Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Elina Silvo haaveili jo lapsuudessaan Etelä-Pohjanmaalla vaatesuunnittelijan työstä. Kädentaidot ja esimerkiksi piirtäminen olivat sydäntä lähellä jo nuorena tyttönä. Kun tuli aika tehdä päätöksiä opiskelupaikasta, Silvo mietti, riittääkö vaatesuunnittelijalle Suomessa töitä, mutta kiinnostus alaan voitti.
– Lähdin opiskelemaan vaatetusalan artenomiksi Kuopion muotoiluakatemiaan ja valmistuin vuonna 1997, omaa yritystään SilvoDesigniä pyörittävä Elina sanoo.
Valmistuttuaan tuore suunnittelija työskenteli Luhdalle. Sen Big L-yksikössä suunniteltiin nahkavaatteita miehille ja naisille. Kun yksikkö, jossa Silvo työskenteli, suljettiin, hän jatkoi Lahdessa Big L:n suunnittelijana ja Beaversin lastenvaatesuunnittelijana. Työpaikka sijaitsi Lahdessa, muu elämä oli Tampereella.
– Työmatkat olivat pitkiä kahden pienen lapsen äidille. Toisessa kaupungissa työssä käyminen kävi rankaksi, joten jäin sieltä pois, Silvo kertoo.
Ajatus omasta yrityksestä alkoi kypsyä.
– Yrittäjänä voisi tarjota palveluita useammalle yritykselle omasta toimistosta käsin, Silvo sanoo pohtineensa.

Monipuolinen työ

Silvo asettui oman yrityksensä ohjaksiin neljä vuotta sitten. SilvoDesign tekee vaatesuunnittelua ja tuotekehitystä yrityksille laidasta laitaan. Asiakkaiden joukossa on monipuolisesti yrityksiä, kuten vaatteiden maahantuontiyrityksiä ja kiinnostavia vaatetusalan startupeja. Se tekee työstä rikasta.
– On ollut todella hienoa päästä esimerkiksi rakentamaan uutta brändiä alusta asti, Silvo sanoo.
Silvo toteaa, että vaatetussuunnittelun ja yrittäjyyden yhdistelmästä on syntynyt se unelma-ammatti, josta hän lapsena haaveili. Silvo oli jo lapsena yrittäjähenkinen ja esimerkiksi ompeli vaatteita myydäkseen ne tuttaville. Työ on täyttänyt lapsuuden unelmat jopa niin hyvin, että kysyttäessä unelmaprojektia Silvo hämmentyy hetkeksi.
– Teen unelmaprojekteja jo nyt, kun työssä on niin monipuolisia ja erilaisia projekteja, hän sanoo. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan joka päivä tehdä työtä, jota haluan. Työ yhdistää tavallaan työn ja harrastuksen, hän lisää.
Kun työ on sekä työtä, harrastus ja elämäntapa, siitä saattaa olla joskus vaikeaa päästää vapaa-ajalla irti. Silloin Silvo haluaa keskittyä lapsiin ja puolisoon. Luonnossa kulkemisesta on löytynyt elämään se vastapaino, jota joskus stressaavan ja tiukkoja aikatauluja vaativan unelmatyön tekeminen vaatii.
– Saan kuitenkin luoda joka päivä jotain kaunista, esteetikoksi tunnustautuva Silvo sanoo. – Työn aikataulut ovat joskus tiukkoja ja monta projektia on samaan aikaan työn alla. Aikatauluttaminen on yksi työn haasteista, sillä kaikkia projekteja pitää edistää yhtä aikaa. Työssä vaaditaankin organisointikykyä, luovuutta, uusiutumiskykyä ja asiakkaan tarpeiden ymmärtämistä.

Unelmia seuraamalla pääsee pitkälle

Silvon ja yrittäjäpuolison perheeseen kuuluu kaksi lasta. Puolison yrittäjyys on hyvä asia, sillä kumpikin ymmärtää, mitä yrittäjyys on ja joustaa tarvittaessa. Silloin arki toimii hyvin. Silvo haluaa kannustaa lapsiaan heidän kasvaessaan tavoittelemaan unelmiaan, vaikka toisaalta toivoo lapsilleen taloudellista turvaa. Jos lapsilla olisi valtava intohimo johonkin asiaan, Silvo kannustaisi heitä tavoittelemaan uraa myös epätavallisemmalla alalla.
– Olen pohtinut, miten rohkaisisin lapsiani kuuntelemaan sydäntään ja unelmiaan. Oman kokemukseni perusteella uskon, että sillä tavalla pääsee kaikkein pisimmälle, hän sanoo.
– Olen saanut itse paljon siitä, että olen lähtenyt tielle, josta olen haaveillut, Silvo sanoo.
Yrittäjyys on ollut Silvon elämässä mukana jo pidempään ennen täysipäiväistä yrittäjäksi ryhtymistä. Hän sanoo harjoitelleensa sitä jo vuosien ajan, sillä esimerkiksi opiskeluaikana hän hankki lisätuloja ateljee-ompelutöillä ja palkkatyön ohessa hän teki freelancerina suunnittelua muillekin firmoille.
Myös yrittäjyydessä on Silvolle kyse oman sisäisen äänen kuuntelemisesta. Senkin Silvo kokee kutsumukseksi.
– Kun uskalsin lähteä yrittäjäksi, se toi mukanaan huikeita projekteja ja ihmisiä. Saan nyt työstä vielä enemmän irti kuin aiemmin, Silvo sanoo.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest