Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ravintola Arjuska on Hervannan vanhin samalla suvulla ollut ravintola. Tänä kesänä vuonna 1977 perustetussa perinteikkäässä ravintolassa juhlittiin sen omistaja Aki Laurilan kuusikymppisiä.
Laurila on puolisoineen ollut äitinsä perustaman ravintolan omistaja 2000-luvulta asti. Aiemmin pariskunnan omistuksessa oli myös monelle Hervannassa pitkään asuneelle tuttu ravintola Hämyn Pirtti, josta Laurilat luopuivat vuosi sitten.
– Ravintola-ala on muuttunut siten näinä vuosikymmeninä, että aiemmin ravintola-asiointi oli humalahakuisempaa, Laurila sanoo.
– Nyt ravintola on monelle yhteinen oleskelutila, jossa tavataan tuttavia ja ollaan yhdessä. Ravintolalta halutaan entistä enemmän tekemistä ja ohjelmaa.
Myös Hervannan ravintolatilanne on muuttunut hurjasti sitten Arjuskan perustamisen.
– Kilpailutilanne kovenee koko ajan. Aluksi Hervannassa oli kolme ravintolaa, joista perheellämme oli kaksi, nauraa Aki Laurila. – Nyt ravintoloita on paljon.
Laurila sanoo, että hänen ravintolansa on pärjännyt kilpailutilanteessa näin pitkään panostamalla palveluun ja siisteyteen. Kun Laurilat jäävät noin viiden vuoden kuluttua eläkkeelle, kanta-asiakkaat eivät joudu luopumaan suosikkiravintolastaan, sillä ravintolapalveluiden tarjoamista jatkaa ravintolapäällikkö ja kolmas sukupolvi.

”En ole vielä vanha”

Aki Laurila täytti kuusikymmentä vuotta heinäkuun alussa. Silloin ravintolassa pidettiin juhlat. Kun Laurilalta kysyy, millaista on siirtyä uudelle vuosikymmenelle, hän nauraa.
– Ainakaan minusta ei tunnu, että olen vanha, hän sanoo ja pohtii sitä, kuinka ennen kuusikymppisinä oltiin jo ikääntyneitä.
Ravintolan ohjaksiin siirtyminen vuonna 1995 oli hyvä ratkaisu. Aiemmin Laurila oli kulkenut maailmalla asentamassa turbiineja. Päätös syntyi yhdessä puoliso Annen kanssa ja molemmat siirtyivät tuolloin ravintolaan töihin. Yrittäjällä on vapaus säädellä omaa työaikaansa, vaikka toki yritystoiminta vaatiikin paljon töitä. Silloin voi tehdä vapaa-ajallaan mieleisiä asioita, kuten matkustaa maailmalla. Sitä, kuinka monessa maassa pariskunta on jo käynyt, Aki Laurila ei osaa sanoa.
Pitkään samalla alueella toimiva yrittäjä on nähnyt Hervannan kasvavan ja kehittyvän. Hervannalla oli joskus hurja, hiukan negatiivinenkin maine. Aki Laurila sanoo, että Hervanta on turvallinen paikka liikkua ja lisäksi luonnon lähellä olo on hieno asia. Pariskunnan koti, josta aikuiset lapset ovat jo muuttaneet pois, sijaitsee Lukonmäessä. Osa tulevaisuudensuunnitelmia on seurata lastenlasten kasvamista. Heitä on pian viisi.
– Lastenlapseni ovat minulle hirveän tärkeitä, Laurila sanoo. – Olisin todella pettynyt, jos saisin tietää, että en elä yli kahdeksankymmentävuotiaaksi, sillä haluan olla heidän elämissään mukana.
Neljä vuotta sitten tehdyssä remontissa ravintola uudistui niin, että se tuntuu vieläkin uudelta. Silloin töitä tehtiin yötä myöten. Aki Laurila käy ravintolassaan lähes joka päivä, vaikka ei työskentelekään enää päivisin työvuoroissa. Päivisin Laurila työskentelee kotikonttorilta käsin.
Syntymäpäivänään Laurila sai Suomen yrittäjien kultaisen yrittäjäristin.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Aki Laurilan kotiarkisto

Pin It on Pinterest