voivat oppia tekemällä meidän omalla alueella, Kemppinen kertoo.
Kemppinen johdattelee vieraan läpi keskellä aluetta sijaitsevan perinnepihan. Sen tarkoitus on olla kaikille avoin oppimisympäristö perinnekasveista ja niiden käytöstä. Pääsemme vierailemaan paikassa, joka ei ole kaikille kävijöille avoinna: tontin laidalla visertelevät eksoottiset linnut huoneessa, joissa tulevat pieneläinhoitajat pääsevät käsittelemään ja hoitamaan lemmikkieläimiä. Keskellä toista, pieneläinhuonetta, on häkki, jossa on kuusi pikkuriikkistä hiirenpoikasta.
– Nykyaikainen tapa opiskella on se, että pääsee itse tekemään opiskelemiaan asioita, Kemppinen toteaa.

Ahlmanille saa tulla

Ahlmanin alueella on kaksi ravintolaa. Opiskelijaravintola Kapustan linjasto on avoin muillekin kuin Ahlmanilla opiskeleville. Ravintola Anna on remontoitu äskettäin tyylikkääksi ja värikkääksi kokonaisuudeksi.
– Meiltä vuokrataan myös juhla- ja kokoustiloja, Kemppinen sanoo. – Tarjoamme erilaisia kokous- ja juhlapaketteja, joihin sisältyvät myös ruoat.
Kemppinen sanoo, että kaikki eivät vieläkään uskalla poiketa Ahlmanilla, koska kadun varressa on yksityisalueesta ilmoittava kyltti. Kyltistä huolimatta alueelle saa tulla ja alue toimii monen lähialueella asuvan virkistyspaikkana, jonka piha-alueella sopii jaloitella.
– Lehmiä moni tykkää käydä katsomassa. Kun ne viime vuonna päästettiin laitumelle, katsomassa oli useampi tuhat ihmistä, Kemppinen sanoo.
Nytkin alueella liikkuu paljon ihmisiä. Silti on yllättävän rauhallista. Vehreä idylli ottaa ihmisen syliin ja pois lähtee rauhoittuneena. Puistot ja puut tekevät ihmeen hyvää.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest