Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Moni unelmoi syksyllä uuden harrastuksen aloittamisesta. Kun ystävä kertoo loppukesästä aloittavansa syksyllä uuden harrastuksen, tulee pohtineeksi, uskaltaisiko itsekin. Esimerkiksi laulaminen on monen haaveissa, mutta harrastuksen aloittamiseen on usein korkea kynnys. Lauluharrastuksen voi kuitenkin aloittaa matalalla kynnyksellä ja ihan omaksi ilokseen.
Nyt on aika unohtaa se käsitys, että laulutaito on annettu lahja, jota ei voi oppia.

Mistä aloittaa?

Esimerkiksi Pirkanmaan seudulla työväenopistot tarjoavat monia laulamiseen liittyviä kursseja. Niiden joukossa on sekä yksinlaulukursseja että lauluryhmiä ja kuoroja. Laulunopettaja Ottilia Kavakka on opettanut laulua kansalaisopistossa ryhmämuotoisesti syksystä 2018. Hän on ammatiltaan musiikkipedagogi.
– Jos haluaa aloittaa laulun uutena harrastuksena, tekemisen into riittää hyvin lähtökohdaksi. Moni jaottelee mielessään ihmiset kahteen leiriin: niihin, jotka osaavat synnynnäisesti laulaa ja niihin, jotka eivät. Asia ei ole näin mustavalkoinen. Esimerkiksi sävelpuhtautta voi harjoitella; kyse voi olla jostakin teknisestä asiasta, jota on siis mahdollista harjoittaa. Ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lauluharrastusta, hän sanoo.
Vaikka Kavakka on itse laulanut jo pienestä tytöstä asti, hän kannustaa kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan laulamista, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.
– Aloittelijoiden ja kaikkien kanssa metodini on sellainen, että tekeminen tapahtuu ennen kaikkea ilon kautta. Tekniset asiat eivät saa nousta kaikkein tärkeimmiksi, vaan pyrimme vapauttamaan ääntä tunteiden ilmaisun kautta. Äänen ei tarvitse olla vain yhdenlainen, vaan äänestä löytyy lukematon määrä erilaisia sävyjä, joita voimme käyttää. Tietysti tekniikka on tärkeää, se tukee tekemistä ja äänen kestävyyttä, mutta iloa se ei saa harrastuksesta viedä. Suoritamme elämässämme muutenkin niin paljon kaikenlaista, Kavakka sanoo. – Laulutekniikkaan kuuluu niin monia yksityiskohtia, että niitä on otettava ohjelmaan aina palanen kerrallaan. Laulamaan oppii laulamalla, hän lisää.

Laulamaan yhdessä

Jos yksin laulaminen tuntuu liian jännittävältä, kuoro on yksi mahdollinen tapa aloittaa harrastus. Pirkanmaan alueelta löytyy useita kuoroja ja osa niistä toimii matalan kynnyksen periaatteella, jolloin pääsykoetta ei ole. Usein kuorot vaativat, että osallistujalla on jonkinlainen nuotinlukutaito, mutta kaikissa tätä vaatimusta ei ole. Siksi kannattaakin tutustua lähellä olevaan kuorotoimintaan, jos toiminta kiinnostaa.
Kirjaston lauluoppaat voivat auttaa alkuun, jos vielä ei uskalla lähteä harrastamaan muiden kuullen. Joissakin niistä on mukana esimerkiksi harjoituksia sisältäviä cd- tai dvd-levyjä, joiden avulla voi kehittää tekniikkaansa. Äänenkäytön harjoittelusta on hyötyä esimerkiksi puhetyöläiselle, joka joutuu puhumaan työssä julkisesti paljon, vaikka julkisesti ei laulaisikaan.
– Kuka tahansa voi parantaa laulutaitojaan. Aloittajan iällä ei ole väliä, vaikka murrosiässä tai vaihdevuosi-iässä hormonaaliset muutokset voivat tietysti ääneen vaikuttaa, mutta niihinkin on hyvä suhtautua lempeästi, elämään kuuluvana asiana. Laulamisella on lukuisia hyviä fysiologisia vaikutuksia, sen on todettu tutkitusti edistävän terveyttä. Laulaminen mm. parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Laulaminen on hengittämistä, joka lisää hapensaantia ja tuottaa hyvän olon, laulunopettaja Ottilia Kavakka toteaa.

Video-opastusta netissä

Youtube on pullollaan erilaisia harrastuksiin liittyviä opastusvideoita. Näin on myös laulunopetuksen kanssa. Kannattaa kokeilla sekä suomen- että englanninkielisiä hakusanoja. Suurin osa videoista on englanninkielisiä, mutta esimerkiksi äänenavausharjoituksia löytyy netistä myös suomeksi.

Pidä äänestäsi huolta

Ilman ääntä ei laulaminenkaan onnistu. Siksi ääntä on hyvä huoltaa varsinkin jos on tarkoitus harrastaa laulamista. Sairaana ja väsyneenä ääntä on hyvä säästää. Kuiskaaminen on äärimmäisen rasittavaa äänihuulille, samoin meluisassa ympäristössä pitkään puhuminen. Hyvä, rento puhe- ja lauluasento on sellainen, jossa hartiat ovat alhaalla, niska suorana ja leuka ei ole eteenpäin työntynyt.
Harjoittele hengitystekniikkaa. Ääni kestää paremmin laulamistakin, kun opit hengittämään oikein. Juo tarpeeksi vettä ja tarkista, ettei huoneilma ole liian kuivaa, sillä kuiva huoneilma rasittaa limakalvoja.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Ottilia Kavakka

Pin It on Pinterest