Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Taimi ry on avointa ja maksutonta päivätoimintaa järjestävä tamperelaisyhdistys. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anu-Susanna Kallio ja jäsentoiminnan koordinaattori Tomi Suomalainen kertovat yhdistyksen toiminnasta sen kotipesässä, Pyynikin Panimon entisen johtajan asunnossa Ruusantalossa.
Vaikka yhdistyksen toiminta painottuu Ruusantaloon keskustassa, sitä on haluttu viedä myös kaupunginosiin. Esimerkiksi Hervannassa järjestetään kuntosaliryhmiä ja Kaukajärvellä avantouintia.
Toiminta on laajamittaista, sillä uinnin ja kuntosalin lisäksi kävijät pääsevät esimerkiksi pelaamaan salibandya, uimaan uintikeskuksessa, keilailemaan Kaupissa, pelaamaan jalkapalloa Pyynikillä ja vaikkapa osallistumaan muistimattoharjoitteluun Lielahdessa.
Ruusantalossa valmistetaan hävikkiruokaa ja aamupuuroa yhdessä ja talossa voi esimerkiksi pelata biljardia tai saunoa.
– Yhdistyksen perustivat psykiatriset sairaanhoitajat ja mielenterveyskuntoutujat yhdessä vuonna 1976, kertoo Anu-Susanna Kallio. – Ruusantalossa olemme toimineet vuodesta 1999.
Toiminnan avoimuus merkitsee sitä, että kävijällä ei tarvitse olla mielenterveyskuntoutujan statusta tai diagnoosia, vaan kaikki ovat tervetulleita. Osallisuuden lisääminen onkin yksi toiminnan ydintavoitteista.
– Meillä kävijöiden ääni on jatkuvasti esillä, Kallio ja Suomalainen toteavat. – Päivittäiset palautteet ovat hyvin tärkeitä.
Ohjelmaa järjestetään paljon juuri kävijöiden toiveiden mukaiseksi. Toimintaa rahoittavat STEA ja Tampereen kaupunki.

Elämän koko kirjo

Kallio ja Suomalainen toivovat, etteivät mielenterveysasiat olisi leimaavia. Toiminnassa pyritäänkin hälventämään mielenterveysdiagnoosien stigmaa. Tarkoituksena on toimia sellaistenkin ihmisten äänenä, jotka eivät siihen pysty tai jaksa.
– Tänä päivänä mielenterveysongelmat ovat yleisiä, pohtii Kallio. – Arjen haastavissa tilanteissa esimerkiksi vertaistuellinen oma-apuryhmä voi olla tukena.
Erilaisia ryhmiä järjestetäänkin Ruusantalossa paljon. Esimerkiksi kuvataideryhmässä on vietetty monia mukavia hetkiä. Myös vapaa-ajan ajanvietettä talosta löytyy. Siellä voi harrastaa vaikkapa bändisoittoa siihen varatussa huoneessa tai laulaa karaokea. Maksuttomat konsertit ja yleisöluennot kiinnostavat monia.
– Toimintaa mahdollistavat työntekijöiden lisäksi meille korvaamattoman tärkeät vapaaehtoiset, Kallio kertoo. – Heidän avullaan esimerkiksi aukioloaikoja on pystytty lisäämään. Talossa käy vapaaehtoisena esimerkiksi hieroja ja aromaterapeutti. On haluttu jakaa omaa osaamista toisten iloksi. Pidämme tästä tärkeästä resurssista hyvää huolta. Vapaaehtoisille järjestetään jatkuvaa koulutusta ja virkistäytymistä jaksamisen varmistamiseksi.
Toiminnan suunnittelussa on ollut fokuksena ajatus mielen hyvinvoinnin tukemisesta. Kun esimerkiksi yksinäisyys lievittyy, se poistaa jo monta pulmaa.
– Taimin seinien sisälle mahtuu elämän koko kirjo, Kallio sanoo. – Elämykset ja vaihtelu ovat tärkeitä, samoin sosiaalisen verkoston kasvattaminen. Pyrimme mahdollistamaan esimerkiksi retkiä siten, että mahdollisimman moni pystyisi lähtemään mukaan. Silloin uusiin paikkoihin, joihin muutoin ei tulisi mentyä, pääsee tutustumaan turvallisessa porukassa ja ohjatusti.
Parhaimmillaan Taimi ry:ssä on ollut yksittäisiä käyntejä peräti 26 000 kappaletta. Se kertoo jotakin siitä, että toiminta on paitsi tarpeellista, myös onnistunutta.
– Maksuttomuus, helppous, turvallisuus ja ammatillisuus ovat tärkeitä asioita kävijöille, kertoo Kallio. – Osa asiakkaista ei osaa pitää itsestään ääntä ja ovet ovat elämässä vain sulkeutuneet. Yksi tehtävämme onkin itsetunnon herättely, jotta jokaiselle tulisi se tunne, että kaikilla on oikeus olla olemassa. Tänne saa tulla omana itsenään, hän lisää.
Osallistaminen tuo ihmisten jo olemassa olevat taidot esiin ja kartuttaa niitä. Palaute asiakkaiden onnistumisista elämässä on työntekijöille palkitsevaa.
– Jokaisella kävijällä on tarina takanaan, siihen asti eletty elämä, Kallio pohtii. – Omat valinnat, päihteet, trauma tai silkka sattuma voivat suistaa elämän raiteiltaan, mutta jokainen ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest