Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan kirjastossa kävijät voivat tammikuun 30. päivään saakka ihastella Juhani Vuorisen akryyliväreillä maalattuja eläin- ja maisemakuvia. Vuorisen tyyli on tullut monelle jo tutuksi, sillä hänellä on ollut näyttely Hervannan kirjastossa lähes joka talvi jo usean vuoden ajan.
– Valitsin teoksia niin, että esillä ei olisi samoja töitä kuin vuosi sitten, Vuorinen toteaa.
Näyttelyn kokoamista hieman rajoitti se, että Vuorisen töitä on parhaillaan esillä myös Härmälän kirjastossa. Esille on kuitenkin saatu tasapainoinen kokonaisuus, jonka värimaailmassa on paljon talvista tunnelmaa, mutta myös kirkkaita värejä katseenkiinnittäjinä.

Eräs esikuva ja innoittaja taiteen saralla on ollut Auguste Renoir.
– Olen tutkinut hänen tuotantoaan ja saanut vaikutteita puhtaisiin, suurempiin väripintoihin, Vuorinen kuvailee.
– Arvostan suuresti myös nuorena kuollutta Henri de Toulouse-Lautrecia. Hänen tauluissaan aivan kuin soivat kauniit melodiat muotojen ja värien tekeminä.
Naiskasvoja Vuorinen on maalannut Paul Gauguinin tapaan, eli tasaisin pinnoin ilman suurempia koristuksia.
– En maalaa impressionistien tyyliin valon ja varjon leikkiä, vaan enemmän tasaisia väripintoja.

Vuorinen on luonnon ja taiteen puolestapuhuja. Hän ei omista televisiota tai tietokonetta ja on huolissaan siitä, kuinka paljon nykyihmiset viettävät niiden parissa aikaa.
– En suostuisi ottamaan televisiota, vaikka joku haluaisi lahjoittaa sellaisen minulle. Jos katsoisin televisiota, niin luomiskykyni vain heikkenisi siitä.
Vuorinen kannustaa ihmisiä television katselun sijaan tutustumaan maalaustaiteeseen.
– Väriterapian mukaan tietty värisävy parantaa aina tiettyä aluetta katsojassa. Tälläkin tavoin hyvä maalaustaide on katsojalle aina mielen parannusta. Tulee vain pysähtyä, tyhjentää mielensä kokonaan ja antaa taiteen täyttää se.

Luonto on tärkeä inspiraation lähde ja taidetta jo itsessään.
– Asuinympäristössäni luonto on lähellä. Pelkästään pilvien liikkuminen sinistä taivaankantta vasten on suurta taidetta. Eräs filosofi on sanonut, että tulee olla kuin tyhjä malja, johon maailma virtaa. Sellainen pyrin olemaan kulkiessani luonnossa ja aivan kuin kumarran sen kauneuden edessä.

Kaisa Muhonen

Pin It on Pinterest