Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Lähimatkailu on jo pitkään ollut nouseva trendi ja nykyisessä koronatilanteessa se nostaa suosiotaan entisestään. Pienen ajomatkan päässä Tampereelta Pälkäneellä sijaitseva Rönnvikin viinitila on idyllinen kohde lähimatkailuun viininystävälle. Tänä vuonna on hyvä aika tutustua tilaviineihin, jos sitä ei ole aiemmin tehnyt, sillä suomalaisten tilaviinien historia on tänä vuonna jo 25 vuoden ikäinen.

Näyttelyitä ja viinimyymälä

Viininystävä viihtyy Rönnvikin tilalla varmasti, mutta kohde sopii myös lapsiperheen pysähdyspaikaksi tai historian ystävälle. Alueella on leikkipaikka ja tällä hetkellä kaksikin eri näyttelyä, sillä vanhan tallirakennuksen yläkerrassa on Hattulan taideyhdistyksen kesänäyttely ja piha-alueen näyttelyssä voi tutustua tilaviinien historiaan. Alueella riittää myös muuta katseltavaa, kuten tilan omistavan Rönnin perheen omistuksessa jo yli satavuotias päärakennus.
– Valmistamme viinimme tilalle itse, kertoo tilan vanha emäntä Eila Rönni. – Viini valmistetaan raaka-aineiden kasvatuksesta valmiiksi tuotteeksi itse. Osa raaka-aineista tulee muilta tuottajilta, mutta emme käytä muita kuin kotimaisia raaka-aineita. hän lisää.
Viinin valmistus tilalla on liki taidetta, johon Rönni ja hänen nykyisin viinitilan omistavat poikansa Kalle ja Juho Rönni panostavat paljon aikaa ja kehitystyötä. Tilan suosituin tuote on raparperiviini, mutta viininystävien iloksi uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti. Tilalla on asiakkaiden iloksi kahvio, josta viiniä pääsee ostamaan, sekä ulkopuolisten tuottajien ylläpitämät leipomo ja panimo.

Tilaa juhlille

Rönnvikissä on tiloja, joita asiakkaat voivat varata juhlakäyttöön. Vanhassa lauta- ja kärryvarastona toimineessa Sinisessä salissa on rauhallinen tunnelma. Juhliiin voi tilata tilalta myös ruuan. Vanhassa navetassa valmistuvat tilan viinit ja tarjolla on liki 20 erilaista viiniä.
– Viinejämme myydään pääosin vain täällä meillä omassa myymälässämme, Rönni kertoo. – Valmistamme viinejä kuivasta ruokaviinistä makeaan jälkiruokaviiniin. Kesä on meillä kiireistä aikaa, joten silloin viinejä ei valmisteta. Raaka-aineet pakastetaan ja kesäsesongin jälkeen ne sulatetaan ja niistä puristetaan mehua. Mehu laitetaan sitten käymään viiniksi, Rönni sanoo.
Rönnin oma suosikki oman tilan viineistä on karviaisviini. Viinin valmistumisprosessi kestää useamman kuukauden ja yhteensä tilalla tuotetaan vuodesta riippuen noin 15 000-20 000 litraa viiniä vuodessa. Tilalla järjestetään myös viiniesittelyjä ryhmille.

Tilaviininäyttely avattiin 10. kesäkuuta

Rönnvikin tilalla avattiin 10. kesäkuuta Suomen ensimmäinen tilaviinien valmistuksesta ja historiasta kertova näyttely. Näyttely kunnioittaa tilaviinien valmistuksen 25-vuotista taivalta. Suomalaisten tilaviinien historia alkaa tammikuun alussa 1995, kun Suomesta tulee EU:n jäsen.Tuolloin marja- ja hedelmätilat saivat ryhtyä tekemään ja myymään tilan antimista tekemäänsä viiniä.Edellytyksenä oli, että tilan väellä oli tarvittava koulutus viinin valmistamiseen.
– Meillä oli onneksi valmiiksi marjoja pakastimessa, niin pääsimme tekemään viiniä heti. Meno oli vauhdikasta. Meidän ensimmäisen kesän viinit myytiin loppuun kahdessa kuukaudessa, muistelee Eila Rönni.
Viinien valmistaminen on kehittynyt Suomessa 25 vuoden aikana melkoisesti. Näyttelyyn harvinaisuuksiin kuuluu kolme omaperäistä pontikkapannua, jotka on löydetty tai takavarikoitu hämäläisistä metsistä.
Juhlavuoteen liittyy ilon lisäksi ripaus huolta. Eila Rönnin suurin pelko on, että ryhmien lisäksi myös perheet ja yksittäiset matkailijat jäävät tänä kesänä kotiin.
– Monelle matkailuyrittäjälle on elintärkeää, että suomalaiset eivät jää tänä kesänä kotiin, vaan lähtevät tekemään päiväretkiä ja tutustumaan lähiseudulla sijaitseviin kohteisiin. Uskon, että moni yllättyy myönteisesti siitä, mitä kaikkea Suomesta löytyy, Rönni toteaa.
Kesäkuisena keskiviikkona tilalla on rauhallista. Vierailu onnistuu helposti riittävin etäisyyksin ja Rönni korostaa, että tilalla desinfioidaan säännöllisesti ja käsidesiä on tarjolla kaikissa mahdollisissa paikoissa.
Sukutilalla on jo joitakin vuosia sitten tehty sukupolvenvaihdos, mutta aivan tilan vieressä asuva Rönni viihtyy siellä edelleen. Vastaan pihassa juoksevat lastenlapset.
– Minulle on tärkeää, että pitkään suvulla olleelle tilalle löytyi jatkaja. Mutta sekin on tärkeää, että pojat ovat valinneet itse haluta työskennellä täällä, Rönni sanoo.
Katse hipaisee rakasta maisemaa. Täällä mieli lepää.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest