Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hans Henrik ”Hasse” Wind syntyi 30. heinäkuuta Tammisaaressa. Hän oli suomalainen hävittäjälentäjä toisessa maailmansodassa ja hänestä tuli kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari. Wind asui viimeiset vuotensa Hervannassa, Opiskelijankatu 12:ssa. Talon seinässä on Windistä muistuttava muistolaatta.
Wind on Suomen ilmavoimien virallisessa tilastossa toisella tilalla Ilmari Juutilaisen jälkeen 75 varmistetulla ilmavoitolla, eli hänen ansiokseen on kirjattu 75 viholliskoneen pudotusta jatkosodassa.
Windin lentäjänura alkoi vuonna 1938 vapaaehtoisella lentäjäkurssilla. Hän toimi Talvisodassa ilmavoimien reserviupseerina, mutta ei päässyt mukaan taistelutoimiin konepulan takia. Upseeri Windistä tuli vuonna 1941. Wind lensi vuodet 1941-43 Brewster B.239 -hävittäjäkoneella ja vuoden 1944 huhtikuusta saksalaisella Messerschmitt Bf 109:lla.
Wind haavoittui vaikeasti ilmataistelussa ylivoimaista viholliskonemuodostelmaa vastaan 28. kesäkuuta 1944, mutta onnistui pahasti haavoittuneenakin laskeutumaan vahingoittuneella koneellaan takaisin kentälle, vaikka osa koneen ohjauslaitteista ja mittareista puuttui. Toinen Windin koneeseen ilmataistelussa osuneista tykinammuksista räjähti istuimen selkäpanssarissa ja toinen ohjaamossa. Selkäpanssarin yli vasemmalta tullut tykinammus haavoitti pahoin Windin vasenta kättä ennen räjähtämistään mittaritaulussa.

Kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari
Windille myönnettiin Mannerheim-risti numero 116 ensimmäisen kerran 31. heinäkuuta 1943 ja toisen kerran 28. kesäkuuta 1944. Hänet ylennettiin kapteeniksi 19. lokakuuta 1943 vain 24-vuotiaana. Venäläisten suurhyökkäyksen aikana kesällä 1944 Wind oli pudottanut 12 päivässä 30 viholliskonetta.
Wind ei palannut enää sotatoimiin, vaikka toipuikin vammoistaan kohtalaisesti. Hän erosi ilmavoimista kapteenina vuonna 1945 ja kouluttautui liikealalle, jossa toimi ensin Pieksämäen Vehnämylly Oy:n apulaisjohtajana vuosina 1947–1955 ja sitten Kenkätehdas K. Branderin apulaisjohtajana vuosina 1955–1960. Hän toimi myös Linkosuo Oy:ssä johdon projektitehtävissä vuosina 1971–1974.
Hans Wind on haudattu Tampereen Kalevankankaan hautausmaalle.Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä sunnuntaina 4.6. kello 15.00 Suomi100 -hengessä paljastettiin Windin kotitalon seinän muistolaatta. Muistolaatta oli ensimmäinen Hervannan asukkaasta kertova muistomerkki. Muistolaatan paljasti kaupunginhallituksen jäsen, kapteeni evp Aleksi Jäntti. Satakunnan lennosto asetti pihalle tilaisuuden ajaksi kunniavartion.
Muistolaatan on suunnitellut taiteilija Nalle Ritvola. Hankkimisen taustalla oli useita yksityishenkilöitä, Pirkanmaan ilmailuhistoriallinen seura, Hervannan Tiedotusyhdistys, Opiskelijankatu 12:n asukkaat ja Tampereen kaupunki.
Muistolaatta sijaitsee Hans Windin entisen makuuhuoneen ikkunan alapuolella. Asunnossa asuu nykyisin hänen tyttärensä Anja Wind.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest